Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 augustus 2006

Down, not out

Maandagavond lukte het mezelf om www.rafaelgemeentesion.org uit de lucht te halen, door een verkeerde update van het achterliggende CMS Xoops te installeren. De site is inmiddels gerepareerd, maar heeft wel een paar avonden klussen gekost.

Vandaag lukte het GeenStijl.nl om de server, waarop www.henkjanvanderklis.nl draait uit de lucht te halen, vanwege een veelvuldig aangeklikte directe link naar Anna Margeretha van der Klis (beter bekend als Mariska Hulscher) pagina in de Stamboom Van der Klis in een blog over Albert Verlinde's betiteling van mijn verwante.

En dat elke site, zelfs Geenstijl.nl plat kan, werd in 2005 al bewezen. Prettige avond :-)

Zeg 'ns JA tegen Beatrix

Het Prinses Beatrix Fonds voor spierziekten steunt patienten en financiert wetenschappelijk onderzoek naar aandoeningen die de spieren verlammen. Deze maand wordt de jaarlijkse collecte gehouden. Omdat het fonds dit jaar 50 jaar bestaat, wordt vanavond op Nederland 2 een speciaal wervingsprogramma Zeg 'ns Ja uitgezonden, gepresenteerd door Ivo Niehe. Natasja Froger leidt het telefoonteam, aan wie je je gift kunt doorgeven.

Koningin Beatrix reikt 2 prijzen uit aan onderzoekers; Jan Smit zingt z'n nieuwe single Als De Morgen Is Gekomen en Yuri van Gelder verzorgt een turn act en bijvoorbeeld de nieuwe Joop van den Ende musical The Wiz wordt gepresenteerd. Belangrijkste natuurlijk zijn jullie giften. Kijk en stort.

30 augustus 2006

Illegale software dankzij verregende vakantie

Business Software Alliance (BSA) waarschuwt systeembeheerders waakzaam te zijn. Veel bedrijfslaptops die zonodig mee moesten op vakantie, bevatten nadien illegale software. Het lijkt me een typisch bijproduct van teveel tijd willen of moeten doorbrengen op het internet in plaats van de open lucht. Niet, zoals BSA beweert, alsof men in het buitenland software koopt en installeert. Aangekochte software mag niet vanuit het buitenland ingevoerd worden, aldus de BSA. Ahum.

28 augustus 2006

(re)ageren of negeren

Iraanse cartoonisten verbeelden traditie om holocaust te ontkennen, zogenaamd als reactie op de vergeelde Deense cartoons die de profeet Mohammed uitbeeldden.
Re(ageren) of negeren. Het Journaal koos om de Iraanse expositie uitgebreid te verslaan; ik zou voor negeren hebben gekozen. We kennen de geschiedenis toch?

Madonna kan andermaal rooms-katholieke godsdienst niet loslaten, haalt met kruisigingscene de woede van het Vaticaan en menig gelovige over zich. Zelf zien, bekijk dan de bewegende beelden van Madonna's kruisiging. Bert Dorenbosch' Schreeuw om Leven roept op tot een wake tijdens de concerten in de vorm van een gebedswandeling om de ArenA op 3 en 4 september. Terecht, of moet je de blijkbaar nog niet met godsdienst uitgeworstelde zangeres even laten uitrazen?

27 augustus 2006

Lange mensen zijn slimmer

Even wat zelfbebevestiging. Blijkbaar verdienen lange mensen meer, maar zijn ze ook slimmer. Er werden voor het onderzoek van het National Bureau of Economic Research twee cohorten, namelijk een groep geboren in 1958 en 1970 (haha, that's me!). Het uiteindelijk veel en vaker succesvol zijn van lange mensen berust volgens de onderzoekers niet alleen op beeldvorming, maar is te danken aan ontwikkeling in de periode voor de geboorte en 3-jarige leeftijd. De adder onder het gras. Het onderzoek is uitgevoerd in de VS en de UK en zegt daarmee niets over inwoners van andere landen.

(A.J. Kramer, langste man ter wereld (2.42 m) in zijn cafe op de Sloterkade)

Zoekresultaten

Na 2 weken referrers verzamelen geeft m'n weblog als zoekresultaat van jullie queries weer grappige input, zoals bij
- passende tekst verjaardag 40 jaar
- henkie lief konijntje -ringtone -> dus alles behalve irritante ringtones van 't konijntje.
- brandon routh groot geschapen -> ja, en bad luck, hij gaat trouwen met Courtney Ford.
- weer zomers in de elzas en vogezen -> nog vakantieplannen?
- leukste wintersportplaats voor kinderen -> sorry, 'k ben geen expert.
- overdekte activiteiten -> thuis zitten?

26 augustus 2006

Avonturenpark Hellendoorn

Klazien mocht vandaag het jubileum van het Prinses Beatrixfonds in het Utrechtse Beatrixtheater in het bijzijn van Koningin Beatrix (3x is scheepsrecht) bijwonen. Met het drietal kinderen heb ik daarom gebruik gemaakt van de Kinderpretcheque voor het Avonturenpark Hellendoorn. Het was alweer 30 jaar geleden dat ik er zelf was geweest, dus een opfrisbeurt van de monorail en huisje van Roodkapje was wel nodig. Gelukkig was er meer vertier, bleef het de hele dag droog (!) en konden we van 10 tot ruim 17.30u terecht voor..

een ouderwetse ballenbak, superglijbaan, monorails, twee wildwaterbanen, een emmer patat + frikandellen + drinken, diverse draaimolens, speeltuinen en een theatervoorstelling van de Power Flowers, etc. Het was weer erg leuk, aldus de kinderen, en daarmee een tevreden vader.

25 augustus 2006

Nimbuzz als Skype voor mobieltje

Nieuwe communicatietoepassingen trekken aan, zeker als er '(bijna) gratis' bij staat. Eerder deze week ging Nimbuzz.com online. Je kunt er een Java (200kb) of Windows versie van Nimbuzz downloaden.
Een geregistreerde gebruiker belt, als hij een andere Nimbuzz-gebruiker mobiel wilt bellen, met zijn telefoon naar een lokaal vast nummer in zijn eigen land. In Nederland is dat een 020-nummer. Het gaat via een SIP-netwerk vervolgens naar de ontvangende partij, die ook Nimbuzz aan heeft staan, en het gesprek komt tot stand tegen lokaal beltarief.

Nimbuzz-gebruikers kunnen op hun mobieltje ook chatten met gebruikers van MSN- en Google Talk. Nimbuzz is deels gebaseerd op het open communicatieplatform Jabber en Libjingle.

Helaas kun je nog niet met Nimbuzz naar 'gewone' 06- en vaste nummers bellen, maar dat komt binnenkort. Bovendien moeten de zendende en ontvangende partij op hun telefoon constant de Nimbuzz-software aan hebben staan om te bellen of gebeld te kunnen worden. Daarom is de buzz alert, een trilfunctie ingebouwd, om de ontvanger te kunnen alarmeren voor binnenkomende berichten.

Nimbuzz begeeft zich op de markt voor goedkoop mobiel bellen met bedrijfven als SoonR en Iskoot. Laatstgenoemde programma's zijn in staat om vanaf de mobiele telefoon verbindingen te leggen met Skype, zowel op andere mobiele apparaten als desktopcomputers.

Nimbuzz met me uitproberen? Laat dan ff weten.

24 augustus 2006

Ruimtelijke ontwikkelingen

Pluto is na 76 jaar trouwe dienst per vandaag geen planeet meer, aldus de verzamelde astronomen in Praag. Pluto moet verder als dwergplaneet. Herschrijven en -tekenen dus maar ons zonnestelsel.

De opvolger van de Space Shuttle als pendeldienst naar het International Space Station (ISS) heet Orion.

De loslippige en niet van een NASA embargo tot 31 augustus op de hoogte zijnde ISS-bemanning liet vandaag de naam vallen. Omhoog gestuwd zal de uit de kluiten gewassen Apollo capsule, waarmee NASA zichtbaar op veilig speelt, door nieuwe draagrakketten, Ares I en Ares V. De nieuwe ruimtevaartuigen moeten nog geproduceerd gaan worden. De 6-persoonscapsule kan vanaf 2014 gaan pendelen tussen Aarde en het ISS.

23 augustus 2006

Gezocht: man met witte jurk

Ditmaal waren het op Lowlands nepexplosieven (een 21-jarige grapjas uit Amstelveen bleek de gezochte man in witte jurk). Het zette de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding in elk geval in z'n hemd. Waarom zou je contact opnemen met zo'n man? Je had natuurlijk bij 'man in witte jurk' ook kunnen denken aan passend geklede evangelisten op Lowlands. Bijna 2.000 jaar geleden was een 'man in witte jurk' met een explosieve boodschap namelijk ook wel eens zoek. Hij placht dan bijvoorbeeld 's nachts z'n vrienden tijdens een storm te plagen door spookje te spelen op het Meer van Galilea, of zich te verstoppen, om te bidden zei hij dan.

Ook nog op zoek? Kijk dan eens op IkzoekGod.nl.

22 augustus 2006

Voorbeeldfunctie van (teken)films

De recente discussie over rokende Tom die indruk wil maken en naar verluidt zo roken ophemelt, heeft een hoog komkommergehalte.

Ik heb heel wat afleveringen van Tom & Jerry gezien en nooit gerookt. Ook Popeye was populair en ik heb geen hekel aan spinazie. Maar om nu blikken vol weg te werken... En hoewel Dagobert Duck aantrekkelijk lijkt, is het me nooit gelukt te zwemmen in het geld.

En toch...letten we wel op vloeken in tekenfilms, corrigeren we de kinderen bij gekopieerde grove uitlatingen, zijn de kinderen er zelf snel bij als ze een tekenfilm eng vinden en vermijden we series op 'kinderkanalen', waarin vechten, schelden, etc. als 'normaal' wordt beschouwd.

21 augustus 2006

Online muziek verkopen is onvermijdelijk

Het aantal artiesten, dat de elektronische manieren om muziek te verkopen blijft negeren, daalt gelukkig. Er zijn nog een paar die-hards die waarschijnlijk de overal verflauwde discussie over illegale downloads levend willen houden, en niets op hebben met iTunes, Yahoo!Music of de vele andere manieren om betaald songs te downloaden. Metallica, in 2000 nog fervent tegenstander van Napster, gaf zichzelf onlangs gewonnen.
En zeg nou zelf, virale marketing en verkoop via het web, zoals Jason Morant is toch veel leuker dan bestellen en wachten via een ouderwetse CD-winkel? En het aanbod is zoveel groter. Kiezen, jippie!
Jason Morant wil je muzikale vriend zijn
Of neem popzangeres Chantelle Paige Haar 6 song EP is nu te koop.

20 augustus 2006

Deining op de IJssel

Verrassend was het wel, hoe je via Hyves en MSN in de Helmondse St. Jozeferk belandt, een stukje uit het Leven van Pi mag delen. 's Avonds een door rederij CelJO verzorgde cruise van Deventer naar Zutphen (en gelukkig weer terug) op de Organza. Genoeg tijd voor eten, dans, muziek, plezier en kletsen.

Tja, de geneugten van het wereldwijde web in combinatie met gewone mensen en liefde. Thanks to Henk & Mischa.

19 augustus 2006

MySpace als visvijver voor nieuwe muziek

Als fervent muziekliefhebber staat in de auto en thuis de muziek zo ongeveer altijd aan. Met het schrijven voor Bottomline en SIGNS en het onderhouden van de eigen site Gospelmusicfavorites.com heb ik ook een enorme drang om nieuwe artiesten, bands en hun muzikale uitingen op te sporen en te waarderen. De laatste tijd ben ik erg in m'n sas met MySpace, waarop ik zelf inmiddels tientallen muziekliefhebbers en artiesten als 'vrienden' heb verzameld. MySpace biedt echter ook een platform voor indies en signed artists om hun muziek, nieuwe singles en merchandise te promoten. Daar doe ik dus vandaag graag aan mee. Een greep.
Image hosting by Photobucket
Project Damage Control van ex-Petra leden John Schlitt en Louie Weaver.

Blissed, ooit begonnen als side project van white metal bandStryper.


Photobucket - Video and Image Hosting

Ashley Rose, met invloeden van Jewel, Sheryl Crow en Alanis Morisette.

18 augustus 2006

19-24 oktober Legoworld in IJsselhallen Zwolle

Voor de zesde editie van Legoworld wordt de herfstvakantie voor jonge en oudere jongens weer genieten van honderduizenden legostenen in de IJsselhallen in Zwolle. Lego World 2006 moet 50.000 trekken. Er wordt een 6 meter hoge Lego versie van de Eiffeltoren gemaakt, er staan tientallen andere bouwwerken en natuurlijk kun je zelf aan de slag met diverse soorten Lego.

Kaarten kun je vanaf maandag 21 augustus online en de Intertoys winkels kopen voor EUR 14,50. Da's dan inclusief een treinretour vanaf elk station in Nederland naar Zwolle. De IJsselhallen liggen op loopafstand van het station immers. Kinderen tot 3 zijn gratis binnen. Dagelijks kun je er van 10-17u terecht.

Johan is thuis helemaal verzot op Lego, vond de kleinere uitvoering in de Hardenbergse evenementenhal vorig jaar nog niet leuk, maar zal zich samen met me in de herfstvakantie in Zwolle uitleven!

17 augustus 2006

Jaarverslagen als adult entertainment

Ik werk deze dagen aan een scriptie over de effecten van IFRS op (keuzes van) pensioenregelingen. Daarvoor moeten weer diverse jaarverslagen worden doorgenomen. Da's met een studie bedrijfseconomie op zak niet zo'n probleem. Het lezen leidt tot mooie voorbeelden van verhullend taalgebruik als 'technische effecten van herrubricering onder IFRS' of 'harmoniseren van personeelsregelingen en inperking van toegezegde bijdragen'. Prachtig is de selectie aan de poort bij de corporate website van Heineken.

Duidelijk, jaarverslagen zijn niet voor onschuldige kleine kinderen. Voor de volgende Henri Sijthoff-Prijs maar een check op een Kijkwijzer-label.

16 augustus 2006

Siliconenborstwering

Onder het kopje 'ander oorlognieuws': een 24-jarige Israelische vrouw heeft haar leven te danken aan 2 jaar geleden aangebrachte siliconenimplantaten ter borstvergroting. Tijdens een recente raketbeschieting door Hezbollah raakte ze gewond, maar de scherven bleven steken in de implantaten zitten, enkele centimeters van haar hart.

Inmiddels zijn de scherven in het ziekenhuis in Nahariya verwijderd, de implantaten vervangen en de vrouw weer thuis, blij met haar moderne borstwering.

15 augustus 2006

Origineel beeldmateriaal maanlandingen kwijt

Ondanks een indrukwekkende geschiedenis en serie resultaten (schitterend beschreven en met talloze foto's voorzien boek NASA: de complete geillustreerde geschiedenis is een aanrader!), is niets menselijks de Amerikaanse ingenieurs vreemd. In totaal is NASA 700 dozen met materiaal van de verscheidene Apollo–missies om de Aarde en naar de Maan kwijt.

Zo probeert de ruimtevaartorganisatie al een jaar de originele tapes van 20 juli 1969 te vinden, maar zonder succes. Er zijn nog wel kopie-tapes, bestaande uit onder meer oude televisie–uitzendingen, die echter van slechtere kwaliteit zijn dan de originelen. Het format van de vanaf de Maan opgestraalde opnamen was anders dan dat door de toenmalige televisiestations werd gebruikt, en dus werden de beelden destijds afgespeeld op grote schermen en opgenomen door conventionele televisiecamer's, met kwaliteitsachteruitgang tot gevolg. Mocht je nog tips hebben, graag.

Treffende woorden

Met diverse treffende woorden wisten jullie de laatste weken m'n weblog te vinden. De leukste woorden of woordcombinaties (ahum) zijn:

- friesland kamperen boer schaduwplek -> dat was voor de langdurige periode met regen
- w.i.t.c.h.(zomerfoto's) -> kijk op de website
- te groot geschapen -> Superman's verbeelder Brandon Routh blijft verwonderen.
- opdruk koffiemok deventer -> leuk verjaardagscadeau (tip de VVV Deventer)
- "voldoende te hebben geonformeerd" KPN -> huh?
- brightfm freqentie in de auto -> lastig voor een internetradiostation
- cupmaat sasha de boer -> iknietweetniet
- kauwgomballenboom efteling -> Elly & Rikkert meet Anton Pieck
- reistijd van plopsaland de panne naar hasselt -> beide Plopsaland parken na elkaar?
- wouter kurpershoek fanclub -> nog niet
- sector chinees-indische bedrijven "li ping lin" -> natuurlijk
- kinderfeestje in almere voor jongens en meisjes -> zal in het kinderrijke Almere wel vaak voorkomen
- afbeeldingen godsdienstles -> huh?
- vergoed de besnijdenis omdat het mooi is -> en dat is een verzoek aan wie?

14 augustus 2006

Uitvaart? Apeldoorn bellen en feestje!

De meeste uitvaartceremonies die ik heb meegemaakt zijn, afhankelijk van het geloof van de overledene en de familie, leeg, hoopvol, maar toch ook best aangrijpend en droefig vanwege het gemis van dierbaren. Voor de eigen uitvaart schijnt na onderzoek door Centraal Beheer Achmea bijna 50% van de Nederlanders het vrolijker, zo niet: feestelijker te willen. Kanttekening is dan wel dat de beoogd feestjes vooral bedoeld zijn voor de niet-christenelijke vrienden en familie van nu 25-49-jarigen. Jongeren onder de 25 hechten meer aan de tradities van 'geen bloemen aan huis; geen bijzondere voorkeuren'. Vrouwen willen vaker iets bijzonders dan mannen. Witte rozen zijn de meest gewilde bloemen voor het laatste afscheid.

16% weet niets over de wensen van zijn/haar partner; slechts 33% heeft wensen voor de uitvaart schriftelijk vastgelegd. En uiteraard schuilt in het onderzoek van de Apeldoornse verzekeraar eigenbelang: "Wij willen graag weten wat onze verzekerden willen, zodat wij ons aanbod erop kunnen aanpassen." Even ordinair: 'geen bijzonderheden' is goedkoper dan een uitbundig feest, en dus is er minder premie nodig om een en ander te bekostigen.

13 augustus 2006

Wisselvallig 2

Voice mail van moeder uit Bergen: "Lekker weer". We zouden gisteren naar Leiden, maar dat leek ons te risicovol. In plaats daarvan vanuit het rustige Balkbrug naar Zwolle om te winkelen. De dreigende wolken draaiden er zelfs bij tot een heuse windhoos boven Stadshagen. Het wisselvallige weer leidt tot wel/niet korte broek, wel/niet binnenzitten. 't Is dat de updates van de site van Sion (het joinen van MP3s lukt me nu ook), het bijwerken van Hyves, MySpace en het ontdekken van de Yahoo! Messenger versie 8 me nog even binnenhouden, maar zometeen met boek en al de tuin in!

12 augustus 2006

Digitaal konijn Nabaztag

Na het lief klein konijntje met een vliegje op z'n neus en MyLo (My Life Online) eerder deze week vandaag nog meer konijnennieuws. Ditmaal een Wifi-konijn met 54MB geheugen, dat de opvolger moet worden van de Tamagotchi en Sony's robothond Aibo. Het elektronische konijn leest e-mail en sms-berichten voor, vervangt ouders om hun kinderen te vertellen, dat het bedtijd is, geeft licht en seint verkeersinformatie door. Je verwacht nu de vraag: 'welke hoort niet in dit rijtje thuis?', maar Nabaztag (Armeens voor konijn, met dank aan de Franse uitvinder Rafi Haladjian) is hip en mag je voor EUR 109 al thuis hebben. Het kan ook goedkoper, omdat de eerste Franse fans het beestje alweer zat zijn en op eBay te koop aanbieden voor de helft van de prijs.

Smart rabbit voor je sinterklaaslijstje. Hopelijk is er geen rechtzaak van Dick Bruna nodig om vermeend plagiaat de kop in te drukken.

11 augustus 2006

Niet de Bijbel maar IKEA gids

De IKEA gids en niet langer de Bijbel mag zich het meest verspreide drukwerk ter wereld noemen, meldt TC Tubantia vandaag. De winkelcatalogus verschijnt dit jaar in 35 talen, 27 talen en 176 miljoen exemplaren. De Bijbel wordt jaarlijks in zo'n 50-100 miljoen exemplaren gedrukt.

Het Nederlands Bijbelgenootschap ligt er niet wakker van. Het vergelijken tussen een gratis catalogus, dat na verloop van tijd wordt weggegooid en het tijdloze Woord van God, waarvoor in gedrukte vorm wel betaald moet worden, lijkt op dat van appels met peren. Van de Nieuwe Bijbelvertaling zijn sinds oktober 2004 alleen al in Nederland 750.000 stuks verkocht. En dat is toch ook niet mis.

10 augustus 2006

Big in Belgium: lief klein konijntje

Tjonge, hoe wereldvreemd kun je zijn op je 36e. Ik tijdens de vakantie maar denken, dat Lief klein konijntje een liedje is, dat de kinderen op de peuterspeelzaal en basisschool hadden geleerd op de wijs van Glorie, Glorie, Hallelujah. Blijkt de song van Henkie (what's in a name?) inmiddels de nieuwe #1 in de Belgische Ultra Top 100, daarmee Marco Borsato's Rood verdringend. DJ's Patrick Kicken en Peter van de Veire zijn verantwoordelijk voor het succesnummer.

Kicken draaide het nummer in mei elke ochtend op Radio Veronica en produceerde een filmpje.
Van de Veire maakte Lief Klein Konijntje populair op de Vlaamse zender Studio Brussel. In de Download Top 10 van Radio 538 staan Henkie en Marco ook bovenaan.

09 augustus 2006

Donald Duck strip-tekenaar

Striptekenaar krijgt weer een nieuwe betekenis, nu Sander Gulien, succesvol tekenaar van de Nederlandse Donald Duck, Katrien, Kwik, Kwek & Kwak door de politierechter in Middelburg veroordeeld is voor ontucht op internet. De 32-jarige man bedreigde minderjarige meisjes via de telefoon, viel 3 tienermeisjes die hij kende van zijn school lastig met seksueel getinte scheldpartijen via MSN, deed oneerbare voorstellen en stripte naakt voor de webcam.

Sander geldt als talentvolle striptekenaar, en bracht 2 jaar geleden een eigen album uit. Vorige week ontstond een rel vanwege het gerucht van VK Magazine over de 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf die Sander tegen zich horen eisen. Het gerucht bleek dus waar, alle scheldpartijen ten spijt.

08 augustus 2006

MyLife Online

In september brengt Sony een eerste apparaatje op de markt in Amerika tegen een jongeren-vriendelijke (ahum) prijs van $350, dat op basis van WiFi geschikt is om mobiel te internetten. Een uitschuifbaar toetsenbord, zoals je die ook aantreft op de PDA's of duurdere mobieltjes, maakt chatten of mailen makkelijk. Ja, je kunt er ook mee bellen, niet via het GSM netwerk, maar via Skype, Yahoo of MSN. Voordeel is dat wifi meestal geen verbindingskosten vergt, zolang je domme buren hebt met een onbeveiligde wireless internetverbinding, of in de buurt van je eigen router bent.

De naam van het gadget: Mylo (My Life Online), een naam die Sony op 11 september 2001 ook wilde gebruiken voor de introductie van een nieuwe reeks mobiele apparaten. Tja, op die dag zorgden andere mobiele apparaten voor nogal wat ellende. Mylo heeft daarom een tijd alleen in de zakelijke markt, met CLIE bekendheid verworden, nu 5 jaar na dato alle gelegenheid voor een herkansing.

07 augustus 2006

Kent u uw nieuwe buren al?

Een vergrote ansichtkaart zat dit weekend tussen de post met foto's van Iepenlaan 2, een onlangs in de verkoop gebracht huis in de straat. ERA Makelaardij zet straatgenoten in om ze te prikkelen zelf hun nieuwe buren uit te zoeken. "Misschien is een van uw collega's, kennissen of familieleden allang op zoek naar een woning in deze buurt. U kunt ze de gouden tip geven!"

Beloning is dan vooral immaterieel: misschien weer je net een luidruchtige buurman of een gezin met 8 auto's; helaas zit een wervingsbonus of een cadeaubon er (nog) niet in. Waarom niet eerder kaarten zijn verstuurd voor de eveneens bij ERA aangeboden huizen op Iepenlaan 11 en 26, weet ik niet. Misschien om niet als spammer gekwalificeerd te worden.

06 augustus 2006

Vakantie als godsdienstles

In 2 weken vakantie in Frankrijk bezoeken we frequenter kerken dan thuis in Nederland. De 3 zondagen niet in Sion en de kinderbijbel thuis betekent zeker geen god-loze vakantie. De kinderen verwachten gewoon, dat je elke kerk binnen gaat en zijn verontwaardigd over de gesloten deuren van protestanten. Bij een kruisweg, serie ex voto afbeeldingen, kruisbeelden, sculptuur van de Olijfberg, gebrandschilderde ramen met bijbelverhalen, schilderijen van de hel, Maria, een Lourdes grot of Mariabeeld op een bergtop kun je tenminste uitleg geven, christelijk jargon praktisch en begrijpelijk maken en inzicht geven in bijvoorbeeld:
- een indringende afbeelding van mensen in de hel boven de uitgang van de Saint Felix & Regula kapel in Kientzheim: het belang van evangelisatie;
- een biechtstoel (vóor de samenkomst en eucharistieviering vergeving vragen voor de zonden die tijdens de week zijn begaan);
- de kruisdood van Jezus Christus en waarom Hij in z'n zij gestoken is;'
- dankbaarheid voor wonderen, wijnoogst en manieren om die te uiten.

Zijn onze kinderen (nu) brave engeltjes? Ach, zoals m'n ouders over mij en m'n broers al zeiden: een engeltje met een b ervoor. Opvoeding is er eentje van de lange adem.

05 augustus 2006

Eindelijk tijd om te lezen

Vakantie is voor mij de tijd om weer eens een roman te lezen of andere boeken door te worstelen. Deze vakantie was de oogst groot. Achtereenvolgens heb ik gelezen:
- Bono over Bono - gesprekken met Michka Assayas (19 t/m 23 juli)
- Noem het nog geen nacht (Amos Oz, 23 en 24 juli)
- Geschiedenis van de christelijke muziek (Andrew Wilson-Dickson, 24 en 25 juli)
- Het Boek in bedrijf (Larry Burkett, 26 en 27 juli)
- Onversneden christendom (C.S. Lewis, 28 en 29 juli)
- Strijd in je denken (Joyce Meyer, 30 juli)
- De derde toestand (Amos Oz, 30 juli t/m 2 augustus)
- Zeven valkuilen voor kleine groepen (Bill Donahue & Russ Robinson, 2 t/m 3 augustus)
- Loopbaancompetentie - management van mogelijkheden (4 - ?? augustus)

04 augustus 2006

De Here Jezus heeft ook lange haren

Vandaag onder een bewolkte, maar warme lucht naar Kientzheim, een stadje dat we eerder op de Route du Vin hadden overgeslagen. Een wandeling over de stadswallen, een monument met tank n.a.v. WOII en de spontane uitleg in het Duits van een ambtenaar bij de Mairie over de oude brandblusvoertuigen en de stad bracht ons bij de Ex Voto kapel Saints Felix et Regula en daarna het Wijnmuseum. Vervolgens een wandeling door de wijngaarden in de heuvels.

Fraaie uitzichten en zoals bij elke bezienswaardigheid 'zie je de auto in de verte staan?' tot wegkruipende hagedissen gespreksstof te over. Bij het zoveelste kruisbeeld in de wijngaarden roept Marianne: "Ik zie de Here Jezus alweer hangen," om even later te ontdekken dat "de Here Jezus ook lang haar heeft."

Met een lunch in een speeltuin, een ritje naar Colmar om er de Elzasser kwarktaart te kopen voor vanavond, koersen we weer naar het Munsterdal, waar het merkbaar meer geregend heeft.

03 augustus 2006

Wisselvallig

Het wisselvallige weer houdt aan. We laten ons echter niet uit de bergwei of wandelpaden slaan. Vanochtend een anderhalf uur durende wandeling Chamois bij Mittlach, het dorp aan het eind van de Grande Vallee. Diverse oversteken over rotspartijen, een ontmoeting met een echte slang, een grote buil op Mariannes hoofd en dankzij overvloedig stromend water regelmatig eigen 'afwateringen' maken het aanvankelijk als saai trimpad ogende tochtje toch spannender. Helaas hebben we geen gems (chamois) gezien.

Tussen de middag opnieuw naar Le Petit Ballon. Vanwege de regen een lunch in de auto; daarna naar de top, waar paarden grazen en Maria waakt. Via Wasserbourg en Wihr-au-Val terug naar het chalet, waar het 'natuurlijk' droog is. Om 15.30u nog maar wandelend naar Metzeral, waar we de kunstexpositie en de kerk van L'Emm bekijken. Het bespelen van het 1 jaar oude kerkorgel verschrikt de kinderen aanvankelijk, maar klinkt prima.

De terugweg verregent....inderdaad de regenjassen lagen ditmaal in het chalet.

02 augustus 2006

Bos-bessen-berg

Het tekenfilmfiguurtje Dora is populair bij Marianne. Met een eigen Dora kussen, bikini en sinds haar 3e verjaardag ook opbergmand, worden Dora merchandise artikelen onderweg (zonneschermen, ballonnen, etc.) direct opgemerkt.

Een verhaaltje uit de op Nickelodeon draaiende serie gaat over de bosberg. Johan en Henriette hebben Marianne inmiddels geleerd de uitbreiding bosbessenberg uit te spreken. Op de bergtoppen van Lauchen en Klinzkopf 's ochtends en Le Petit Ballon 's middags werd het woord werkelijkheid. Zelf bosbessen plukken brengt al een handvol beelden van tartes aux myrtilles, een plaatselijke lekkernij, voor ogen.

Op beide locaties is het relatief rustig en op wat spetters na houden we het droog. 's Avonds zijn we na 19u op de avondmarkt in Munster, maar die is blijkbaar bedoeld voor een braspartij later op de avond. We gaan dus maar weer terug naar het chalet.

Koning bijna verdwaald in maisveld

Vandaag ondanks de bewolking met de auto naar Haut Koeningsbourg in de bergen bij Ribeauville. De omweg via Thannenkirch is de moeite waard. Een enorme parkeervoorziening aan weerszijden van de toegangsweg duidt op populariteit. Voor EUR 15 mogen we met z'n allen (kinderen gratis) naar binnen. Het ruim 100 jaar geleden gerestaureerde complex imponeert. De kamers, wapenzaal, gevechtstorens, binnentuin en schilderingen! Als we rond het middaguur naar buiten komen, zijn de auto's voorzien van reclamemateriaal voor plaatselijke wijnboeren en attracties. We lunchen ergens bij de afdaling in de bossen.

's Middags naar Labyrinthus, een in het maisveld uitgezet reuzendoolhof. Elk jaar is er een ander labyrinth rondom een thema, ditmaal staan de sprookjes van de broers Grimm centraal.

Met Duits- en Franstalige aanwijzingen, opdrachten en types moet een weg van de ene naar naar de andere hindernis gevonden worden; poorten gaan alleen na het ontdekken van een geheime code open. Tenslotte wacht een Franstalig kindertheater. Hoewel de kinderen er geen woord van verstaan, maakt het duo acteurs zeer veel indruk. Erg leuk! De onvermijdelijke verschillen tussen kaart en werkelijkheid lieten ons diverse malen bijna verdwalen, maar gelukkig vonden we na 3 uren vermaak de uitgang van het doolhof. De inzittenden van al die andere auto's op de parkeerplaats vind je tussen het mais niet terug.

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker