Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

31 januari 2006

Ik ga voor Edah!

Laurus zet uit nood de winkelformules Edah en Konmar in de verkoop om met Super De Boer, evt. gefuseerd met de Plus Markt organisatie te overleven. Mede-veroorzaker van de malaise bij Laurus, Albert Heijn (Ahold) stond vanochtend al op de stoep om delen van Laurus over te nemen. Ook C1000-eigenaar Schuitema heeft interesse. "Ik ga voor Edah!" krijgt dan een wrange bijsmaak.

30 januari 2006

Kruidvat in verzekeringen

Niets is Kruidvat te dol om te verkopen. Waren het eerder de klassieke CD's en speelgoed die voor opschudding zorgden, met bijbehorende reacties van bijvoorbeeld Hans Liberg ("mijn nieuwe CD ligt vanaf morgen bij de Kruidvat"), vanaf morgen (hoewel nog niet in de vandaag bezorgde de folder) kun je een reis-, woonhuis, dieren- of autoverzekering afsluiten.

Achter de schermen zorgt Proteq, de direct writer van SNS Reaal voor de de verzekeringstechniek. Kuidvat mikt met de 700 vestigingen op een marktaandeel van 2%.

29 januari 2006

Zomerfoto's in de winter

Vanmiddag was het perfect weer om buiten te zijn. We hebben oom Arend opgepikt en zijn richting Lemelerberg gereden. Relatief rustig en wat is zo'n uur durende wandeling door bos en heide weer lekker. Johan en Henriette hebben prima door wat mooie plekken zijn om foto's te maken, en vragen zelf om een 'photo shoot'. Het leverde het commentaar op van voorbijgangers: "Zo, gaan jullie zomerfoto's maken in de winter?"
Henriette en Marianne op de Lemelerberg
En als je op de heenweg het halve dorp op het water van de Ommerschans ziet staan, ontkom je er zelf ook niet aan. Ook ijspret dus aan het eind van de middag. Dan is een varkensrug in mosterdsaus van slager John Broekhuizen een welverdiende afsluiting van een zonnige winterdag.

28 januari 2006

Voetbalgeneratie 2006

Vanmorgen Johan en neef Nick begeleid naar Dalfsen voor het treffen van hun Balkbrug F3 tegen Dedemsvaart F6 en Balkbrug F4 in Sporthal de Trefkoele in Dalfsen. Menig ouder kon zich amper bedwingen om niet zelf te gaan mee voetballen en te scoren, maar de kleintjes worden - Johan nog even uitgezonderd - al feller op de bal. Hieronder enkele foto's.

27 januari 2006

Reclamekosten zorgverzekeraars binnenkort in elke huiskamer

De Nederlandse zorgverzekeraars hebben vorig jaar EUR 46 miljoen extra uitgegeven aan reclames. De kosten in 2005 zijn met 140% gestegen. In 2005 kostten de media-uitingen samen EUR 79 miljoen ten opzichte van EUR 33 miljoen in 2004. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf voor de mediacampagne voor het nieuwe zorgstelsel EUR 16 miljoen uit, EUR 1 per persoon. De invoering van het nieuwe zorgstelsel, de inherente concurrentiestrijd om overstappers die nog altijd doorgaat, zal zich ongetwijfeld gaan vertalen in hogere premies in 2007.

26 januari 2006

Google News in Nederlands en uit beta fase

Na 3 jaar lang wachten is het Amerikaanse Google News deze week uit het beta stadium gekomen en beschikbaar in het Nederlands, wel in beta.
Je vindt er de headlines + intro's bij nieuws gecategoriseerd uit verschillende Vlaamse en Nederlandse bronnen. OK, geen 8.400.820 related stories, zoals in de Amerikaanse versie, bij een bericht, maar 11 of 12. Personaliseren is mogelijk.

25 januari 2006

Op de A28 op juiste snelheid

Met blijkbaar bijzonder veel geluk vanochtend vroeg zonder problemen om 7.15u in Groningen aangekomen. Honderden anderen hadden op de gladde wegen meer pech.

Om het te snel kachelen op de Drentse (snel)wegen thematisch in te dammen, heeft de provincie en ANWB de campagne Gebruik je hoofd, niet je airbag gelanceerd. TV Drenthe vertoont tot 10 februari dagelijks een spot. Vanaf medio februari is de spot te zien in de bioscopen in Assen en Emmen.
In juni en juli is de spot wederom te zien op de regionale zender en in de bioscoop. De campagne duurt tot eind 2006.

24 januari 2006

Op de A28 op snelheid

Terwijl de ene automobilist zich afvraagt of hij na de kettingbotsing vorige week bij Assen z'n auto nog terugziet, scheurt een ander met 209 km/u over hetzelfde plakje asfalt. De een is z'n auto kwijt, de ander z'n rijbewijs.

Kijk, dan de oplossing van het CJIB binnenkort: direct een SMS'je ontvangen, als je geflitst bent. Da's nog eens service. Jammer, dat je carkit de SMS niet kan voorlezen. Je moet er dus weer met je handen aanzitten. En da's ook een overtreding, beboet met EUR 140. Je kunt, zoals Bart ook 150 km/u karren en bidden om goddelijke bescherming. Spreker Gordon van Veelen zei in dergelijke gevallen bang te zijn, dat de beschermengel van de bumper glijdt.

23 januari 2006

Nederlands als verplichte taal van de straat

Minister Verdonk van Integratie (jawel) wil dat Nederlands de enige taal op straat is. Andere talen, zoals het Fries in Friesland, het dialect in vele andere streken van ons land, het Engels, Japans en Chinees in toeristensteden zijn niet langer 'goed gedrag'. Volgens de Volkskrant van vanochtend is dit (on)wijze voorstel met experts aan tafel tot stand gekomen. Allochtonen moeten duidelijkheid krijgen over wat van hen verwacht wordt als ze zich in Nederland vestigen. Ahum, welkom in Nederland. Dat we als autochtonen onze taal niet voldoende beheersen, geeft niets.

22 januari 2006

Wat er echt toe doet

De hoeveelheid media-aandacht die naar de Noordelijke Butskop die opdook in de Thames is gegaan, geeft weer te denken. Helaas is het dier overleden. Maken we ons net zoveel zorgen om de ellende van de buren, het zieke familielid, hulpverlening verderop, kortom iedereen die onze 'naaste' genoemd wordt?

Er is werk in de kerk!

21 januari 2006

Papadag is belangrijk

Het besef dat papa thuis is gonst 's morgens al door ons huis. "Papadag" heet het dan netjes, volgens Marianne. Zorgelijk is dan ook het weekendnieuws in Trouw, dat bijna 1/3 van de vaders nauwelijks tijd met hun kroost doorbrengt. Gevolg: kinderen vinden papa minder belangrijk dan hun moeder. Overigens, het onderzoek is uitgevoerd bij kinderen tussen 10 en 18 jaar. Vooral meisjes vinden hun vader minder belangrijk. Potje open deur intrappen, wat mij betreft.
Vaders brengen volgens de onderzoekers op een werkdag minder dan 30 minuten door met hun kroost. Tussen werken, filerijden, thuiskomen, eten en bedtijd zit vaak ook niet veel ruimte. Als de moeder inderdaad thuis is 's morgens, na schooltijd en rond etenstijd zal dat ongetwijfeld gewaardeerd worden.

Op ons eigen kerkorgel (niet bovenstaand elektronisch orgel met maar 1/2 pedaal) heb ik vanochtend met alle 3 kids maar weer diverse kinderliedjes gespeeld. De 22 jaar oude Domus is het aan het begeven, dus wie nog tips heeft, welkom.

20 januari 2006

Trouw netwerken

"We netwerken ons suf" mailde een Mischa, een Hyves contact gisteravond. Vandaag was het weer bingo. Vanmiddag trouwde vriend Roland Bakker met Jessica Koek in het Sleeuwijks Kerkje (onder de dijk aan de voet van de Merwedebrug bij Werkendam). Feest vervolgens in het Par-Tee Centre in Almkerk. Zou de locatie gevonden zijn via Trouweninderegio?
Anyway, veel bekenden van vroeger en nu. Deventenaren, mede-gemeenteleden, kruisbestuiving via werkgevers als Achmea, SVB, muzikale interesses en de inmiddels talrijke kinderschare. Dat de combi Koek Bakker Deventer een bijtje oplevert als bedankje, is haast 'natuurlijk'. Zie je wel: liefde gaat door de maag.

19 januari 2006

Waar roook is, is vuur(pot)

Omdat je er dagelijks tweemaal komt, pakken de nieuwsberichten over de kettingbotsing op de A28 tussen Assen-Zuid en Assen woensdagavond 18 januari je natuurlijk meer. 22+44 auto's is natuurlijk een hoop blikschade. Wat als ik na overwerken wellicht licht slaperig plotseling moet remmen? Stel je komt zelf veilig tot stilstand als #20, maar achter je is men minder snel? Een overzicht van kettingbotsingen heeft zelfs Wikipedia gehaald. De kracht van een open source encyclopedie: hij is donderdag 19 januari direct bijgewerkt.

En dan die vuurpotten van oefenende militairen op de naastgelegen Baggelhuizerplas. Gevonden zwarte piet of echt (mede-)oorzaak aan zoveel ellende? Je zult het betrokken kaderlid van de soldaten zijn...slik.
Vanochtend zelf een kleine omweg via de Europaweg (2 minuten vertraging); vanmiddag terug was van het gebeuren al niets meer te zien...met 120 km/u. Ik heb maar niet geremd om te kijken.

18 januari 2006

iPod wint Buzz Award

Superhip en dus 'buzzable' is Apple's iPod. De 1e Buzz Award is dan ook voor dit luxe mp3/mp4-spelertje. In de top-20 over 2005 vind je verder bijvoorbeeld de beertender, Hyves.nl, Boer zoekt vrouw, Talpa en de persoonlijke Postbankpas. Maar ook The Da Vinci Code, Blackberry en de Xbox360 haalden de uiteindelijke shortlist.

17 januari 2006

Webpagina beoordeeld in 0,05 seconde

Internetters hebben hun eerste indruk van een website al na 1/20 van een seconde, kortom in een oogwenk. In het onderzoek voorafgaand aan deze schokkende conclusie moesten proefpersonen hun eerste indruk van een website aangeven. De ene helft kreeg de website slechts 1/20 van een seconde te zien, terwijl de andere helft langer de tijd kreeg. De verschillen waren niet significant, en dus kan 'men' met 0,05 seconde klaar zijn. Dit stukje tekst lezen kost je meer tijd.......

16 januari 2006

De liefde wint

December is voorbij, maar gisteren opnieuw een cadeau gekregen. Sjon Heijenga, fotograaf en tekstschrijver fotografeerde de schitterende natuuromgeving van Deventer en illustreerde de resultaten met overdenkingen en bijbelteksten.

Bij de boekhandel of rechtstreeks bij uitgeverij Medema kun je deze cadeautip bemachtigen voor EUR 12,95.

15 januari 2006

De omgeving door andere ogen

Gisteren hadden we Jorrit & Saskia op bezoek, twee Amsterdamse vrienden. Vooraf hadden ze de omgeving verkend. Herberg De Witte Gans bij Dalfsen als 'eetadresje', Bed & Breakfast Wijnstaete op den Pas in Lemelerveld, voor ons alleen maar een dorp tussen Ommen en Raalte aan de N48, woonplaats van m'n zwager. Boerenkaas van de kaasboerderij van Wennemars in Dalfsen. Ze hadden Huis Den Berg bekeken in het donker. Klazien en ik hebben er 1 mei 1998 trouwfoto's gemaakt en in september 2003 overheen gevlogen in een luchtballon.

De VVV Vechtdal gids kwam gistermorgen, boordevol tips voor een dagje uit in de omgeving.

14 januari 2006

Links zonder ontslagen directeur

In de week waarin Llink haar directeur A. Visser ontsloeg, een verveelde 15-jarige puber een advertentie voor een 1-jarig kind op marktplaats.nl zette en de kranten haaldde hebben jullie ook weer massaal Google gebruikt om berichten te zoeken op m'n ruim 2-jarige weblog. Een greep uit de statistieken:
- eigen drogisterij beginnen -> ga eens praten met een drogist. Hoe doet hij het? Wat houdt franchising praktisch in?
- snelheid omhoog scootmobielen -> levensgevaarlijk!
- sate babi foto
- evert mussche marktplaats -> Nee, Evert Mussche is van de Voedselbank Meppel, weblog, Meppeler van het jaar 2005, enz.
- 2007 watersnoodramp -> nog een beetje vroeg, niet?
- wat doet dieuwertje blok in 2006 -> geen idee. Het Sinterklaasjournaal aan het voorbereiden?
- creeer je eigen vrachtwagen -> Ga VMBO Autotechniek doen. Ik heb 2 linkerhanden.
- bom huishoud producten -> lijkt me geen goede combinatie.
- overgewicht bij kinderen plaatjes -> kijk gewoon om je heen.
- apocalyptische onzin -> een openbaring is toch geen onzin?
- martijn muijs getrouwd -> jazeker, met Ina Hennevelt.
- voedselbank, meppel, mussche -> zie hierboven.
- kernwaarde van televisie zender Talpa -> geld maakt gelukkig? Eenvoud schaadt?

13 januari 2006

Genoeg alternatieven voor dure krant

De oorzaak voor de onlangs gepubliceerde oplagecijfers van kranten (opnieuw dalend) ligt in de prijs. En inderdaad, minstens eenmaal per jaar wordt de prijs voor een abonnement verhoogd. Tijd dus voor alternatieven. Grappig is bijvoorbeeld dat in de tv-reclame van de Volkskrant (5 zaterdagkranten voor EUR 5 de laatste shot een man achter een laptop met daarop de Volkskrant website laat zien.
Online nieuwsbronnen als nieuwszicht.com, kranten.com of nu.nl bieden je de ganse dag door het laatste nieuws. Met een RSS reader als Awasu is push-technology een killer-app geworden. Enne, vergeet de invloed van tv niet. Voor 90% van de Nederlanders blijkt het journaal of nieuwsrubrieken de belangrijkste nieuwsbron. 75% haalt eerst info van internet, 56% van de radio en slechts 53% uit de krant.

12 januari 2006

Hadj voor vele pelgrims fataal

Wat ik nooit van de jaarlijkse Hadj in Mekka heb begrepen, is dat er zoveel doden vallen. Dit jaar had de drukte tijdens de 'de steniging van de duivel' ondanks 60.000 veiligheidsagenten voor 363 moslims een fatale afloop (250 in 2005) en voor honderden een rit naar het ziekenhuis.

De Hadj is een verplicht nummer voor elke moslim. Een schrale troost: mensen die tijdens de hadj overlijden, gaan volgens veel gelovigen direct naar het paradijs. De beloning voor een voltooide Hadj is echter ook het paradijs. Grofweg is dan alleen de timing anders. Wordt dan wel een apart weerzien: drukker en onderdrukte.

11 januari 2006

Viagra spam sturen blijkt goudmijn

Wie is er niet mee behept? In m'n eigen mailboxen verzamel ik dagelijks vele tientallen spam mails (gelukkig wordt 98,8% onderschept en afgevoerd door K9).
Viagra-spammers blijken echter EUR 2500-8000 per dag met hun werk te verdienen, aldus een uit de school klappende medewerker in Impotence Magazine. Het is provisie voor de online bestellingen die wereldwijd ondanks de overdosis spam toch gedaan worden.

Ik moet zeggen, met projecten leiden krijg je per dag een stuk minder pegels, zonder dat je iets aan opwinding tekort komt.

10 januari 2006

Apostel Paulus in het computertijdperk

Van ChurchLaughs.com de top-10 van dingen die Paulus absoluut zou hebben gedaan als hij nu zou leven met een pc:

10. MP3s downloaden van de Righteous Brothers ter verstrooiing tijdens de lange en vermoeiende zendingsreizen.
9. webMD.com bezoeken voor die pijnlijke doorn in het vlees.
8. Virusbescherming software opnemen in de lijst van de geestelijke wapenrusting in Efeze 6.
7. Proclameren "Leven is Christus, sterven is nog een 28k8 modem hebben."
6. Boottickets boeken via priceline.com
5. Plaatjes van Petrus die varkensvlees eet e-mailen naar de broeders in Jeruzalem
4. De ambten van herder, oudste, diaken en systeembeheerder instellen.
3. Decryptie software gebruiken om klanktaal te interpreteren.
2. Bekering omschrijven als de "Divine Reboot."
1. Spam toevoegen aan de lijst met zonden van het vlees (Galaten 5).

Sharon-fruitmand

Van de spaarzame persconferenties van de medisch directeur Dr. Shlomo Mor-Yosef van Hadassah Ein Kerem ziekenhuis in Jeruzalem naar quotes en koppen in de kranten: of premier Ariel Sharon er echt blij van wordt?
- "Artsen wachten op eerste woorden Sharon" (Volkskrant vanochtend)
- "Sharon heeft zijn linkerarm bewogen" (Nu.nl vanmiddag)
- "Sharon reageert op pijnprikkels" (Nu.nl gisteren)
Anyway, het gaat beter.

08 januari 2006

Multimedia aandacht voor C.S. Lewis

De film Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe, gebaseerd op de gelijknamige boeken van schrijver en theoloog C.S. Lewis, heeft een stoom aan spin-off producten als soundtracks, inspired by...CD's, opnieuw uitgebrachte boeken, films en prullaria opgeleverd. Op A Musical Tribute to CS Lewis vind je 14 artiesten als Moya Brennan, Phil Keaggy, Tom Howard en Robin Mark die het leven en werk van Lewis tot de verbeelding roepen.

In alle eerlijkheid: een verzameling bekende Engelse gezangen, waarbij de directe relatie met de schrijver me volledig ontgaan is. Wel een aardig luisteralbum.

07 januari 2006

Abo-nee opzegservice

Je kunt natuurlijk de opzegtermijnen van kranten, tijdschriften, lidmaatschappen en andere abonnementen in de takenlijst van Microsoft Outlook stoppen, maar ook online hulpjes zijn er. Nieuw is Abo-nee.nl. Na het invullen van de gegevens van de diverse abonnementen, krijg je op tijd een keurig e-mailbericht om de daad bij het woord te voegen en je abonnement bewust te verlengen of op te zeggen.

06 januari 2006

Zoeken met Ujiko

Marktleider Google, waarvan ik graag en vaak gebruik maak, heeft er weer een eigenzinnig broertje bij: Ujiko.

Presentatie van zoekargumenten vindt geclusterd plaats, een technologie waarvan ook Vivisimo gebruik maakt en beknopter dan Ujiko resultaten weergeeft. In een Flash-animatie toont Ujiko de gevonden pagina's, een preview en met een soort stoplichtjes indicatoren van de gevonden trefwoorden in clusters. Als gebruiker van de zoekmachine kun je na aanloggen met clicks punten verdienen. Hoe meer punten, hoe meer opties. Kijk, da's ook een vorm van boeien.

05 januari 2006

Touwtrekken om Netwerk

Wie wel of niet mag meedoen aan het nieuwsprogramma Netwerk is al jarenlang inzet van discussie. De AVRO (voorheen met NCRV en KRO op 1) moest van de Raad van Toezicht ruilen met de EO (voorheen 2). De beide achterblijvers stonden op hun achterste poten. Samenwerking tussen 3 christelijke omroepen was een onmogelijkheid. Nu, enkele jaren na de gedwongen samenleving in het format van Netwerk, trekt de EO-directie de stekker eruit en wel per 1 september a.s. Vorig jaar september dreigde de KRO hetzelfde te doen.

Zal ik het maar gewoon een soap van de Publieke Omroep noemen?

