Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

14 augustus 2009

Microblogging updates augustus 2009

Overname FriendFeed door Facebook
Waar Twitter vorig jaar Facebook van zich af wist te houden door een aanbod van $50 miljoen af te wijzen, nam Facebook 10 augustus content aggregator / social network FriendFeed over. Welke functies uit FriendFeed, dat vooralsnog beschikbaar blijft voor gebruikers, overgenomen worden, is nog niet duidelijk. De voordelen van de samenvoeging die ReadWriteWeb daags na de overname opsomde, zie ik zelf minder, aangezien Facebook zelf ook al sterk was in content aggregatie uit omliggende sociale netwerken en profielen sites. Mashable wist ook 3 redenen te noemen, meer op het vlak van product alignment. Of Twitter, dan wel Google zich bang moet maken, nu Facebook aan sterk verbeterde real-time zoekfuncties werkt, is een goede vraag.
Blijkbaar aasde Facebook 2 weken na de lancering van FriendFeed (oktober 2007) al op een overname en werden eerste contacten gelegd. Vooralsnog blijft Twitter de onbetwiste #1 als het op microblogging aankomt.

Veel belangrijker dan aantallen vrienden is het verdienmodel, in deze advertenties. Facebook is er momenteel erg sterk in: 80% van de adverteerders zet Facebook in. Net als met Google geldt: hoe meer relevante pagina's waarop advertenties kunnen staan, hoe beter. GlobalThoughtz ziet het zo:
"Zuke does the same to Bill Gates, What Gates did to Steve Jobs. Essentially winning your guru."
Seesmic 0.4 en 0.5
Seesmic blijft zich ontwikkelen. Eind juli kwam de 0.4.x versie van zowel Seesmic Desktop als de preview versie van Seesmic Web uit met aanvullingen als:
- single column & multi-column mode
- instellen van de breedte van kolommen.
- in- en uitklappen van de sidebar.
- performance verbeteringen.
- ondersteuning voor Mobypicture.com.
Op 11 augustus kwam de 0.5 versie alweer uit. Nieuw in de 0.5 versie:
- Inline Autocomplete als je @ intikt
- configuratie van je Home Timeline
- Minimaliseren van Seesmic Desktop naar de System Tray met een herstel als je klikt op het notificatiescherm.

Übertwitter beta 4
Übertwitter, de #1 Twitter client op de BlackBerry heeft 12 augustus beta 4 uitgebracht, onder de motorkap versie 0.909. De volgende wijzigingen zijn voorzien:
- Multiple Accounts
- Block van gebruikers
- video integratie op basis van TwitVid.com
- Goto user: op basis van een twitter gebruikersnaam intoetsen direct naar zijn/haar timeline gaan.
- URL Shortening met bit.ly
- veel snellere upload van foto's
- ondersteuning van smileys en emoticons
- aantallen volgers, vrienden en verzonden tweets bij de details van elke tweet
- integratie in de BlackBerry browser, zodat URLs direct vanuit het browser menu in een tweet geplaatst kunnen worden.
- Saved searches
- Twitter name menu – Typ @ en een lijst van je vrienden komt als selectielijst tevoorschijn.
Mashable klaagde direct dat er vervelende advertenties te zien zouden zijn, maar die heb ik op m'n 8900 Curve niet kunnen ontdekken. De klachten van gebruikers die ze wel hadden gezien hebben ÜberTwitter er uren na de release toe gebracht de advertenties weer uit te schakelen.
"We will be turning the ads in UberTwitter off until we can offer an ad-free option, we have heard you all loud and clear! Ads are now off, select 'exit', then re-enter uber, it will retrv one more ad, then that will be it."
Twitteren vanaf elke webpagina
Twee oplossingen die het mogelijk moeten maken vanaf elke webpagina een tweet te kunnen plaatsen als commentaar of aanbeveling voor de content. Plus: direct zien wie wat riep op dezelfde pagina. En dat alles zonder installatie van software op de webpagina's zelf als maker ervan. Als gebruiker heb je keuze uit SumtnSumtn.com en AddaTweet.com.

Welcome to addatweet! from addatweet on Vimeo.


AddaTweet werkt op basis van een Firefox plugin, SumtnSumtn is nog gemakkelijker met een bookmarklet. Beide services leggen een layer over de webpagina, autorisatie op Twitter vindt plaats met oAuth. In dat laatste zat bij mij de kneep. Na het ingeven van de Twitter credentials werden deze niet goed geparsed naar SumtnSumtn en AddaTweet, wat beide onbruikbaar maakte. Het surfen naar http://apiwiki.twitter.com/OAuth-FAQ
geeft verder deze pop-up, niet echt vertrouwenwekkend.

Hopelijk werkt het bij jou beter.

TweepBar
TweepBar is een bookmarklet die werkt op je twitter.com webpagina en je in staat stelt instant messaging met één van je followers te doen.

T-Messenger is een alternatief. T-Messenger is een AIR desktop applicatie dat de wereld van instant messaging en microblogging bij elkaar brengt. De client biedt verder groepsbeheer, upload van foto's via drag&drop en een ingebouwde url shortener.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker