Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

29 november 2005

Internetloze werkdag

Nota bene Clockwork, het ooit door studiegenoot Bernard van Oranje, opgezette internetbedrijf initieert een internetloze werkdag vrijdag 9 december a.s. Soms blikken we met leeftijdgenoten nostalgisch terug: 10 jaar geleden hadden we net een XT thuis, een terminal en een pc op het werk en Lotus cc:Mail, waarmee je - als je het kon coderen - via X400 adressen met de buitenwereld kon communiceren. Anno 2005 is web enabled werken geen vraag meer, maar alomtegenwoordige zekerheid, met overigens ook de nadelige effecten als vermijden van mondeling of lijfelijk contact en directe communicatie.

Dus: achter de buis vandaan en gewoon met je collega's bomen. Zal de baas leuk vinden, al dat geklets.....;-)

28 november 2005

Palestijnse leeuw naar Egypte?

Amper is de Rafah grensovergang tussen de Gaza strook en Egypte open, of brutale overvallers hebben een leeuw en 2 witte Arabisch sprekende papegaaien ontvoerd uit de dierentuin van Gaza. Zouden ze naar Egypte getrokken zijn? Wees voorzichtig met zoeken, combinaties van 'zoo', 'gaza' en 'rafah' leiden naar een andere dierentuin: it's a jungle out there and a zoo in here.

27 november 2005

Weblog Ommerschans

Schoonzus Jannita heeft ook haar entree gemaakt in de webblogging gemeenschap. Ieder zijn/haar hobby, dus voor haar 'logisch' een weblog van, voor en over De Ommerschans. De Vereniging Ommerschans had al een eigen website, maar een weblog van een bestuurslid met nieuws en achtergronden is natuurlijk een mooie aanvulling.

Naast de website vind je meer info over het voormalige vestingswerk, tegenwoordig wandelgebied met historische bezienswaardigheden bijvoorbeeld op:
- Dodenakkers.nl
- Museum van de Vaderlandse geschiedenis
- Historische vereniging Avereest
- Mysteries van het Reestdal
- Wikipedia

26 november 2005

Toch een wit pak

Op het groene gras is er vannacht een heus pak sneeuw gevallen (en dat terwijl het KNMI vanochtend nog aangaf, dat het alleen in het uiterste puntje van Zuid-Limburg sneeuwde. Not, dus. We zouden naar de Sinterklaasviering van m'n werk in het Willem II stadion in Tilburg. Bij bouwbedrijf Beverwijk in Balkbrug zijn we maar weer omgedraaid, vanwege de slechte begaanbaarheid van de wegen. Vanmiddag nieuwe poging. Intussentijd vermaken we ons opperbest.

25 november 2005

Noordoost Nederland: groener gras

Het was vandaag weer een zegen om in Noordoost Nederland te wonen (Balkbrug) en te werken (Groningen). Heldere luchten, droog en in tegenstelling tot gisteravond weinig wind. Hoe anders onze landgenoten getracteerd zijn, laten de diverse websites zien. 600+ kilometer file meldde de VID al om 16u. Twee uur later werd de langste avondspits ooit, 802 kilometers, geteld. De Veluwe, Achterhoek en de Gelderse Vallei zijn witte "no-go areas" geworden. De KLPD stopte 's middags maar met het tellen van ongevallen en met files van 67 kilometer lang wordt je terecht pissig.

Gelukkig hebben we de foto's nog.

24 november 2005

Zoekfreak? Krakercompetitie

Als je zoeken op internet echt leuk vindt, is de Nationale Krakercompetitie iets voor je. Je hebt nog tot 30 november de tijd om mee te dingen. Beantwoord 7 vragen goed, en je mag door naar de volgende ronde. De eerste ronde van de elektronische strijd haalde zelfs de NRC.

23 november 2005

Sinterklaas 2005: EUR 350 miljoen

De goedheiligman is nog steeds niet onder dak, maar we weten al wel, dat hij voor EUR 350 miljoen, ofwel ruim EUR20 per Nederland aan cadeaus meebrengt (voor de niet-gelovigen: extra omzet verzorgt in de Nederlandse detailhandel). Het is een stijging met ruim 10% ten opzichte van 2004.

Labels:

22 november 2005

Op jacht naar spookhuizen

Het lijkt een leuk initiatief: huizenaanbod van Funda is vanaf volgende week te doorzoeken met Google Earth, dankzij een GlobeAssistant. "Op deze manier krijgen mensen een goed beeld van de ligging van een huis," vertelt algemeen directeur Marque Joosten van Funda aan Emerce.

Een groot deel van Nederland is nog niet gedetailleerd in kaart gebracht door Google Earth. Foto's van 5-20 jaar oud zijn geen uitzondering. Zoek maar eens de gewilde Deventer nieuwbouwwijk De Vijfhoek (eerste straten zijn gelegd) of het kantorenterrein Papendorp in Utrecht (nog grasland). Direct na de lancering van de eerste publieke versie van Google Earth in juni startte GlobeAssistant de hotelzoekdienst Earthbooker, die 80.000 hotels koppelt aan het satellietbeeldenprogramma. De technologie achter Earthbooker is dezelfde als die van de huizenzoekmethode van Funda.

Ook leuke aanvullingen op de standaard Google Earth vind je op googlemapsmania.blogspot.com en www.googleearthhacks.com

Mannen- en vrouwenbolwerken

Voor wie denkt, dat alleen de IT een typisch mannenbolwerk is, moet de top-15 van mannen- en vrouwenberoepen van het CBS maar eens naslaan.
Ook in de 21e eeuw zijn er vooral mannen in de bouw en techniek of een beroep als vrachtwagenchauffeur. Aan de andere kant, dus voornamelijk bezet met vrouwen vind je verzorgende en administratieve beroepen: doktersassistentes, leerling-verpleegkundigen, gezins- bejaardenverzorgenden, ziekenverzorgenden en (directie)secretaresses.

Leve de diversiteit!

21 november 2005

Wie veel heeft, kan veel geven

In absolute zin waar, in relatieve zin maakt het niets uit, hoewel het voor degene die weinig heeft, ogenschijnlijk moeilijker is om wat te geven.
BusinessWeek publiceert eens in de 4 jaar een lijst met grootste goede doelen gevers over de afgelopen 4 jaar. Na jarenlang #1 geweest te zijn, neemt Intel's Gordon Moore de koppositie over van Microsoft's Bill Gates.
In de top 50 vind je onder meer:
1. Gordon & Betty Moore (Intel) $7,046 miljard
2. Bill & Melinda Gates (Microsoft) $5,458
9. Michael & Susan Dell (Dell) $1,2 miljard.

Op je eigen schaal wat geven? Kijk dan eens op goededoelen.nl. Twijfel je nog over bestedingsdoelen van bijvoorbeeld je kerstgratificatie, winstdeling of eindejaarsuitkering? Kijk dan op nationalegoededoelentest.nl.

20 november 2005

Groeten uit Balkbrug

Gisteravond op een verjaardagsfeest in Stal Hollak in Arrien beweerde een voormalige buurman bij het Googlen op 'Balkbrug' direct bij de stamboomvermelding van zoon Johan van der Klis te komen. Bij een check vanmiddag is het toch anders. De eerste zoekresultaten beperken zich tot:
- Huisartsenpraktijk Balkbrug
- Klok Dakkappellen, een net gestarte onderneming, waarbij de website natuurlijk flink gepromoot is bij de zoekmachines.
- Artistiek Haarmode, een van de twee kapsalons in het Dorp.
- Uitgaanscentrum Takens, het regionale tegenwicht aan bijvoorbeeld discotheek Zak in Uelsen (D), De Leeren Lampe in Raalte en Zaal Dijk in Lemele.
Opmerkelijk zijn:
- de Balkbrug pagina in Wikipedia, met een aantal historische weetjes.
- GPS wandelroutes rond Balkbrug
- het mysterie over het Dronkemanslaantje, het pad van Balkbrug naar de weilanden van m'n schoonouders.

Waarschijnlijk heeft onze plaatsgenoot een combinatie balkbrug stamboom gebruikt. Dan sta ik en gezin wel prominent bovenaan. Groeten uit Balkbrug.