04 januari 2006

25 jaar jeugdjournaal

Naast het Journaal bestaat ook het jeugdjournaal 25 jaar. Op zaterdag 7 januarui kun je naar een jubileumuitzending kijken, waarin onder meer de ex-presentatoren zoals Robert ten Brink en Elleke van Doorn te zien zijn.
De allereerste uitzending was op 5 januari 1981 met Leontien Ceulemans. La Ceulemans stond enkele jaren later open en bloot in de Playboy. Hoe ver kun je komen als presentatrice ;-)

Tijdens de grote show zaterdag speelt regelmatig een band, treed een DJ op en mogen de winnaars van de rapwedstrijd hun kunsten vertonen. Ook Lange Frans en Baas B. zijn van de partij. De speciale uitzending start om 19.00 uur.

Zoon Johan kijkt nu dagelijks tijdens zijn opblijf-halfuurtje met Free Internet TV de jeugdjournaaluitzending van de vorige dag. Het maakt hem nog niet veel uit, maar kan na de uitzending de items prima benoemen. Leuk voor z'n ontwikkeling.

03 januari 2006

Verzekeren blijft werk bezorgen

Het vakgebied verzekeren was naast m'n dagelijkse werkzaamheden bij 2 branchegenoten vandaag weer 'hot'. Zorgverzekeraar CZ was vanochtend 'wegens extreme drukte' niet in staat een medewerker aan de lijn te brengen. De gisteren uitgevoerde incasso zal niet alleen bij ons zijn misgegaan. Als insiders kennen we het verdedigingswapen storneren ook. Wel combineren graag met betaling van de werkelijk verschuldigde premie om aanspraken op dekking uit de nog te ontvangen polis te houden.

Het kan nog gekker. Zilveren Kruis Achmea heeft bij de verzekerden in haar collectiviteit KBB (Vendex, Hema, Bijenkorf) direct maar de complete jaarpremie ingehouden (EUR 1200). Leuk voor de debetrente. 2000 mensen zijn de pineut. Met excuses is het geld inmiddels gestorneerd. De verzekeraar kon zich ook nog eens bij 17.000 anderen excuseren voor een verzoek de jaarpremie per acceptgiro alvast in 1 keer over te maken.


Een psycholoog voert tegen hetzelfde CZ een hongerstaking tot de rekening betaald is. Huisartsen lopen bij de verplichte digitale aanlevering van declaraties tegen een chaos bij zorgverzekeraars aan. Zorg kan altijd beter, en dus is er voorlopoig werk zat voor soortgenoten!

02 januari 2006

Afrekenen met slechte rekenaars

Dat een groot deel van de PABO studenten zelf niet beter kan rekenen dan een 'goede basisschoolleerling' uit groep 8 is een trieste constatering. Extra nuchter word je, als je hoort dat dit 'fenomeen' lange tijd vermoed werd, maar nu eindelijk cijfermatig onderbouwd, zeg uitgerekend, is. PABO's gebruiken verschillende toetsen, vandaar.
Van de Pabo-studenten wist 53% niet boven het gemiddelde van de 800 als referentiegroep gebruikte basisschoolleerlingen uit te komen. Bij studentes lag dit percentage zelfs op 57. Minister Maria van der Hoeven heeft in april 2005 deze toets, gecombineerd met een bindend studieadvies, lees: ga alsjeblieft wat anders studeren, al afgesproken. Een gewaarschuwd mens telt tot 2. By the way: er is ook een taaltoets gedaan. Deze zal binnenkort wel gepubliceerd worden. Mocht je er niets van horen, zijn de resultaten waarschijnlijk pas echt teleurstellend.

01 januari 2006

De beste wensen voor 2006

Aan oppervlakkige 'beste wensen', gemompeld, zonder direct oogcontact o.i.d. heb je niet zoveel. Evenmin aan een op de automatische piloot verstuurd mailtje, e-card of een posting als deze.

Wat wensen we elkaar toe? Het beste? Daarmee spreken we letterlijk en figuurlijk een zegen uit. Is het leven, en dus geluk maakbaar, zoals gelukwensen soms willen uitdrukken?. De realiteit is harder en weerbarstiger; de betrekkelijkheid van onze lichamelijke gezondheid is pijnlijk zichtbaar aan het ziekenhuisbed. Daarom is het zo goed de ander bewust en regelmatig het beste te wensen!

Heerlijk, dat al iemand Wikipedia heeft voorzien van een entry over 'zegen'. Nog meer zegenbeden vind je hier.

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker