Pronkjewailpad Noordroute als zesdaagse: Uithuizen naar Eenrum

Dag twee van de zesdaagse langs de Noordroute van het Pronkjewailpad begint met een ontbijt met Nel en de ook bij haar verblijvende fluitiste in Uithuizen. Jacobus de Meerdere Kerk UithuizenRond 8.45u bind ik de rugzak weer om en ga door de binnenstad van Uithuizen, stempel vooral digitaal bij de nog gesloten molens en de Jacobus de Meerdere kerk waar de glas-in-lood-ramen worden gerestaureerd.

Net buiten het dorp valt me het Zen River centrum op, een internationaal boeddhistische tempel en trainingscentrum. Ik slinger met de weg mee naar het westen om via De Streek in Usquert aan te komen. Hier is een keur aan stempels te halen, bij de Gasterij ‘t Gemeentehuis, de Petrus en Pauluskerk, Molen Eva, curiosa winkel De Snuisterij en het Het Gemeentelijk Verzorgingsgesticht.

Groeten uit Eemsmond NoordpolderzijlDe vorige keer dat ik de kilometers kaarsrechte (landbouw)wegen naar ‘t Zielhoes Noordpolderzijl aflegde, regende het pijpenstelen en kwam ik als een verzopen kat binnen aan. Nu bestel ik na het bemachtigen van een stempel voor op het buitenterras een thee. De pleisterplaats voor fietsers verlaat ik voor een eind over en langs de zeedijk met schapen als bijbehorend publiek. Eerder dan verwacht kan ik afslaan de Noordpolder weer in. Alleen de linkerhelft van de weg is toegankelijkEen fietser heeft me door en legt de situatie uit. Groninger landschap en de boer aan de overzijde van een landbouwweg hebben met het Kadaster uitgeplozen hoe de eigendomsrechten lagen. Blijkt de erfscheiding precies in het midden van de weg te liggen. De zijde aan de kant van de boer blijft verboden toegang, die aan de zijde van een perceel van het Groninger landschap is opengesteld voor fietsers en wandelaars. De boer zal verder een recht van overpad bedongen hebben om zelf zijn erf te kunnen op- en afrijden.


Molen David museum Hogeland WarffumVia de polder kom ik in Warffum. In het Openluchtmuseum Het Hoogeland krijg ik een stempel, bekijk ik het klaslokaal, krijg in het Spijslokaal wel een stempel, maar geen pronkjewail, scoor ik bij de mini Molen De David een digitale molenstempel en trek weer verder. Stee en Stoetje is geen stempelpost meer, de zelfschenkerij op Camp Zuiderhorn wel. De campingbaas vraagt me welk traject van het Pronkjewailpad ik wandel. Indrukwekkend blijven de plannen en aantallen kilometers.

Kerk BreedeDoor het Breederbos ga ik naar de witte Kerk Breede, dat binnen en buiten een plaatje blijft. Tussen de akkers door naar Den Andel waar ik digitaal moet stempelen bij Molen De Jonge Hendrik, School De Holm en Hobbykwekerij De Streekhof, stuk voor stuk gesloten locaties. En juist bij de Bloemenboerderij en Maisdoolhof in het volgende dorpje Saaxumhuizen is het zo druk met gezinnen met jonge kinderen dat ik na het digitaal stempelen even verderop in de berm pauzeer.

Social sofa PieterburenIn mijn hoofd heb ik zitten dat ik overnacht in Niekerk bij Zoutkamp. Heb ik dan een fout gemaakt bij het plannen. Want al zigzaggend naar Pieterburen besef ik dat het hele eind via Lauwersoog naar Zoutkamp bizar veel zou zijn. Ik ga in Pieterburen de bus wel pakken om naar Niekerk te komen. Tot in Pieterburen blijft het mooi weer. Ik zet stempels bij het  50-jarige Zeehondencentrum, Domies Toen en vlak voor sluitingstijd de Petruskerk en pak nog een ijsje tegenover de bushalte, terwijl het begint te regenen. 38km wandelen met droog weer was lekker!

Met veel andere toeristen de bus in. Ik reserveer bijna een magic box bij SPAR Bergstra in Zoutkamp met de TooGoodToGo app. Bij de overstap in Leens voor de bus naar Zoutkamp gaat het licht branden. Ik moet vandaag helemaal niet naar Niekerk (dat is morgen pas!), maar naar Eenrum. Gaat er ook een bus daarheen? Ja, over twee minuten al! Goed, een stief kwartiertje later sta ik eind van de middag voor B&B De Lastpost in het dorpscentrum met uitzicht op de kerk. Vriendelijk ontvangst in de voormalige bakkerij en een goede kamer op de 1e etage.

Avondeten bij grand café De Pool Eenrum‘s Avonds eet ik op aanraden van de uitbaatster bij grand café De Pool en zet een eerste portie digitale stempels bij de directe buren, Abraham’s Mosterdmakerij en Restaurant, Molen De Lelie, Kaarsenmakerij Wilhelmus, en Café Zaal Bulthuis.

Op Amazon Prime video bekijk ik Palm Springs (2020).