Genieten van weerzien veelzijdig Brussel

Van begin 2017 tot eind 2019 was ik als road manager voor ING Bank wekelijks 1-2 dagen in Brussel voor werk. Ik heb het stadscentrum en Etterbeek in alle vier seizoenen gezien. De avonduren vrij werden in de herfst en winter voornamelijk besteed aan eten in een restaurant dichtbij het hotel waar ik op dat moment verbleef, in de lente en zomer wandelde ik vaker in de omgeving, ging hardlopen door Anderlecht of in het Warandepark, of fotografeerde street art en opvallende gebouwen.

Nu ga ik samen met Klazien een lang weekend genieten van de Belgische hoofdstad. De twee Brussel t-shirts (een aangegane uitdaging om de Belgische ING Bank collega’s mijn loyaliteit te tonen) en mok (verplichte aanschaf om bij Delta Lloyd Life (tegenwoordig NN Insurance Belgium) überhaupt iets te kunnen drinken) blijven thuis. Alle musea werken met verplichte reservering deze maanden. Dat betekent wel dat je de agenda voor een weekend weg echt moet plannen en de indeling vastligt.

Dat we met zo ongeveer alleen maar gespaarde vouchers met de Thalys kunnen reizen heeft te maken met het opgebouwde saldo aan punten in de genoemde drie jaren. Een eerder gepland weekend moest vanwege de pandemie worden geannuleerd. Met een QR-code van het Passenger Locator Form (PLF) en de Coronacheck app met een QR code als vaccinatiebewijs en eentje als herstelbewijs plus QR codes van de Thalys tickets kunnen we de conducteurs even bezighouden.

Vrijdag 30 juli 2021

Klazien en Henk-Jan op station OmmenVoor de wekelijks woon-werkverkeer was het nog een half uur eerder op. Nu pakken we de 6:23u trein uit Ommen om via Zwolle naar Schiphol Airport te rijden. Expres een half uur speling voor een koffie to-go boven bij LaPlace en voldoende overstaptijd de Thalys in. Geen enkele QR code hoeft getoond te worden. Tot zover de handhaving van coronamaatregelen bij de grensovergang naar België.

Rus op perron metrostation HeizelDe weinige bagagekluizen die het Zuidstation nog heeft, zijn allemaal bezet. We stallen de koffer bij een bemande consignatie. Wel duurder, €8 per koffer voor een dag, maar zo hebben we de handen vrij. Bij de ticketautomaat leken er nog zeven ritten op mijn MOBIB-kaart te staan. Dus dachten we aan vier losse metrokaartjes voor Klazien genoeg te hebben. Toch wil de toegangspoort niet open met mijn MOBIB-kaart. Oké, dan op twee losse kaartjes de metro in richting Heizel en straks kijken hoe het zit met de chipkaart. En wat is het rustig in de metro en op de stations!

Atomium Brussel 1Tijdens de economentop in Leuven zijn we met vrienden en onze gezinnen wel bij, maar niet in het Atomium geweest. Dat maken we vandaag goed. Bij binnenkomst wordt onze temperatuur automatisch geregistreerd. Beiden 36,4 graden Celcius. Eerst met de snellift omhoog voor een fraai panorama en vervolgens vanaf de begane grond met (rol)trappen omhoog en door de gangen en bollen voor een tour langs de constructie van het Atomium en de plek in de ontwikkeling van België.

Rietveld rolstoel Brussels Design MuseumInbegrepen in de ticketprijs is het Design Museum Brussels een paar honderd meter verderop. Hier wordt momenteel alles gekoesterd wat van plastic gemaakt kan worden en dan naast huishoudelijke apparaten vooral stoelen. Decennnia ontwerpen en toepassingen tot eigentijdse recycling oplossingen. Leuk als extraatje en nadenkertje over duurzaamheid.

Zicht op stadhuis Brussel aan Grote MarktMet de metro gaan we naar station Rogier aan de kop van de Nieuwstraat, dé winkelpromenade van Brussel om richting Beurs en Grote Markt te wandelen. Een gratis blikje Lipton Ice Tea slaan we niet af. Klazien doet haar best toch nog iets van een shoppingronde te pakken in de Kiabi vestiging, waar ze voor een aantal kledingstukken slaagt. Op de Grote Markt pakken we de Lambiekwandeling op die ons door het centrum leidt richting de bierbrouwerij Cantillon aan de Gheudestraat. Nu gesloten hotel Ustel Luchtvaartplein BrusselGevels, muurschilderingen, winkels, mensen, het toekomstige tracé van metrolijn 3 onder Stalingrad en de verrassing dat Hotel Floris Ustel aan het Luchtvaartplein dichtgetimmerd is. In de ING Bank jaren heb ik er heel vaak overnacht.

Krieken en Guezen liggen te rijpen in vaten Cantillon brouwerij BrusselDit is de brouwerij van de familie Van Roy-Cantillon waar men sinds 1900 Lambiek, Geuze, Faro en Kriek maakt. Met twee Vlaamse bezoekers krijgen we een introductie in het Nederlands. Daarna konden we aan de hand van een Nederlandstalig boekje op eigen gelegenheid door de diverse ruimtes waar in de koude maanden bier wordt gebrouwen en nu ligt te gisten. Einde in de inpandige bar waar we elk drie glaasjes bier met oplopend alcoholpercentage, eerst een Lambiek, dan een Gueze en vervolgens een vruchtenbier met frambozen te proeven krijgen.

Pizza Rosa bij brasserie Rosa BrusselRond half vijf zijn we via het station met onze koffers bij het Hotel Park Inn by Radisson Brussels Midi tegenover het Zuidstation, in 2017-19 nooit bij Egencia (het bij Capgemini te gebruiken boekingsplatform voor zakelijke reizen) voor een redelijke prijs te boeken, nu alleszins redelijk geprijsd. Na zo’n anderhalf uur rust gaan we weer aan de wandel. In de buurt van de Hallepoort schuiven we bij Brasserie Rosa naar binnen en genieten we er van pizza’s, waarvan er één uiteindelijk niet afgerekend wordt. Klazien op kamer 405 Park Inn Hotel Brussel ZuidHet personeel is wat slordig, het eten smaakt beter. Naar de grote smart TV op de hotelkamer 405 kan gecast worden. Ik bekijk I am all girls zo op Netflix.

Zaterdag 31 juli 2021

Voor de ochtend heb ik twee tickets voor Autoworld in het Jubelpark met 250+ ouderwetse rijtuigen, iconische raceauto’s, presidentiële limousines en meer. Eerst uitgebreid van het ontbijtbuffet genieten en met de metro via Kunst-Wet naar Merode. De rust op zaterdagmorgen in het metrostation Zuid is zo indrukwekkend, dat ik er maar een foto van maak. Wat een onvoorstelbare rust op metrostation Brussel ZuidHet traject kan ik dromen. ING Bank hoofdkantoor aan St. Michielswarande ligt er enkele straten vandaan. Dat we een half uur eerder dan gepland als één van de eerste groepjes bezoekers het museum ingaan deert niet aan de kassa.

Ferrari Monza SP2 - Autoworld BrusselsEn wauw, wat is dit automuseum ruim en veelzijdig! Uitgebreid bekijken we de paar honderd chronologisch opgestelde auto’s. In een zijvleugel staan nog paardenkoesten, boven wordt het 75-jarig bestaan van de roemruchte Vespa gevierd. We zoeken antwoorden op de eveneens jarige Jaguar E-type betrekking hebbende vragen in de hoop zo een weekend weg te winnen. Je kunt je voorstellen waarom ik 78 foto’s ‘rijker’ ben na afloop van het bezoek. Triomfboog van de Belgische onafhankelijkheid Jubelpark Brussel 2Rond de Triomfboog voor de Belgische Onafhankelijkheid maken we foto’s, pauzeren op een wandelbankje in het Jubelpark. Even moet de regenjas aan, maar al snel is het weer droog.

Henk-Jan en Klazien voor Berlaymont gebouw Europese Commissie BrusselHet park uit, welkom in de Europese wijk met in het oog springende gebouwen als Berlaymont, Justus lipsus en Lex, stukken Berlijnse muur, sculpturen en meer. Ook hier is het vakantietijd. Geen EU-ambtenaren, Europese Commissieleden, lobbyisten en anderen, enkel wat toeristen. We dalen de heuvels af richting Europees Parlement. Het stond niet op het programma, maar een gratis bezoek aan het Parlamentarium is best interessant. Parlamentarium Brussel 6Je maakt na registratie van je komst en een reguliere beveiliging check een informatieve reis door de geschiedenis van de totstandkoming en uitbreiding Europese Unie. Voor de audio tour hebben we oortjes en een touch pen gekregen die we mogen houden (zelf aan bijgedragen met EU belastingafdrachten). De installaties zijn behoorlijk interactief van opzet. Aan het eind van de rondgang mag je je opvattingen over Europa en je wensen voor de Europese toekomst kwijt.

Stuk Berlijnse muur Potsdamer Platz voor Europees Parlement Brussel 2We wandelen door het Leopold park bij het halfronde Europees parlement gebouw. Ook hier zijn twee stukken Berlijnse muur opgesteld. St Michael en St Goedele kathedraal Brussel 1Dan gaan we aan de westzijde via het Luxemburg plein richting het Koninklijk paleis, door het Warandepark naar de St. Michaels & St. Goedelekathedraal die we binnen bekijken. Buiten pauzeren we in het parkje onderaan de trappen. Manneke Pis hadden we gisteren gezien; nu is het de beurt aan Janneke en Zinneke pis. In de Nieuwstraat en de galerijen is het nu op zaterdagmiddag superdruk, niets voor ons. Toch pakken we een wafel mee, bezoeken we de St. Katelijne kerk en trekken via Anspach naar het hotel, waar we na ruim 12km lopen weer rond half vijf zijn.

Stoemp en Vol au vent in brasserie Au Viex Marché Brussel‘s avonds gaan we naar het Vossenplein. Het eerste restaurant dat ik had uitgezocht had geen van de tafels afgeruimd, dus sjouwden we zo weer naar buiten. Aan de overzijde van het marktplein zijn we gaan zitten in brasserie Au Vieux Marché, waar we genoten van de Belgische gerechten Stoemp (Klazien) en Vol-au-vent (ik). Lezend vullen we de rest van de avond.


Zondag 1 augustus 2021
Vlooienmark op Vossenplein Brussel 1Zondagmorgen rond 8 uur opgestaan en weer genoten van het ontbijtbuffet. Naar onze gewoonte hebben we dan genoeg om de lunch om twaalf uur over te slaan. We struinen over de Vlooienmarkt op het Vossenplein, beklimmen de heuvel bij het nog altijd in de steigers staande Paleis van justitie. Reuzenrad voor Paleis van Justitie BrusselWe drinken een glas thee in Zavel om tegen 11u naar de Regentschapsstraat te gaan. Daar bekijken we de collectie eind 19e, begin 20e eeuwse kunst in het Fin-de-Siècle Museum, onderdeel van het Museum van de Schone Kunsten. Leek het op de stoep voor dit complex nog druk, was het beneden op de etages juist erg rustig, prima voor de individuele kunstbeleving. Kinderen in stroom - Fin-de-Siècle Musée BrusselRealisme, Impressionisme, Pointillisme en Idealisme zijn de voornaamste tentoongestelde stijlen. Veel schilderijen, maar ook sculpturen, tekeningen en foto’s. Hieronder één van de video’s, in dit geval bij de buste van de Volksvrouw van Constantin Meunier, die je met QR codes bij de kunstwerken kunt oproepen en bekijken. Naast Youtube video’s zijn ook ook audio beschrijvingen van schilderijen als Georges Seurat; “De Seine bij de Grande-Jatte” (1888) en Anna Boch; “Bretoense kust” (1901) te beluisteren op Soundcloud.

Kunstberg Brussel 2We dalen de Kunstberg af, kruisen het Centraal Station, nemen de Koningstraat en passeren de Kruidtuin en staan stil bij de Congreskolom met graf voor de onbekende soldaat. In het zicht van de Koninklijke Sint Mariakerk van Schaarbeek barst een plensbui los. Tegen een gevel van een voormalig hotel onder de paraplu laten we het ergste voorbij gaan en lopen dan door naar de kerk. Op naar de domkerk in SchaarbeekHelaas voor ons is er een doopdienst gaande. We wachten in het portaal tot de regen wat mindert en gaan dan via Brabant en Rogier terug naar het centrum. Bij brasserie La Lunette drinken we thee. Net als bij de andere musea vindt men bij Choco-Story Brussels het ook geen probleem dat we een uur vóór op schema liggen. Hier een tijdreis langs de ontdekking van cacaobonen, receptuur voor cacaodrank in Midden-Amerika en Europa, de bereiding van chocola, pralines en repen. De audio tour is informatief en stopt in het zicht van een chocolatier die live pralines voor de bezoekers maakt. We krijgen elk een papieren zakje met tabletjes chocolade mee.

Chocostory Brussel 8Door het zuiden van de stad gaan we terug naar het Park Inn Hotel waar we vanochtend gratis de koffers konden stallen. Bij Carrefour Express halen we baguettes en chocolade voor thuis. Op het Zuidstation binnen lezen we een uur en pakken dan de Thalys terug. Bij die terugreis – geheel in traditie – hoort vertraging. Deze keer staan we net voorbij station Kontich-Lint (in de naastgelegen AED studio’s heb ik met ING Bank een keer een dagvullend programma rond Unite bijgewoond) zo lang stil, dat we op Schiphol Airport net na de IC naar Leeuwarden aankomen. Ach, dan tijd voor toiletbezoek en 20.04u alsnog de IC naar Zwolle en aansluitende trein naar Ommen. De geadviseerde COVID-19 zelftest is negatief. Mooi, liever wat zoets dan bijvoorbeeld verlies van reuk en smaak mee terug.

Het weekend in een veelzijdig Brussel zit erop! We hebben nog vier metroritten over (teveel gewandeld?) en kunnen dus iemand anders blij maken of zelf een keer teruggaan.