Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 juli 2006

Speeltuin Europa

Het halfbewolkte en bij tijden regenachtigenweer benutten we om naar Straatsburg te rijden. Midden in het centrum bij Printemps geparkeerd om te voet via de Place de l'Homme de Fer en Place Kleber de Rude de Grandes Arcades in te slaan. Op de Place de la Cathedrale veel oh's en ah's, want de Kathedraal is inderdaad bijzonder draai (mooier dan de Parijse Notre Dame, volgens Klazien) en ook binnen mooi. Geluk, want terwijl wij nog rondkijken, worden buiten belangstellenden geweerd om ruimte te geven aan de middagdienst. Via de verlaagde kades van de Ill naar Petit France gewandeld, waar een sluizencomplex, arsenaal en een nostalgisch wijkje veelvuldig gefotografeerd worden. Het regent inmiddels en dus lopen we stevig door naar de parkeergarage.

Buiten het centrum liggen diverse instanties van de Europese Unie, zoals het Europees Parlement, het Europees Gerechtshof en de Raad van Europa. Naast het Parlementsgebouw in een woonwijk met speeltuin, lunchen we. Enkele toeristen te voet en per kano verkennen dezelfde omgeving.

Colmar heeft ook een grote aantrekkingskracht en terecht, want de St. Martin kerk, het Unterlinden museumgebouw, de Dominicaanse Kerk en het Koifhus zijn mooi, ondanks de regen.

Je ziet het goed, Colmar heeft iets met het Vrijheidsbeeld. De ontwerper, Frederic-Auguste Bartholdi, is er geboren, en dus staat in de stad een replica op de weg naar Straatsburg.

30 juli 2006

Route des Cretes 2

Terug naar Le Grand Ballon; de zon schijnt er 's morgens nog uitbundig, zodat we de top (de gisteren vermoede bergklimmer blijkt een standbeeld en de sterrenwacht een radarpost) uitgebreid verkennen. Volgende stop bij de Hohneck, waar de uitzichten op de Vogezen en het Munsterdal prachtig zijn, ook onder een lunch.

Op de Col de la Slucht hebben Henk-Jan, Johan en Henriette veel plezier op de rodelbaan. Johan neemt de uitleg over de rem ter harte, loslaten ervan om vooruit te komen, vergeet hij. Al doende leert men, een herkansing volgt nog wel. De Route des Cretes trekt vandaag erg veel mensen (wandelaars, bessenplukkers, toerrijders, terrastijgers), maar op het noordelijke stuk is het rustiger. Sainte Marie aux Mines is mooi, maar uitgestorven. De bevolking blijkt boven in de heuvels voor een bosfeest. Over de Route du Vin retour afzender voor zwemmen, eten en lezen.

29 juli 2006

Route des Cretes 1

Eerst 's ochtends het zuidelijke deel van de Route du Vin met stops in Rouffach, Guebwiller, Soultz en Thann. Kerken, kastelen, volksfeesten in opbouw en regendruppels. Naar het noordwesten de bergen in, de Route des Cretes op. De stop bij Le Vieil Armand bij Hartmannswilleskopf, militaire begraafplaats uit 1928 maakt diepe indruk op de kinderen.

Bij Le Grand Ballon, de top van de Elzas / het Vogezen Massief is het grauw en uitzichtloos. We komen er bij zonnig weer terug!

28 juli 2006

Autostad Mulhouse

Marianne is vandaag 3 geworden, en natuurlijk zijn er slingers, taart, kaarsen, cadeaus en liedjes.

Maar ook de hit van de vakantie, volgens Marianne, het nationaal automuseum in Mulhouse.
De collectie van Schlumpf, bij leven verzameld als hobby naast de rol van directeur van een plaatselijke wolfabriek, bevat vooral Bugatti's, maar ook een Grand Prix start grid, films over onder meer Parijs-Dakar, botsauto's voor de kinderen, demonstraties oude auto aanzwengelen, over de kop slaan van een auto. Tussen de auto's vind je van een Oostduitse Trabant tot en met La Bugatti Royale.

Met de tram (de tweede keer dit jaar bewust voor de kinderen) naar het centrum. Voor het stadhuis, tempel van St. Etienne, een heuse draaimolen en wat omliggende straten. Bij de Tour de l'Europe (evenals bij 'onze' Lichtmis een draaiend restaurant op de top) weer op de tram terug naar het museumterrein.

27 juli 2006

Baden in Gerardmer

's Ochtends langs de Col de Bramont, de wintersportplaats La Bresse en de Col de Grosse Pierre naar Gerardmer. Vandaag veel Nederlanders op het Vogezen Massief en bij Gerardmer. Even over de markt, meer is er niet te zien. Driekwart van het meer rondgereden op zoek naar een strand. Gevonden, zoals vele anderen. Het leek 's middags wel een Hollandse badplaats.

Rond 11.30u dreigt de donder, maar drijft verder. 's Middags via de Lidl en Super U via Xonrupt-Longemer en de Col de la Slucht terug naar het Munsterdal. 's Avonds na de pittige nasi ditto onweer- en regenbuien.

26 juli 2006

Bob op wijnroute

In twee etappes verkennen we grote delen van de Route du Vin d'Alsace. Grotendeels goed gemarkeerd, maar zonder kaart en/of navigator wordt het toch lastig. Munster introduceert zichzelf met ooievaars, de resten van een abdij, een te bezichtigen protestantse en katholieke kerk. We kopen er nieuwe sportschoenen voor Marianne en schrikken van de klokslagen om 10u bij een tentoonstelling over kerkklokken in de plaatselijke kerk.
Turckheim bekijken we uitgebreid (vakwerkhuizen, kerken), evenals Kayserberg (nostalgische binnenstad, kerk, geboortehuis dr. Albert Schweitzer). In Riquewihr vinden we opnieuw een gezellige binnenstad met een postkoets en veel terrassen.

Op 26 juli vervolgen we bij Zellenberg, waar we eenmaal om de stad trekken en de wijnvelden bezoeken. In Hunawihr staat een mooie versterkte kerk. Ribeauville trekt terecht veel toeristen, want de hoofdstraat is, hoewel niet autovrij, erg leuk. Na Bergheim en Chatenois is Barr ons eindpunt. Barr is een afrader, het is er uitgestorven; de stadjes ervoor zijn veel gezelliger!

24 juli 2006

Met een aanloop verder omhoog

Zaterdag 22 juli via de A28-A50-A12-A3-A59-A61 en A35 naar Colmar, waar we de tank weer volgooien en de plaatselijke Lidl lichter maken. Auberge & Chalets de la Wormsa, bijna aan het eind van de Grande Vallee in het Munsterdal is snel gevonden. De patron heeft ook een Toyota Prius, dus dat schept een band. 's Avonds een rondje naar Metzeral gelopen.

Zondagmorgen 23 juli niet naar een plaatselijke kerk in Metzeral - op maandagmiddag 1 augustus ontdek je 'natuurlijk' nog een pinkstergemeente in Munster - maar wandelen naar het Lac de Fischboedle. Heen over een breed, maar continu stijgend pad, terug door het bos, smal, veel oversteekjes over water(valletjes) en reden voor een forse blaar bij Mariannes rechterhak.

Maandag 24 juli gaan we naar Hohlandsbourg, een fraai hersteld kasteelcomplex. De uitzichten en de inrichting zijn de moeite waard. De 3 kastelen in de heuvels van Husseren blijken ruines. Afrader voor anderen.

Labels:

21 juli 2006

Open internet, gesloten school

Tja, je zult maar christen zijn, inschikkelijk zijn en een internetfilter op je pc zetten, maar niet zonder het NOS Journaal kunnen en toch onderwijsassistent willen worden door aan landelijk reformatorisch opleidingscentrum Het Hoornbeeck College in Amersfoort te studeren. Probleem dus voor Thomas Roest uit Veenendaal. En dat, omdat de familie Roest een vragenlijst eerlijk invult.

Dat veel gezinnen, ook van leerlingen van het bewuste Amersfoortse college thuis wel degelijk internet en/of tv hebben in de spreekwoordelijke aanrechtkastjes of achter het gordijntje, is volgens Roest meten met twee maten.
Via kort geding en uitspraak op 1 augustus, nog net op tijd om eventueel online een bestelling schoolboeken te plaatsen, hoopt Roest dat eerlijk het langst duurt en hij in Amersfoort zijn studie kan beginnen.

20 juli 2006

Heet kledingnieuws

Uit onderzoek naar kledingvoorschriften bij bedrijven door Corner blijkt, dat er geen sekseneutraal kledingbeleid gevoerd wordt. Zichtbaar resultaat bij de huidige hittegolven: vrouwen mogen bloter naar het werk dan mannen. Klik-klak-klik, hoor je de slippers al?
Meer dan 50% van de respondenten vindt luchtige zomerkleding voor vrouwen prima, maar niet voor mannen. 25% meent, dat zowel mannen als vrouwen zich in de zomer niet zo letten op de kledingvoorschriften en minder dan 10% meent dat het weer geen enkele invloed heeft op de werkkleding. Het zal ongetwijfeld veel van doen hebben met de sector en de bedrijfscultuur. Opgepast: een ongelijkwaardig kledingbeleid kan het werkmoreel aantasten en tot verhitte discussies leiden!

Tour de France etappe op bekend terrein

De vandaag te verrijden 17e etappe van de Tour de France gaat door de streek waar we vorig jaar in Le Grand Bornand op vakantie zijn geweest. Hoewel met auto of benenwagen hebben we zelf ook de Col des Aravis en Col de la Columbiere bedwongen. Kans is dus groot dat er vanmiddag nog even gekeken wordt op de NOS om 'been there, done differently' te kunnen roepen.

19 juli 2006

Online afsluiten verzekeren met elektronische polis

Tot op heden is het verplicht een papieren polis te verstrekken bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst. Best lastig voor verzekeraars die steeds beter hun weg op het internet vinden. Minister van Justitie Piet-Hein Donner werkt aan een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek, dat het mogelijk maakt verkoop van polissen voortaan geheel elektronisch af te wikkelen. Het levert in elk geval weer werk op, systemen en processen moeten immers bijgesteld worden ;-)

18 juli 2006

Helder van geest ondanks zon

Na een examen, een middag werken, een airconditioned autorit naar voorverwarmd huis, is het lastig de aandacht erbij te houden. De ANWB helpt. Regio Noord krijgt aanstaand weekend vakantie, en dus worden er (jawel!) veel files verwacht, op vrijdag zelfs een acht uur durende spits. Ik hoop lekker thuis te klussen.

En morgen gaat het gebeuren: de tweede hittegolf van dit jaar is een feit. Als je mag kiezen tussen zo'n golf en een tsunami op Java? Ik klaag dus maar niet.

17 juli 2006

Stop doing this shit

Dat waren de weinig diplomatieke bewoordingen van president Bush over de Hezbollah acties tegen Israel.

Wat bracht jullie de afgelopen weken tot het lezen van stukken van m'n weblog:
- gij zult niet stelen
- kleurplaat wuppie
- geschminkte chinees
- henk jan, christelijke gemeenschap
- pinda sambal recept
- boodschappenlijstje voor verjaardagsfeest
- tot welke snelheid kan politie flitsen?
- "joop braakhekke" stamboom
- Contactpersonen permanent verwijderen uit contactlijst van MSN
- draadloos internetten Tjechie
- inspiratiemanagement

16 juli 2006

Een eigenaardige zondag

Vanmorgen tot 8u uitslapen was absoluut een gewaarwording. De midzomerwandeling vanmiddag met het Landschap Overijssel door het Reestdal ook. Zo dichtbij huis, en nog steeds zoveel te ontdekken. Zulke mooie flora & fauna. Boeiend. Intussen vermaakten onze kinderen zich in Deventer in de Scheg, waar op de plek van de 400m ijsbaan nu een waterbaan, springkussens en terrasjes verrezen waren.

Bij en na het ophalen van de kinderen in Deventer barstte de tuin en auto van de energie. En eerlijk gaf m'n moeder toe: 'Ik ben dit niet meer gewend!'

15 juli 2006

Werkgevers afgestoft

Er is opnieuw krapte op de arbeidsmarkt en dat merk je in de advertenties en wervingsmethoden. De Volkskrant heeft vanmorgen een verhaal over het ICT Carriere Event. Ik zelf mag je via www.henkjanvanderklis.gaatsamenopreis.nl/ belangstellende vrienden en webloglezers uitdagen bij Capgemini te komen werken.

Als teaser om de samenwerking te proeven worden er zeilclinics met het Fries vrouwenzeilteam, zwemclinics met Pieter van den Hoogenband en Jacco Verhaeren en een masterclass tijdens het Liszt Concours vergeven. Als je zin hebt, mail dan.

14 juli 2006

RIP: 500 bijbels

Verzin zoiets met de Koran en je bent je leven niet meer zeker, maar in Schotland, nota bene bakermat van christelijke zendelingen naar Europa en Amerika, kan het wel:
Op het eiland Lewis zijn 500 Bijbels begraven. Op het eilandje waren steeds meer mensen die van hun Bijbel af wilden, maar vonden het grofvuil geen goede plek. Compleet met predikant werd een begrafenisplechtigheid georganiseerd.

Binnenkort volgt zelfs een heuse grafsteen. Wil je echt schatgraven deze zomer, weet je dus waar je moet zijn.

13 juli 2006

Zidane grappen in overvloed

Je kon erop wachten, maar vandaag bereikten me op het werk de eerste Zidane kopstoot grappen. De leukste ervan is een flash game kopstoten op kicken.com. Maar ook de ontmoeting tussen Chirac en de topvoetballer mag er zijn.

Films van en over Zidane vind je onder meer op YouTube.com en MetaCafe.

12 juli 2006

Terug van weggeweest?

Vanaf 23.04u op Nederland 1 start de 1e aflevering van de nieuwe IKON tv-serie De God van Nederland. Alsof God is weggeweest, wordt de serie gepresenteerd als een zoektocht naar het Nieuw Religieus Peil en de wonderbaarlijke terugkeer van God in de Hollandse polder. Zoekers en vinders kunnen vanavond terecht bij jeugdkerk Baan 7, oud-bisschop Bluyssen en de Santo Daime gemeenschap (een 'entheogene en eclectische religie uit het Amazone-gebied'), waar het sacrament letterlijk geestverruimend werkt.

De serie sluit aan bij de fototentoonstelling in Museum Catharijneconvent en een artikelenreeks in het Verdieping katern van dagblad Trouw.

11 juli 2006

Hoe nieuws gemaakt en gevonden wordt

Een prikkelende titel Oude manuscripten ontdekt in Egypte op de RSS feed van christian-international-news.nl een typische luis in de pels website met een bloemlezing aan nieuwsberichten. Bron blijk RKNieuws en begrijpelijk, want oude Koptische handschriften van Jesaja en kerkdiscipline is rooms-katholiek nieuws. De berichtgever in het Reformatorisch Dagblad vermeldt de bron, fathersofthechurch.com.

Daar moet je inmiddels via Search het bericht van 27 juni 2006 opvissen; 'heet nieuws' is het dus al niet meer. Dan dus de echte bron, Science & Scholarship in Poland. Tja, het is even doorspitten en niet zomaar overnemen, maar dan heb je ook nieuws.

10 juli 2006

Stoorzenders in bedrijven onderzocht

Je kent misschien wel voorbeelden op je werk: collega's die continue dwarsliggen of de boel verstieren. Stefan Thau van de Rijksuniversiteit Groningen deed er promotie-onderzoek naar en concludeert dat dergelijke werknemers dankzij een laag zelfbeeld met diverse vormen van 'wraak' (langzaam werken, te laat komen of verzuimen, stelen of sabotage) dat beeld te corrigeren. Uitsluiting door de groep werkt versterkend. De taak van de leidinggevende is het probleem benoemen en bespreekbaar maken met alle collega`s. En mensen zoals ik? Werk dagelijks snel, kom vroeg, verzuim, steel of saboteer nooit. Hoog zelfbeeld, verwaandheid? Of gewoon toe aan zomervakantie?

09 juli 2006

Nieuwe wereldwonderen

De lijst met 7 wereldwonderen werd in de 3e eeuw voor Christus samengesteld door Philon van Byzantium. Op de lijst staan:
1. de pyramiden van Gizeh (alleen deze zijn nog intact)
2. de Kolossus van Rhodos
3. de Hangende tuinen van Babylon
4. het Mausoleum van Halcarnassus
5. het beeld van Zeus in Olympia
6. de Pharos van Alexandrie
7. de Tempel van Artemis.

De New7Wonders Foundation verzamelt sinds 2000 wereldwijd stemmen om tot een nieuwe lijst wereldwonderen te komen. Initiatiefnemer Bernard Weber wil het werelderfgoed veiligstellen. Via tussenselecties zijn inmiddels 21 finalisten bekend. Jij bepaalt met miljoenen wereldburgers wat nieuwe wereldwonderen worden.

De Amerikaanse band WhiteHeart zong in 1989 op hun onvolprezen Freedom album in Eight Wonder:
"they say there are seven wonders of this world
what would the eight one be
if i could just love myself the way
the way that You love me."

08 juli 2006

Movie Park Germany is aanrader

Als je als hele gezin van 's ochtends 9.45 tot 's avonds 19u zonder moeite weet te vermaken in een attractiepark, is de kwaliteit voor jong en oud OK. Vandaag gebruik gemaakt van een arrangement van de Capgemini personeelsvereniging om naar Movie Park Germany bij Bottrop te gaan. Voor ons minder dan 2u rijden (de N34-N36-A35-B54-A31 route rijdt als prima alternatief voor de N377-A28-A50-A12-A3-A31 via Arnhem).

Direct na tienen zaten we al onder de zeepbelletjes van Spongebob, we zijn diverse malen in draaiende theekopjes, botsauto's (DE ontdekking voor Johan en Henriette vandaag), zweefmolen, wildwaterbaan, rondtochten langs Ice Age, mystery figuren, parade, filmstudio, tijdreismachine, enz. enz. geweest. Prima voor elkaar, en het weer was lekker warm. MoviePark Germany: vertier voor allemaal!

07 juli 2006

Belast komkommernieuws

Deze zomer is het afgezien van een Koningin die even terugkomt van vakantie om een ad interium premier te installeren, natuurlijk weer ouderwets komkommertijd. En dus ic creatieveling Giel Beelen zo aardig 2 uur lang van ons aller belastinggeld Toppertje van Tropical Danny en Guillermo te draaien. Leuk is anders!

Ex-stewardess en met bonnetjes sjoemelende Amsterdam gemeenteraadslid (Mokum Mobiel), vanwege integriteitsprobleem niet tot de LPF toegelaten maar als solist (namens wie?) in de Tweede Kamer gekomen Gonny van Oudenallen. Waarom nu vlak voor het zomerreces? Omdat bij niet opnieuw gekozen worden in november fors minder wachtgeld uitgekeerd wordt. Opnieuw onze belastingcenten in 't geding.

En opnieuw verdwenen belastinggeld. Ditmaal een tijdens een proefvlucht op 28 juni zoekgeraakte dure minihelikopter van de Amsterdamse politie. Zelfs speurhonden hebben het apparaat niet teruggevonden. Mogelijk ligt het toestel in de Amstel tussen de autowrakken, fietsen en winkelwagentjes.

06 juli 2006

Plaatselijk een bui

Dat Balkbrug er vannacht genadig is afgekomen, wil niet zeggen dat het elders rustig was. Op de dijk tussen de Eemhof en de Stichtse brug sloeg de bliksem in een 60 meter hoge windmolen. Twee wieken eraf en een knak voor de andere.

In Emmer-Compascuum was het ook een drama, aldus Martin van der Naald. Je zult de keuken maar blank hebben staan... Anyway, het bleef vandaag grijs, klef en warm in Noord-Nederland.

05 juli 2006

Hoogzomer: kans op gladde wegen!

Net nu iedereen gewend raakt aan de hittegolf, waarschuwt het KLPD en Rijkswaterstaat voor gladheid op de Nederlandse rijkswegen. Zonnesteek? Nee, in de afgelopen droge periode heeft vuil zich in het ZOAB opgehoopt. Gemengd met de komende neerslag ontstaat een sopje, dat gladheid kan veroorzaken. Alles is tijdelijk. Na de regenbui is het vuil weg, en treedt het probleem niet langer op.

04 juli 2006

Space Shuttle Discovery gelanceerd

Kijk, dit hebben we al even niet meer gezien. Dankzij NASA tv kan alles live gevolgd worden. Lancering van STS-121.


O ja, Johan heb ik dit niet onthouden. Vaders hobby moet overgedragen worden ;-)

Woensdags, tijdens de 2-daagse reis naar het ISS, wordt de shuttle onderzocht, of er schade is ontstaan na opnieuw afbrokkelen van isolatieschuim.

Goed en slecht nieuws

Goed nieuws:
1. dat je het warm hebt klopt, er is namelijk een hittegolf
2. Koningin Beatrix gaat volgende week ook gewoon met vakantie. Romp, (de)missionair, wat maakt het uit.
3. Fiscus is dit jaar snel met terugbetalen.

(pech gehad)

Slecht nieuws:
1. Huidige fileproblematiek op A2, A12, A27 en A28 richting Utrecht is onoplosbaar.
2. Per 11 juli stopt Microsoft met de ondersteuning van oudere Windows versies als 95, 98 en Me

03 juli 2006

Laat Lubbers zijn karwei afmaken

OK, even een CDA verkiezingsleus uit 1986 erbij. Lubbers hoopt als informateur eind deze week klaar te zijn. Nu maar hopen, dat de voor donderdagavond aangekonigde donderbuien niet tekenend zijn.

02 juli 2006

Ga naar de mieren, luiaard!

Vandaag een mix van Prediker dinsdag j.l. en de stappenteller van gisteren. In Prediker 6 staat in vers 6-8: "Ga naar de mieren, luiaard, kijk hoe ze werken en word wijs. Hoewel er onder hen geen leider is, geen aanvoerder, geen koning, halen ze in de zomer voedsel binnen, leggen ze in de oogsttijd een voorraad aan."

Humor van de Schepper: mieren hebben een ingebouwde stappenteller, zo hebben onderzoekers uit Ulm nu 'ontdekt' en gepubliceerd in Science. Mieren kunnen afstanden precies uitrekenen met hun poten. De beestjes gebruiken deze techniek om altijd terug te kunnen keren naar hun nest. Bij het tellen van de stappen is de lengte van de pootjes cruciaal. Als hun poten tijdens de 'wandeling' korter of langer zijn geworden, dan klopt het aantal stappen niet, en komen ze niet terug bij het nest. Val ze dus niet lastig, want ze zijn een machtig volk.

01 juli 2006

Stappenteller vraagt mee te tellen

Koud een week, nadat ik de rest van de familie kon bijbenen door ook een stappenteller gekregen te hebben, blijkt een dergelijk apparaatje net zo slecht te tellen als m'n jongste kinderen. De stappenteller is populair door het advies van gezondheidsinstanties om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Dus waarom niet 'keeping up with the Joneses'?

Voral goedkope apparaatjes, zoals de Stepping Meter, blijken uit onderzoek van de universiteit van Gent, blijken in meer dan 75% van de gevallen een afwijking van meer dan 10% te hebben van het werkelijk aantal verzette passen. Uitschieters naar 50% afwijking met dure, meer accurate tellers komen voor. Het leidt bij familiewandelingen ongetwijfeld tot forse discussies. Zondagmiddag gaan we zelf met de Visschers + aanhang op stap, dus de bbq erna wordt verhit! Saillante foto op de site van de Hartstichting die sinds vorig jaar 830.000 stappentellers via supermarkten heeft uitgedeeld: Lousewies van der Laan poseert met zo'n apparaat op de foto. Zou zij de Haagse politici wel kunnen bijhouden, nu D66 geen last lijkt te hebben van de val van het kabinet, aldus de politieke barometer.

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker