Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

28 juli 2008

Applicaties voorbij de Twitter hype

Het leven is een curve, zo houdt Fortis ons tegenwoordig voor. Dat elk product, aanbieder (ook Fortis zelf), toepassing een levenscyclus doormaakt, is bekend.

Gartner publiceert zogenaamde hype cyles, waarin software toepassingen, trends en ontwikkelingen op een dergelijke curve worden geplot.

Leren uit het verleden: mp3.com
Ik pak mp3.com als voorbeeld. Eind jaren '90 mateloos populair. Elke beetje artiest of band had er een eigen profielpagina en bood er gratis mp3's aan. Om bezitters van tragere internetverbindingen tegemoet te komen, werden zelfs mp3 compilatie CD ROMs gedistribueerd. Ik heb nog een stapeltje thuis liggen. De discussie over dit business model leidde tot het tijdelijk sluiten van de site en pas na enkele jaren heropenen van www.mp3.com met betaalde abonnementen voor afname van mp3's. Einde oefening natuurlijk. Artiesten en bands hadden inmiddels zelf fatsoenlijke websites, of bedienden zich van Myspace of Last.fm. Mp3.com is nooit meer populair geworden.

Twitter: killer app gets killed?
Had grofweg 2 jaar geleden nog niemand van Twitter gehoord, tegenwoordig zwoegen de servers van de microblog / messaging toepassing onder de enorme populariteit van de gratis service. Met de komst van allerhande spin-offs, mashups en clients om het gebruik van Twitter alleen nog maar te doen toenemen, keert de wal het schip.

Enuff whale, zo schreef één van mijn Twitter volgelingen.
Serieuze alternatieven als het open source identi.ca en het naast aggregeren ook wel degelijk voor communiceren ingerichte Plaxo en Friendfeed. Directe klonen als Pownce en Jaiku hebben het eenvoudig niet gered.

Alternatief 1: massaal overstappen
Als Twitter user kun je natuurlijk overstappen naar bijvoorbeeld Plurk of identi.ca. Het heeft pas effect als ook je Twitter-vrienden dat doen. Dat identi.ca nu de Twitter API ondersteunt voor eenrichtingsverkeer van updates naar Twitter is aardig, maar grofweg belast je daarmee twee toepassingen. En wie zegt dat het nu nog kalme open source alternatief toch ook niet ingericht is voor massale toestroom van ex-Twitter gebruikers. Venturebeat's blogger bracht deze nutteloze verhuizingen in juli al in kaart. Ook de veronderstelde massale verhuizing naar Friendfeed wordt niet gestaafd met cijfers. Uit de juni 2008 rapportages blijkt vooral Plurk de winnaar.

Alternatief 2: overstappen naar een ander medium
Je zou bijna vergeten, dat Shoutbox scripts, gewone instant messagers als MSN, Yahoo! of ICQ, mogelijkheden om commentaar te plaatsen bij blog berichten, abonneren op e-mail nieuwsbrieven, later RSS feeds, en dergelijke de voorlopers zijn van de huidige Twitter-achtigen. Adam Metz gaf in een soortgelijke blog post als deze al aan, dat je als bedrijf, merk of privé content provider natuurlijk kunt variëren in de gebruikte middelen. Zorg naast primaire kanalen ook voor backups om je boodschap te ventileren. Klinkt eenvoudig, en zo werken al veel gebruikers bij een tijdelijk niet beschikbaar zijn van Twitter. Ze schakelen even gemakkelijk om naar Jaiku, Pownce of ouderwets MSN. En met de verschillende aggregators komt de boodschap dan ook wel bij de verzameling volgelingen, zo heeft Andrew Shuttleworth al eens in een mindmap gevisualiseerd.

Denkrichting 2a: converseren
Tja, voor degenen die Twitter toch gewoon als instant messaging tool gebruiken, zijn er alternatieven zat, van protocollen met eigen clients (MSN, Yahoo!, ICQ, AIM, GoogleTalk), of multiple protocol clients als all-in-one oplossing, zoals Miranda of Digsby.

Denkrichting 2b: informeren
Als je belang het informeren van anderen is, kun je in plaats van een volledig in eigen beheer ontwikkelde en onderhouden weblog gebruikmaken van Posterous, the place to post everything. Sign-up is niet nodig, gewoon posten graag. Je kunt er tekst, mp3's, bestanden en foto's op kwijt.

Denkrichting 2c: nieuwsgaring

Hmm, updates van NOS Teletekst, Volkskrant of softwareleveranciers als Digsby en aideRSS of de nieuwste BluRay uitgaven kun je via diverse andere media (krant, tv, website, magazine) krijgen.

Denkrichting 2d: beter fundament
Origineel gemaakt als content management systeem en geprogrammeerd met Ruby on Rails blijkt de schaalbaarheid van Twitter een lastige. De micro-blogging startup kwippy gebruikt daarom bewust het Django framework. Meer over de onderliggende architecturen van dit boodschap via GTalk, Yahoo, inclusief threading, vrienden-van-vrienden, integratie met ping.fm, favorieten initiatief. Momenteel op invitation-only, zoals ook Pownce begonnen is. Natuurlijk kun je me volgen op Kwippy.

De belofte van identi.ca is de decentralisatie van de software, hoewel identi.ca zich - met alle respect - nog niet heeft hoeven bewijzen tijdens populaire Amerikaanse beurzen, schokkend wereldnieuws of andere evenementen, waardoor piekbelasting van de servers plaatsvindt.

Denkrichting 2e: it's the community, stupid!
't Zijn de aantallen gebruikers (en dus potentiële vrienden/ contacten/ volgelingen) die het ertoe doen, niet alleen voor het eigen plezier als gebruiker, maar ook voor de economische levensvatbaarheid van het netwerk / de aanbieder. De enorme groei die (wellicht onverwacht) Myspace, Facebook en Hi5 doormaken, heeft ook alles te maken met de friendfeedization en dus erkenning van de combinatie content en netwerk. Als je je community naar bijvoorbeeld Facebook of Myspace (Myspace profiel is trouwens tegenwoordig met het Facebook profiel te integreren) weet te halen, heb je Twitter of aanverwanten niet meer nodig.

En welke eisen mag je aan een gratis dienst als Twitter stellen? Met een maandelijkse uptime van 96,17-99,6% over het afgelopen half jaar mag je toch niet zoveel klagen? Een businessmodel met advertenties of betaalde abonnementen om meer servercapaciteit te kopen en daarmee een betere beschikbaarheid te kunnen bieden, zal het niet redden vanwege de vele directe gratis alternatieven en de juridische consequenties rondom intellectueel eigendom van al die tweets.

Een blik in de toekomst

Nieuwe aanbieders van dergelijke of toekomstige communicatiemiddelen zullen in hun business model de schaalbaarheid moeten meenemen en de verwachtingen hierover naar hun afnemers helder maken. Varianten op het thema microblog zijn er genoeg, echt nieuwe technieken ben ik nog niet tegengekomen. Suggesties of idee¨en zijn uiteraard welkom.

Zemanta Pixie

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker