Color Theory & Matt Mancid- Peripheral

Brian Hazard is been groot fan van Depeche Mode, maakte al eerder een album met covers van deze legendarische band. Zijn muzikale jeugd deelde hij met de Duitse uplifting en progressive trance en modern synth pop producer Matt Mancid met wie hij als Color Theory al regelmatig samenwerkte. De laatste acht jaar produceerden de twee liedje bij liedje een dozijn bij elkaar dat nu in 2021 het licht ziet als Peripheral. Er zijn verschillende edities. Het standaardalbum, dat bijvoorbeeld op Spotify staat, bevat 12 tracks. De Deluxe editie op Bandcamp heeft 24 extra uitvoeringen: demo’s, radio edits en remixes van de covers.

De sferische opener Mercy Street, origineel van Peter Gabriel van diens Shaking the Tree album uit 1990) kenmerkt zich door meerstemmige zang en interessante percussie. Ceremony van New Order werd al eens door The Echoing Green geïnterpreteerd in een stevig synth rock format met zwaar aangezette vocals van Joey Belville en Chrissy Jeter. Brian Hazard’s variant is een lekkere EDM versie met ingetogen vocalen. Van Tinseltown in the Rain van The Blue Nile (1984) is een piano-based ballad gemaakt. Van Depeche Mode werd The Sun and the Rainfall (1982) bewerkt. Ik kende al de versie van Parralox. In 1985 nam The Cure – zanger Robert Smith duetteerde onlangs met Lauren Mayberry in de CHVRCHES single How Not to Drown – op The Head on the Door het liedje Kyoto Song op. Matt & Brian maakten er een soepel lopende danceable synth pop song van. Voor Rent, origineel uit 1987 ken je natuurlijk van Pet Shop Boys, staat Brian samen met Heather Alden van Faded Paper Figures achter de microfoon. The Psychedelic Furs schreef in 1987 The Ghost in You. De nieuwe versie is puntiger en spannender. Piano Song van Erasure (2006) is aardig. De Color Theory uitvoering met de Duitser Markus Mokuso a.k.a. Mindmodvl als aanvullende zanger waardeer ik meer.

Time to Wonder van de Duitse band Fury in the Slaughterhouse is een vette meezinger. Van de Britse band Prefab Sprout werd The Ice Maiden (van Jordan: The Comeback uit 1990) verbouwd met achtergrondzang van Reidun Minde Janøy die eerder te horen was in The Future You is Forever op The Majesty of our Broken Past (2018). Cause and Effect‘s You Think You Know Her, de opener van Another Minute (1991) is Brian Hazard qua vocalen op het lijf geschreven. Soft Cell‘s Say Hello, Wave Goodbye uit 1981 (van Non-Stop Erotic Cabaret) maakte het dozijn compleet. Een bijzonder geslaagde herinterpretatie van bekende en minder bekende synth pop bands die vrijwel allemaal zelf ook nog steeds actief touren en nieuwe muziek uitbrengen.

[bandcamp width=600 height=1036 album=2880890690 size=large bgcol=ffffff linkcol=0687f5]