CHVRCHES – Screen Violence

      No Comments on CHVRCHES – Screen Violence

Het tijdens lockdowns in Los Angeles (zangeres Lauren Mayberry en Iain Cook wonen er) en Glasgow (Martin Doherty) letterlijk en figuurlijk achter de schermen in elkaar gezette nieuwe album Screen Violence van CHVRCHES borduurt door op Love Is Dead (2018). Muzikaal is er continuïteit. Het trio heeft dat de afgelopen maanden gevoed met diverse lead singles (het krachtige He Said She Said over de ongelijke verwachtingen van vrouwen en mannen, dat met live drums een nog sterkere indruk kan maken en het duet How Not To Drown met een volle generatie oudere The Cure zanger Robert Smith). Mayberry adviseerde op de releasedatum het 10 liedjes tellende album in het donker te gaan beluisteren. Ik doe met koptelefoon op m’n best, maar waardeer het zonlicht.

California is lekker strak lopende gelaagde synthpop. Een nachtmerrie is verwoord in het up-tempo Violent Delights (lied na lied vallen de strakke drumpartijen en felle bassen op): “Had a dream your father died. I couldn’t scream. I couldn’t cry. The second night, I dreamt you drowned. You couldn’t fight. You were not found….” Eenzaamheid, leegte en met jezelf (even) in de knoop zitten komt ook terug in Asking For A Friend, het op het gehoor soepele Final Girl. “Swallowing the seeds of sins we sewed into the ground. Keeping secrets until everything became a bit too loud. I could wash it down. I could drown it out. By filling up the silence with an organ sound
and by writing sentences I used to think were quite profound.”

Hé, gelukkig, Good Girls overleven, hoewel Lullabies schuld bekent: “I’m getting tired of trying so hard to be adored. Close the door. Wish I’d reached out to my mother more.” Het arrangement rond piano en synth bass is wat opener dan de gemiddelde bombastische liedjes van de Schotten. Na het sferische, galmende Nightmares met een roep om vergeving en een pittiger tweede helft met vocoder, pulserende drums en synthesizers, is de afsluiter Better If You Don’t rustig met alleen een gitaar als instrument. Na 43 minuten gewoon op herhalen klikken en hopen dat de band weer snel naar Nederland komt voor concerten.