Hanna Bervoets – Wat wij zagen

Het Boekenweekgeschenk is dit jaar de novelle Wat wij zagen van Hanna Bervoets. Ze neemt je mee in de wereld van de medewerkers van Hexa, een fictief social media platform om de gerapporteerde teksten, video’s en foto’s te beoordelen of ze voldoen aan de (interne) regels van het platform. Bekend is dat deze medewerkers na verloop van tijd behoorlijk traumatische ervaringen te verwerken hebben (gekregen) en dus professionele hulp kunnen gebruiken. Kayleigh zit aan het begin van het verhaal met een collega Gregory bij haar nieuwe betrekking in een museum, dokter Ana en meneer Stitic, dubbend of ze antwoorden kan geven op vragen wat ze nu heeft gezien, hoe ze zich erbij voelde. De standaard psychologische aanpak van een beschouwer versus het in zichzelf gekeerde slachtoffer die ogenschijnlijk prima functioneerde op de werkvloer tot er wat knapte. Niet zelden wordt slachtoffer zelf dader. Kayleigh met haar onstuimige lesbische liefdesleven met Sigrid krijgt zo het nodige voor haar kiezen.

De novelle blikt terug op haar jeugd, geeft een inkijkje bij Hexa en zet Kayleigh geloofwaardig en kwetsbaar neer in dit professionele en liefdesdrama.

Over de auteur

Hanna Bervoets (1984) studeerde Media & Cultuur aan de UvA en behaalde een Master Journalistiek. In 2009 debuteerde ze met Of hoe waarom en werd ze uitgeroepen tot Debutant van het Jaar door de HvA. Haar tweede roman Lieve Céline (2011) werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs. In 2013 verscheen Alles wat er was, dat uitgroeide tot een bestseller en werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. Hanna’s vierde roman Efter (2014) bereikte de longlists van de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuurprijs, en de shortlist van de BNG Literatuurprijs. Ook van deze roman zijn de filmrechten verkocht. In 2015 werd Bervoets opgenomen in de bloemlezing De Nederlandse literatuur van de 21e eeuw, waarin Wim Brands een keuze maakte uit de in zijn ogen interessantste auteurs van ons taalgebied. Haar roman Ivanov (2016) won de BNG Bank Literatuurprijs 2017.

Van 2009 tot 2015 schreef Bervoets wekelijks columns voor Volkskrant Magazine. Deze zijn gebundeld in Leuk zeg doei (2010), Opstaan, aankleden, niet doodgaan (2013) en En alweer bleven we ongedeerd (2015). In 2010 schreef ze de voorstelling Roes voor de toneelgroep Firma Mes. Ook schreef ze het scenario van de televisiefilm Bowy is binnen (2012).

Sinds het najaar van 2015 is Bervoets één van de vijf vaste televisierecensenten van de Volkskrant. In februari 2017 ontving Hanna Bervoets de Frans Kellendonk-prijs. Deze literatuurprijs wordt eens in de drie jaar toegekend voor een auteur met originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek. In april 2017 verschijnt haar nieuwe roman Fuzzie.

Hanna Bervoets is single en woont in Amsterdam. Ze is opgevoed door haar moeder. Met haar vader, die als vriend van haar moeder sperma doneerde, heeft ze wel goed contact. Ze wil zelf graag ook een kind.