19 november 2005

Connecting People

In het Finland van Nokia weten ze wel raad met raad met afgedankte mobiele telefoons. De mobieltjes worden letterlijk doorgespoeld het riool in. Het lokale waterleidingbedrijf van Helsinki, dat meer dan een miljoen huishoudens van water voorziet, kampt inmiddels met deze bijzondere vorm van rioolvervuiling. Ook in Engeland vliegen elk jaar 600.000 telefoontjes de toiletpot in. De Zweden schatten door doorspoelfactor van 1 op 6, getuige een lijst met meest voorkomende telefoon-'ongelukken'. Met stip op nummer 1 staat de strakke spijkerbroek.
Bij de rioolzuiveringsinstalltie in Vlikinmaki in Finland wordt jaarlijks een ton vast afval uit het drinkwater gehaald, waaronder mobiele telefoons, kunstgebitten, speelgoed, camera's en zelfs fakkels.

18 november 2005

Culturele invloed op gebruik instant messenger

Het gebruik van MSN-messenger is nergens zo hoog als in Nederland, dat 4.5 miljoen geregistreerde gebruikers kent, schrijft MSN op haar Nederlandse website. (Waarvan vier miljoen unieke gebruikers volgens de STIR). In verhouding veel meer dan landen als Duitsland (3,2 miljoen) of Italie (4,5 miljoen). Ook een land dat het volgens MSN-topman Geoff Sutton erg goed doet, Spanje, kent een relatief lager aantal geregistreerde gebruikers, namelijk 19 procent van de bevolking vergeleken met 28 procent van de Nederlanders. Welke invloed cultuur heeft, is tekenend. Bijvoorbeeld: m'n huidige opdrachtgever maakt op het interne netwerk intensief gebruik van MSN. Zo bereik je zwervende mensen op flexplekken.

17 november 2005

Ver gezocht 3: van Wibra tot Interpolis

Uit de lijst met referrers heb ik er een aantal gevist en verder voor je uitgezocht:
- betekenis wibra - de historie vind je hier
- flitsers op waterlinieweg - in Utrecht? Nee, en de 70 km/u is ook moeilijk te houden op deze voormalige E8.
- teletubbieland google earth - over de locatie schreef ik al eens eerder. Zoek 'm zelf met Google Earth.
- gerstenat bijbel - Hoewel bier oud is, vind je gerstenat vind je niet in de Bijbel, gerst natuurlijk wel.
- interpolis glashelder advertentie - de nieuwe reclamecampagne vind je hier.

16 november 2005

Hoe om te gaan met agressieve weggebruikers

Waar een klein landje groot in kan zijn: speciaal vanwege ons aller agressief rijgedrag, gaan 25 rijschoolhouders in de omgeving Zwolle donderdag op cursus hoe ze met ons moeten omgaan. Aanleiding is de mishandeling van een instructeur die door een weggebruiker werd mishandeld, omdat de lesauto niet op zou schieten. De bewuste rijschoolhouder werd klemgereden, uit de wagen gesleurd en in elkaar geslagen. "De BOVAG, waarbij veel rijschoolhouders zijn aangesloten, noemt volgens een woordvoerder de cursus "uniek in Nederland" en volgt het experiment met aandacht.

15 november 2005

Ver gezocht 2: negerzoen in verdrukking

De overbekende 45 jaar bestaande negerzoenen, onder de naam Buys verkocht, maar geproduceerd door koekfabriek Van der Breggen uit Tilburg, is in de verdrukking gekomen. De stichting die ijvert voor eerherstel van Surinaamse slachtoffers van de slavernij wil dat 'negerzoen' hernoemd wordt, zoals dat eerder in Frankrijk en Duitsland gebeurde. Volgens Van der Breggen wordt het wel moeilijk om de naam te veranderen omdat de negerzoen zo bekend is. De stichting vindt 'negerzoen' discriminerend. "Volgens de Dikke Van Dale is een negerzoen een klein rond koekje met een bol van schuim, met een laagje krakende chocolade eromheen", zegt Van der Hoeven die het jammer vindt dat er alleen gekeken wordt naar de negatieve kant van het woord neger (sinds de Romeinen Afrikanen ontmoetten: 'zwart').

Volgende slachtoffers zijn dan waarschijnlijk negerpiemels (bruine dingen die je aan het water vindt), negerzaad (zit in vogelvoer en is ook los te koop) en negerinnetietjes (kokkindjes, zachte zoete dropjes).

update 23 maart 2006
De nieuwe naam is BuysZoen, terwijl taalexperts niet verwachten dat we de negerzoen snel zullen vergeten.

update 19 december 2006
Vandaag geeft Buys toe: marketing was de enige reden de negerzoen te hernoemen in zoen. Overwegingen dat er in Nederland enkele mensen zijn die de negerzoen als kwetsend ervoeren hebben geen rol gespeeld.

14 november 2005

Ver gezocht

Opnieuw heb ik een greep gedaan in de Google zoekacties die naar m'n weblog leiden. Om je verder te helpen heb ik zelf ook maar weer gezocht en interessante links voor je gevonden.
1. bijbel neuspiercing: jawel, Rebecca kreeg er eentje aangeboden in Genesis 24 vers 47.

2. de nationale bijbeltest uitslag: die vind je als je 'm zelf afneemt.

3. navigatiesysteem uitvinding: da's absoluut waar. Interessante portal is navigatiewereld.nl. Ondanks, dat default een vrouwenstem meegeleverd wordt, wordt het ook door 85,4% van de poll deelenemers op de site gewaardeerd. Bijna 10% heeft liever een mannenstem. Ik vermoed een correlatie tussen geslacht betuurder en sexe ingeblikte navigator. Lees anders Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen.

4. doelgerichte misleiding: natuurlijk levert de combinatie ook hits op. Zegen uit bijvoorbeeld Doelgericht Leven is natuurlijk roofgoed. Het internet als grabbelmand voor argumenten pro en contra. Gevaarlijk, omdat de bijsluiter of context vaak niet gelezen wordt. Illustratief is de website van de Belg Marc Verhoeven, waar je in het spoelputje naast Rick Warren's boek, ook de charismatische beweging, elke bijbelvertaling anders dan King James/Statenvertaling, Rooms-Katholieke Kerk aantreft. De sterke overtuiging te mogen oordelen gaat overigens wel gepaard met bijvoorbeeld "het geloof dat de tekengaven van de Heilige Geest niet voortduren tot aan de tweede komst, maar een begeleidend fenomeen waren in de aanvangstijd, toen naast de Joden alle volken werden geroepen tot de Gemeente." Not my cup of tea.

RIP Peter Drucker

Vrijdag 11 november stierf op respectabele leeftijd (95) managementgoeroe Peter Drucker. Onmiskenbaar was zijn invloed op de bedrijfseconomie, bedrijfskunde en gerelateerde wetenschappen en kundes. Talloze shrijvers, wetenschappers en praktijkmensen maakten gebruik van zijn inzichten, luisterden naar zijn voordrachten of lazen zijn boeken. Praktizerend christen, hoewel nooit op de voorgrond door bijvoorbeeld goede doelen te steunen of prekerig te zijn. Zijn talent om bestuurlijke inzichten uit te leggen, heeft hij ten volle benut. Hij wees als 1 van de eersten op de computerisering van de maatschappij, op de weergaloze opkomst van Japan en al in de jaren zestig introduceerde hij het nu zo modieuze begrip kenniswerker. Hij verwierf daardoor de eretitel goeroe der managementgoeroes. En dat nog niet alle aan hem gewijde internetpagina's bijgewerkt zijn voor zijn heengaan, is dan ook wel begrijpelijk.

13 november 2005

Votum: wat een belofte

Een echt 'zondags' onderwerp. Ter voorbereiding van de kleine groep avond aan de hand van de Bijbel en het 2e hoofdstuk uit Doelgericht Leven, bleef ik steken op Psalm 138 vers 8. Natuurlijk hebben diverse mensen in onze gemeente zo hun eigen voorkeurvertaling en delen de kritiek om louter op een enkel vers of gedeelte een complete boodschap te baseren. Maar ja, wat klinkt het sterk en wat zijn we er jarenlang mee opgegroeid, het votum (letterlijk: belofte):
"Onze hulp is in de Naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft die trouw houdt tot in eeuwigheid en niet laat varen de werken van zijn handen.", verzameld uit Psalm 124 vers 8, Psalm 138 vers 8 en Psalm 146.

12 november 2005

Take That neemt nieuwe plaat op

Begin 2004 leek een hereniging van Take That ook al in de lucht, maar nu hebben de heren dan ook echt een nieuwe song Today I've lost you opgenomen. Niet echt inventief, het is een remake van een nooit eerder uitgebracht nummer. Robbie Williams (de enige ex-Take That boy met succesvolle solo carriere) is niet gevraagd mee te zingen. Williams was overigens in 1995 al uit de band gestapt; Gary Barlow en Mark Owen stopten in 1996 en mislukten solo. Of het samen weer beter gaat, geen idee. Zwijmelen kun je volgende week: op ITV1 komt woensdag 16 november de documentaire Take That - For the Record, 2 dagen na de release van de DVD/CD "TAKE THAT - The Ultimate Collection - NEVER FORGET".

11 november 2005

Scarlet reclame uitvergroot

Die walgelijke Scarlet reclames (deze zomer Beau van Erven-Dorens in z'n witte onderbroek, in de herfst een bevallige blonde met het stemgeluid van de lousy Dorens) is stevig te pakken genomen in een Flabber remake: Scarlet XXL. Veel kijkplezier.

10 november 2005

Domein op drift

Het afgelopen jaar heb ik geprofiteerd van een gratis domeinhostingpakket van Lycos.nl. Nu dat jaar afloopt, ziet Lycos me natuurlijk graag als betalende klant terug, maar een beetje pakket, waarin een MySQL database en PHP mogelijk is, kost EUR6,99 per maand. Ik ben nu voor www.henkjanvanderklis.nl uitgekomen bij Lshosting.nl. Deze Groningers waren echter zo snel, dat vanaf 4 november het domein (en dus m'n portal, de Van der Klis stamboom, etc.) onbereikbaar was via Lycos. Vragen hierover aan Lycos (het account loopt nog tot in december) kregen de meest bizarre antwoorden als resultaat:
- "Als u nog steeds niet uw site kunt bereiken vragen we u bij uw internetopties uw cookies en bestanden te verwijderen en te accepteren. (..) Is dit nog steeds niet het geval, dan kunt u contact met ons opnemen."
- "Ik geloof dat het probleem wat u heeft aan de htacces ligt, wil hij niet. Hopelijk u hiermee voldoende van dienst te zijn geweest."

Je moet dus weer een IT-achtergrond hebben om je problemen op te lossen: overnemende partij heeft wat te vlot het domein overgeheveld. Consumentenpakket heet dat verleidelijk...
Eindelijk gisteren van lshosting.nl de accountgegevens. Na een forse upload en wat configureren is het domein weer vastgepind en toonbaar.

09 november 2005

Prikkelende anticonceptie

In oorlogstijd heet het marteling, maar in vredestijd anticonceptie. Een Servische vruchtbaarheidsexpert, Dr. Sava Bojovic, runt een kliniek, waar de testikels van mannen met lichte elektroshocks worden geirriteerd, zodat het sperma in een staat van 10 dagen onbeweegbaarheid terechtkomt. Het lijkt wel een sprookje, maar de Servische mannen blijken er wel gevoelig voor. Volgens de dokter staan de heren in de rij om de behandeling te ondergaan, aangezien het alle nadelen van condooms, de mannenpil of een sterilisatie teniet doet. "Met de Kerst hopen we een doe-het-zelf versie, die op batterijen werkt, te koop te hebben in de winkels", aldus de dokter. Kun je de methode eerst uitproberen op de kerstballen.

08 november 2005

Mediterranee, zo blauw

Over de ooit door Durex gemeten 153,5x sex per jaar hebben we thuis vaak grappen gemaakt. Alsof iemand zich bij de vragen hierover door de condoomfabrikant zich dat exact weet te herinneren. Maar goed, de jaarlijkse poll heeft weer resultaat:
- Grieken 138 keer per jaar
- Kroaten 134 keer per jaar
- Serven en Montenegreinen 128 keer per jaar
- Fransen 120 keer per jaar
- Hollanders 115 keer per jaar

Slechter af dan vooral Mediterrane parens scoren Aziaten:
- Hongkong-Chinezen 78 keer per jaar
- Indiers 77 keer per jaar
- Singaporezen (?) 73 keer per jaar

Ondanks hun reputatie bevinden ook de Zweden zich bij de laatste 10 op de ranglijst. Zij blijken 92 keer per jaar met elkaar het bed te delen.

06 november 2005

Campagne Verkeersgedrag herkend

De campagne I love goed verkeersgedrag is na enkele weken in elk geval bekend bij 84% van rijdend Nederland. 60% zegt zelfs geholpen te zijn in bewustheid omtrent het eigen verkeersgedrag. Meer dan 40% zegt zelfs nu extra op de regels te gaan letten. Het onderscheid tussen "zeggen te gaan doen" en "daad bij woord voegen" is blijkbaar nog niet bij iedereen bekend, hoewel Minister Peijs met de tussenstand al weer helemaal tevreden is.

05 november 2005

Hulp bij keuze autohulpverleners bij pech

Het geruzie tussen ANWB en Routemobiel in de kranten en andere media ook zo zat? Kijk en vergelijk deze andere hulpverleners bij autopech zelf op Hulp.nl.
Naast een vergelijking op hoofdlijnen vind je een gedetailleerd overzicht per pechhulpverlener.

Minister bepleit verdieping geloof

Het gebeurt niet dagelijks, dat 'bestuurlijke vernieuwing' gerelateerd wordt aan 'geloven'. Minister Pechtold wil, dat we ons meer verdiepen in de achtergronden van de verschillende geloofsovertuigingen in ons land. Volgens de D66-minister wordt er maar al te vaak geoordeeld zonder dat men de precieze achtergronden kent. Hoewel geen D66-aanhanger, kan ik me prima vinden in dit standpunt.

04 november 2005

Concurrentie voor Schoolbank.nl

Hyves.nl, een online vriendenweb biedt een uitgebreide functionaliteit die met gemak de populaire website Schoolbank.nl aankan. In je profiel kun je aangeven op welke scholen je hebt gezeten...en het is gratis!

03 november 2005

Week van het luisterboek

Inmiddels heb ik zelf het gemak van een luisterboek in de auto (Downloadbijbel en Purpose Driven Life). Om ook anderen te interesseren wordt van 2 t/m 13 november de Week van het luisterboek georganiseerd.

NBV wint NS Publieksprijs

De oproepen per e-mail om toch vooral de Nieuwe Bijbelvertaling, hoewel niet genomineerd, toch te preferen voor de NS Publieksprijs hebben hun doel bereikt. Met ruim 92.000 voorkeurstemmen, liet de NBV bijvoorbeeld de boeken Knielen op een bed violen van Jan Siebelink, De re√ľnie van Simone van der Vlugt, Troost van Ronald Giphart, Je gaat het pas zien als je het doorhebt van Pieter Winsemius, De thuiskomst van Anna Enquist en Sonny Boy van Annejet van der Zijl achter zich.

01 november 2005

Rijd schoner en 80 in de 5?

Ik had vanavond eerder willen bloggen, maar er stond vanaf 16.15u bij vertrek vanaf het Weena in Rotterdam zoveel file, dat ik om 19.25u thuis was :-( De files probeert minister Peijs te vermijden met stukjes 80km/u zones op bijvoorbeeld de A20 tussen de knooppunten Kleinpolderplein en Terbregseplein (Rotterdam), de parallelbanen van de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten (Utrecht), beide trajecten heb ik vandaag verkend. Luchtvervuiling en geluidsoverlast zouden ermee gebaat zijn. Ik geloof er niets van.

De gekoppelde adviezen om "80 te rijden in z'n 5" zijn leuk voor een handgeschakelde auto. Geluid- en uitlaatgassen bespaar ik harder in m'n automatisch geschakelde Toyota Prius!

Labels:

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker