Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

23 oktober 2009

Welke e-reader op je Sint verlanglijst

Bol.com gaf eerder deze maand te verwachten voor het einde van 2009 zo'n 10.000 e-readers te hebben verkocht en 110.000 e-books in het assortiment te hebben. Met de komst van Amazon.com's Kindle 2 naar ons land leek me het met oog op de Sinterklaaslijstjes de zoektocht naar nut, noodzaak en het antwoord op 'welke dan' op een rij te zetten.

Welke e-readers zijn er
Op Wikipedia staat zowel een keurig overzicht van e-book readers met hun eigenschappen als een vergelijking van e-book formats. Het Nederlandse eReaders.nl (@ereadersnl) heeft ook zo'n overzicht, beperkter aantal, maar wel met adviesprijzen.

Is zo'n Amazon Kindle de hype waard?
Je zit aan een vendor lock met zowel de content (Amazon only) als de draadloze connectie om content te downloaden (het Amerikaanse AT&T). De Kindle biedt je wel abonnementen op tientallen internationale kranten en tijdschriften. De kosten van de mobiele verbinding zitten in de prijs van de internationale e-books verrekend: ze zijn iets duurder. Bestsellers kosten bijvoorbeeld 12 dollar in plaats van 10. Lees je graag Engelse boeken, tijdschriften en kranten, dan is de Kindle een optie. Voor Nederlandse werken kun je beter een reader kiezen die ePub ondersteunt: het Japanse Sony, of de Chinese Hanvon of Jinke zijn dan de aangewezen hardware leveranciers.

Prijskaartje
Voor zowel de nieuwe Hanvon WISEreader N526 (€319 bij bijvoorbeeld ViaLeon) als de Sony Reader Touch Edition PRS600 (€299 via Bol) vragen de investering vergelijkbaar met een stevige houten boekenkast.

Nieuwkomers
Met oog op de feestdagen worden her en der nieuwe modellen geïntroduceerd. Amazon heeft 60% van de markt in handen, dus prikkelt dat de concurrentie. Barnes & Noble introduceerde vorige week dinsdag een eigen e-reader met een zwart-wit e-inktscherm en een touch screen in kleur aan de onderzijde. Bijzonder aan de Nook is de mogelijkheid boeken uit te lenen aan vrienden.
Ook de nieuwe iRex 800GS is gekoppeld aan de Barnes & Noble e-book store.

Plastic Logic is te laat voor de feestdagen, maar brengt in januari de QUE uit. De QUE is 21 bij 28 cm groot, maar 7-8 mm dun. De QUE krijgt een ingebouwde boekenwinkel, ondersteunt Word, Powerpoint en Excel-documenten. Ook de Alex van Spring Design komt of eind 2009, dan wel begin 2010 uit. Er wordt voor deze onder Android draaiende e-reader met dubbel scherm.

Kan het uit?
Bol.com prijst de papieren versies van boeken 20-25% duurder dan de e-books. Afhankelijk van je jaarlijkse aankopen aan boeken en aanvullend leesgedrag (PDF readers voor de studie of downloads, tekst of Office bestanden), de waarde die je hecht aan gemakkelijk meedragen en anderzijds de kosten van back-ups en misschien wel uitbreiding van je inboedel of electronicaverzekering, kun je zelf uitrekenen of de investering 'uit' kan.

Gratis e-books
Op Scribd vind je veel gratis e-books die in PDF downloadable zijn.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker