Needtobreathe – Into the Mystery

In september 2020, midden in de COVID-19 pandemie, gingen de leden van de Amerikaanse folk rock band Needtobreathe in quarantaine in een tot studio omgebouwd oud huis in Columbia, Tennessee om zonder anderen in te lichten samen met producer Konrad Snyder uit Nashville te werken aan nieuwe muziek. Het dozijn liedjes dat resulteerde ligt sinds eind juli in de (online) winkels als Into the Mystery. Opener What I’m Here For klinkt als het huis waar ze dankbaar voor de gelegenheid in drie weken de opnames maakten. Het titelnummer was één van de lead singles verwoordt het verlangen om de eigen kinderen onvoorwaardelijk lief te hebben, te inspireren en vrij te laten in hun keuzes. Sunshine gaat over de zon achter de wolken, de hoop die er ook in moeilijke tijden is.

Voor Carry Me is Jon Foreman, de voorman van Switchfoot, uitgenodigd – toch nog iemand die van de totstandkoming van Into the Mystery wist – en het duet met William Stanley “Bear” Rinehart III klinkt echt als een liedje van beiden. Handig ook voor gezamenlijke optredens deze herfst, als ook Switchfoot rond hun nieuwe album Interrobang mee gaat touren.

I Am Yours is geschreven en uitgevoerd als meezinger voor grootschalige optredens. William schreef het ingetogen Chances met gitarist Tyler Burkum. Sittin’ In The Back Seat herinnert aan het rijden achterin de Chevette uit 1986 van de ouders van William. Ruimte voor steviger southern rock is er eindelijk in Give Me a Chance. Country zangeres Natalie Hemby zingt mee op het samen geschreven Don’t Throw All the Good Things Away. Nog een duet, maar dan met Carrie Underwood, is met I Wanna Remember afgeleverd. Afsluiter West Texas Wind is een metafoor voor het ontzag voor de natuur en hoe deze in de uitgestrekte staten van Amerika zich uit. Het geheel is met de mix die de band al zingend en samenwerkend aan zich wil binden wel een ‘groeiplaat’ die je vaker moet afspelen om ‘m op waarde te schatten.