Pronkjewailpad Noordroute als zesdaagse: Groningen – Uithuizen

Het Pronkjewailpad met nu drie routes door het noordelijk, zuidelijk en oostelijk deel van de provincie Groningen bestaat sinds april 2018. De bedoeling is om op donderdagen t/m zondagen langs de stempelposten te trekken, te genieten van de gastvrijheid, natuur en cultuur. In het eerste seizoen heb ik de Noordroute in etappes volbracht, een deel tijdens de openingsweek in maart. Op elke regel zijn uitzonderingen. Zo zijn er fanatieke wandelaars die door elke week vanaf donderdag op pad te gaan in enkele weken hun 250-350km hebben afgelegd. Je kunt etappes ‘terug’ lopen en vanaf 2020 ook fietsen. Terugkijkend naar de foto’s uit april 2018 zitten er veel grijze luchten en nog kale landschappen bij. Nu in augustus 2021 hoop ik in zes dagen de hele Noordroute nogmaals te wandelen en er goed weer bij te hebben. Het seizoen is anders, de te lopen afstanden ook. Geen proviand voor een dag, maar een flinke rugzak om zes dagen mee te dragen. Er zitten diverse ommetjes in om bij de overnachtingsadressen te komen.

Maandagavond breng ik beide dochters naar hun Groningse onderkomens. Bij Henriëtte en haar huisgenote in Beijum kan ik overnachten in de logeerkamer. Die ontdoet Henriëtte van wasgoed aan de rekken. Ze maakt keurig het bed op en improviseert met een vuilniszak en duct-tape een gordijn aan het Velux-raam. We kijken samen naar de Mary J. Blige documentaire over het My Life album op Amazon Prime video.

Henk-Jan bij start in Kremersheerd Beijum 3Dinsdagmorgen sta ik om zeven uur op. Het regent als ik voor half acht al naar de Lidl ga voor krentenbollen. Helaas zijn die er nog niet en wordt het een halfje bruin en plakken kaas. Na samen met Henriëtte ontbeten te hebben, maakt ze nog wat foto’s van mij aan de start van de zesdaagse. Achterom het Pedaalpad op en daar begint het avontuur.

Molen 't Witte Lam ZuidwoldeVanaf de kant van Beijum is de achtkantige molen ‘t Witte Lam in Zuidwolde aan de overzijde van het Boterdiep te ver weg voor een digitale stempel. Wil je heel fanatiek stempelen bij alle molens zul je dus flink om moeten. Ik ga door naar Zuidwolde, waar Eetcafé Moeke Vaatstra nog gesloten is. De Krimstermolen / De Phoenix staat stil, maar is een digitale stempelpost. Via Ellerhuizen kom ik Bedum binnen. Bakkerij Hoekstra geeft me een verpakt bolletje mee. Het personeel meldt dat er vanochtend al een andere wandelaarster is geweest voor een Pronkjewailpad stempel en ook op weg is naar Uithuizen.


Scheve Toren BedumHotel t Gemeentehuis is nog gesloten, net als het VVV Bedum. Van beiden neem ik een digitale stempel mee. In Westerwijtwerd geldt dat voor zowel het Huiskamercafé, Molen De Palen en
Molen Zeldenrust. In Middelstum laat ik Bakkerij Henk Post wezen, bij het gesloten Herberg In de Valk en Molen De Hoop is ook al geen fysieke stempel te krijgen. Theeschenkerij borg Ewsum geslotenIk zet m’n zinnen op Borg Ewsum, maar daar is de theeschenkerij dicht i.v.m. ziekte. Andermaal een digitale stempel.

Kloosterkerk RottumDe lucht betrekt als ik bij de Toren Toornwerd een gifgroen stempeltje vindt in een plastic zak aan het toegangshek. Bij Koren en pelmolen Grote Geert in Kantens maak ik even een praatje met een man die hier geboren en getogen is. Tussen Kantens en Rottum gaat het flink plenzen. Ik schuil eerst onder een boom, krijg vervolgens m’n poncho niet goed over de rugzak en mijzelf heen waardoor ik kletsnat regen. Verderop is een overdekte Abri, waar ik een kwartier schuil. Dan ga ik Rottum in, bekijk de buitenzijde van ‘t Hoeske van Thais Joaptje en de Kloosterkerk, een schuilplek voor weer een dik kwartier stevige regen.

Menkemaborg UithuizenDan door naar Molen Windlust in Zandeweer, Doodstil en het Schathoes Menkemaborg aan de rand van Uithuizen. Daar tref ik twee wandelaarsters, bekende FLAL leden. Zij waren dus vanochtend in Bedum me voor geweest. We praten gezellig bij over het Pronkjewailpad, de FLAL wandeltochten en de dames delen hun bitterballen met me. De 38km is een mooie opening van deze vakantieweek.

Pastamaaltijd bij restaurant Dunia UithuizenIk heb bij Vrienden op de Fiets een overnachting geboekt, eet ‘s avonds in het centrum een pastamaaltijd bij restaurant Dunia. Nel, de gastvrouw houdt wel van een praatje. Gezellig. Dag één zit er weer op. ‘s Avonds kijk ik zelf nog naar de film Wij (2018). Binnenkort schrijf ik er een  kritische recensie over.