Gezien: I Am All Girls (2021)

      No Comments on Gezien: I Am All Girls (2021)

De crime thriller I Am All Girls (2021) is gebaseerd de zwarte geschiedenis van mensenhandelaren en sexueel misbruik van jonge meisjes in Zuid-Afrika. Als rode draad in de verfilming van een verder fictief script door Donovan Marsh zijn oude filmbeelden met de bekentenis van mensenhandelaar Gert de Jager, gemodelleerd naar Gert van Rooyen, een vermeend seriemoordenaar en pedofiel die tussen 1988 en 1989 tenminste zes kinderen ontvoerde met zijn handlanger Joey (Francina Johanna Hermina) Haarhoff. De kinderen zijn nooit teruggevonden. Het laatste slachtoffer, Joan Booysen, wist te ontsnappen en de politie te waarschuwen. Om zijn gerechtelijke straf te ontlopen pleegden Gert van Rooyen en zijn partner zelfmoord. Gerts zoon, Flippie claimde dat drie voormalige ministers van de National Party betrokken waren bij de kindersmokkel.

Het door Wayne Fitzjohn and Marcell Greeff geschreven plot in I Am All Girls is op diverse punten anders en brengt de archetype agent die tegen de gevestigde orde schopt en moreel en persoonlijk te sterk betrokken op eigen houtje een seriemoordenaar te pakken wil krijgen samen met het archetype slachtoffer dat zelf dader wordt, maar (te) lang onopgemerkt blijft. Agente Jodie Snyman (gespeeld door Erica Wessels (1982) en haar collega Ntombizonke Bapai (gespeeld door Hlubi Mboya) hebben elk hun eigen missie.

De vieze spelletjes van betrokken politici en handelaren, de angst van jonge, ontvoerde kinderen die ‘opgebruikt’ door een minister gedumpt worden in een ‘huis van plezier’, de haat en vechtlust die jarenlang gevoed is en gaandeweg in de film tot uiting komen tekenen dit drama. In een zaak als deze zijn er geen winnaars.