Vaak genoeg online, informatie zoekend en publicerend, om via diverse wegen medesurfers met soortgelijke interesses te boeien. Muziek, IT, websites, genealogie, fotografie, nieuwe vormen van communicatie en interessante sites zijn gemeenplaatsen.

21 april 2008

Alternatieven voor MS Office

Source: WikipediaWaar we tot eind vorige eeuw nog massaal verknocht waren aan de tekstschrijver Wordperfect, het rekenprogramma Lotus 1-2-3 en het database beheerprogramma dBASE, is het bijna monopolie van Microsoft Office jarenlang onbetwist geweest. De laatste tijd komt er meer aandacht voor de concurrentie die er wel degelijk was, en ook zal zijn.

Enerzijds wordt geconstateerd, dat met het uitbrengen van telkens nieuw features het pakket Google Docs juist steeds meer op Office gaat lijken. Google Docs is een online Office suite, gabaseerd op AJAX-interfacing technieken voor het dynamisch ophalen en wegschrijven van content zonder schermverversing. Heb je al een Google account, is het starten van Google Docs (Documenten) een fluitje van een cent.

De online aangemaakte documenten kunnen afgedrukt, of bijvoorbeeld opgeslagen in Microsoft Office formaat, OpenDocument of PDF. Zolang je regelmatig op het web zit, is een online tekstverwerker, spreadsheet, etc. inclusief online opslag (Google account biedt gratis de nodige GB's) aardig.

ThinkFree's gratis office suite bestaat momenteel uit een tekstverwerker, spreadsheet programma, presentatiepakket in zowel een Microsoft Office 2007 compatible desktop variant, maar ook een online en mobiele versie. Met de ThinkFree Manager kun je offline bewerkte bestanden syncrhoniseren met je online workspace. In de workspace kan collaboration en bestandsdeling plaatsvinden, hoewel niet real-time. 1 GB gratis online opslagruimte is beschikbaar voor de leden.

Voor de verstokte offline gebruiker is er ook OpenOffice, open source en dus gratis. Ook in deze op de Sun Staroffice gebaseerde doorontwikkeling is een tekstverwerker, presentatiepakket, databasebeheer, formule editor, spreadsheet en afbeeldingenbeheer beschikbaar.

Een andere speler is IBM, dat de Lotus suite van weleer (jaja, herinner je naast 1-2-3 ook cc:Mail e.d. nog?) onder de naam Lotus Symphony als gratis Office suite aanbiedt: een tekstverwerker (Lotus Symphony Documents), spreadsheet (Lotus Symphony Spreadsheets) en presentatiepakket (Lotus Symphony Presentations). Symphony draait op Windows (XP, Vista, 2000) en Linux. Een Mac OS versie komt eraan. Interoperabiliteit vanwege de installed base van Microsoft Office is ondervangen. Elke applicatie kan bestanden openen en opslaan in Office-formaat (2003/XP/97; nog geen 2007!), Open Document Format en PDF wordt ook ondersteund.

Begrijpelijk, dat Microsoft last heeft van deze concurrenten die gratis alternatieven bieden. Naar verluidt is de softwarereus bezig met het project Albany, dat Office, Office Live Workspaces, Windows Live OneCare en de Windows Live services moet bundelen.

Labels: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? eXTReMe Tracker