Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

30 september 2009

Effectief de informatiestromen filteren

Met een groeiende schare mensen om te volgen die elk hun eigen boodschappen uitzenden, de neiging om in Google Reader meer en meer RSS feeds op te nemen en een Inbox die zonder moeite overstroomt, is het nuttig effectieve filters in te zetten. Ditmaal een aantal middelen die ik zelf daarvoor gebruik.

Readtwit om urls uit tweets te filteren
Readtwit leest de hyperlinks die in je Twitter timeline voorkomen uit en publiceert deze als een RSS feed. Hoef je de rest van de tweets niet te lezen. Dubbele links in dezelfde tijdspanne worden genegeerd. Kortom: retweets en andere mensen die dezelfde link verspreiden worden overgeslagen.

De voorziening van de Israëlische webshop Lionite is gratis, niet opzienbarend, wel handig.

NutshellMail: aanvragen en updates van social networks en e-mail forwarding
NutshellMail vangt voor mij de status updates en notificaties uit Myspace, Twitter en Facebook op, brengt mail uit de Yahoo! en Hotmail accounts richting Gmail. Dit in maart gevonden en besproken hulpmiddel is een blijvertje gebleken. In vakantietijd kun je de service uitzetten. Helaas werkt de LinkedIn integratie (nog) niet.

Wat er aan komt, is een top-20 mogelijkheid in de Twitter sectie. Hier kun je van je top-20 Twitter vrienden de updates per mail laten komen, los van de tweets van anderen. Kortom: friends first. NutshellMail biedt verder de mogelijkheid tweets rond zoektermen voor je bij te houden, zodat je ondanks een NutshellMail één tot enkele keren per dag toch niets over favoriete onderwerpen hoeft te missen.

Mixero
Na achtereenvolgens lange tijd enthousiast gebruiker te zijn geweest van Digsby, TweetDeck en PeopleBrowsr ben ik voor Twitter aangeland bij Mixero, dat zich 'reducing the noise' tot doel heeft gesteld. Waar clients als TweetDeck en PeopleBrowsr zich storten op multi-account / multi-column en ook groepen, stelt Mixero de groepen centraal.

Het rustgevende zit in de filter alleen ongelezen berichten te zien, deze met 1 click gelezen kunnen verklaren en het aanmaken van niet teveel groepen. Hiernaast zie je mijn huidige opstellingen. Met alle respect, maar honderden van de Twitter volgers/volgelingen hoef ik niet alle tweets van te zien. Dit zijn nu de ungrouped men / women groepen. In de active list komen deze groepen niet terug, zodat ik bij het Twitteren met Mixero me kan concentreren op een klein aantal groepen die bovengemiddeld wat hebben toe te voegen op de timeline.

Door Mixero als transparante sidebar te docken, blijf ik wel op de hoogte van updates (met tellers), maar hoeft de Twitter client niet continu schermvullend zichtbaar te zijn.

AideRSS Google Reader integration
Om berichten in RSS feeds geoormerk op relevantiegraad, gebruik ik AideRSS Google Reader integration, een Firefox add-on. Het helpt enorm om ruis van signaal te scheiden in Google Reader.


Sterren en ReaditLater
Om snel items in Google Reader te filteren gebruik ik verder het sterren (berichten komen terecht in Starred items, vaak later te lezen berichten of ideeën voor weblog posts in de toekomst). Buiten Google Reader gebruik ik de Firefox extensie Readitlater van Ideashower om webpagina's en hyperlinks te markeren om later echt te lezen en te verwerken. Het voordeel van beide toepassingen is, dat de markeringen op het web worden bewaard, en dus over computers heen te muteren en raadplegen zijn.

Labels: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker