Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

24 oktober 2009

Concertverslag Iona in Hedon Zwolle

Iona was dit voorjaar voor het laatst in ons land tijdens de TRIN Heaven on Earth conferentie in Zwolle. Daarvoor was het lange tijd stil, laat staan dat er reguliere optredens waren. De symfonische / celtic rockformatie was gisteravond in het Zwolse poppodium Hedon. Met aanprijzingen als: "Iona is vooral erg inspirerend en een aanrader voor een ieder die zich verbonden voelt met de aarde met al haar pracht en mysteries." ben je toch weer helemaal terug in de new age toen Iona ooit begon en telkens moest uitleggen, dat hun celtic music vooral gebaseerd was op vroegchristelijke pioniers als Columba en Aiden van Lindesfarne in Schotland en Ierland.

Hoe anders de werkelijkheid. Meer expliciet dan ooit was het hoofd omhoog gericht, in plaats van de aarde werd Gods nabijheid gezocht. Oude bekenden als Treasure, The Island, Encircling, Be-se Imo Shuil en Irish Day, Today, Hinba, Revelation en Divine Presence. Maar Iona presenteerde ook krachtige nieuwe songs als The Ancient Wells and Let Your Glory Fall.

Phil Barker was lekker op dreef met zijn bassen, swingde als vanouds. Joanne Hogg was in topvorm op zang, gitaar en - sporadisch - toetsen. Hoognodig wc bezoek aan het eind van het 3 uur durende optreden mocht van de heren. Het gaf Piper Martin Nolan's nog prille aanwezigheid bij Iona als opvolger van Troy Donockley extra ruimte. Nolan moest soms de juiste bladmuziek bij de blijkbaar nog relatief nieuwe songs zoeken, maar hield zich kranig. Eigen deuntjes als Taimse Im Chodladh en de afsluiter Air from France zijn een goede aanvulling voor de band. Aan het drumspel, de vioolpartijen en achtergrondzang van Frank van Essen was niets mis. Motorblok Dave Bainbridge op toetsen en gitaar deed zowel de symforocker als de new age synth freak genieten.

De band had en gaf de tijd aan de vele, vele liedjes en heeft zo een mooie opstap voor het in 2010 te verschijnen nieuwe album, een prettige kennismaking voor veel 'first timers' gisteravond en een tractatie voor de trouwe fans die de weg naar Zwolle ook wisten te vinden voor 20 jaar Iona. Dat de leesbrilletjes en rimpels de claims van Joanne dat de band er nog zo jong uitzag, weerspraken, geeft herkenning. Zolang de muziek op niveau blijft, mogen ze van mij nog 20 jaar door!

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker