Wandelen op het Helpmanpad en Parkenpad buiten de binnenstad van Groningen

Deze weken is er geen treinverkeer van, naar of via Zwolle. Het heeft vanochtend wel als voordeel dat er om 6:54 een extra vroege sprinter van Hoogeveen naar Groningen gaat en dus kan ik om half acht in Groningen Europapark uitstap, de nieuwe gids Wandelen buiten de binnenstad van Groningen uit de rugzak haal, de GPS logger aanzet en op weg ga. Het noorden zou het ook droog houden vandaag, ook prettig bij urban walking.

Helpmanpad
DUO-gebouw op Kempkensberg Groningen 1Het Helpmanpad is een 13km rondwandeling vanaf station Europapark langs oorlogsmonumenten, heilige plaatsen, veel groen, openbare kunst en stadsvernieuwing. De gevel van het DUO-gebouw uit 2012 siert de voorkant van de wandelgids. In mijn studietijd stonden er vier kantoortorens op de Kempkensberg. Ook toen was de uitvoeringsorganisatie van de Wet Studiefinanciering er gevestigd. Eén van mijn onderzoeksprojecten in de bovenbouw van Bestuurlijke Informatiekunde bij het vak Simulatie van systemen heb ik met een groepje medestudenten voor wat nu DUO heet uitgevoerd. Hoe kunnen wachtrijen voor de telefonische hulplijnen zo kort mogelijk gehouden. Voor de daadwerkelijke simulatie op basis van data van de organisatie hebben we een keer ‘s nachts alle computers op de hoogste etage van de gele toren mogen gebruiken. Goed, de torens gingen tegen de grond en werden vervangen door een 92 meter hoog witgebouw van architectenbureau UNStudio. DUO en de Belastingdienst maken er gebruik van. Om de toren heen is een park aangelegd, ideaal voor een lunchwandeling.

Gevel Van Mesdagkliniek Groningen 2Het Sterrebos is in 1765 aangelegd door tuinarchitect L.P. Zocher. De muziekkoepel is ontworpen door de Groninger stadsarchitect Siebe Jan Bouma. Aan de Verlengde Hereweg staan het zevendelige Joods Monument van Edu Waskowsky voor de ruim 3.000 omgekomen Joodse Stadjers en het imposante fort van wat ik ken als Van Mesdagkliniek, nu netjes Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag. Verrassingen volgen, want ik was nog nooit langs en over het Helpderdiep geweest. Ooit kleinste energiecentrale Groningen op Emmastraat 35Ook wist ik niet van het bestaan van in twee houten Finse scholen (in 1950 als noodvoorziening gebouwd, nu huizen) in Helpman of de kleinste elektriciteitscentrale van de stad aan de Emmastraat 35, in 1905 als Coöperatieve Verlichtingsfabriek door grootindustrieel Jan Evert Scholten en Willem Penaat van verffabriek Sikkens om 1.000 woningen in de wijk van stroom te voorzien tot het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf (GEB) in 1916 het net overnam.

Entree begraafplaats Esserveld GroningenHet oude Rooms-Katholieke Ziekenhuis is bewaard gebleven en ook het in 1925 gebouwde Helperzwembad staat nog overeind. Park Groenestein ken ik van mijn borgtocht door de stad in januari 2021. Nieuw daarentegen is het ommetje langs begraafplaats Esserveld en door het buurtschap Essen. Sinds 1226 stond hier het cisterciënzer vrouwenklooster Yesse. In 1890 zijn de laatste resten opgeruimd en nu moet je het met een informatiepaneel doen.

Zicht op Mediacentrale in Helperpark GroningenVanaf de Helperweg kun je via de nieuwe spoortunnel veilig naar de noordzijde met het Oude Stamspoor en een wandelpad achter het sportcentrum, de woningen en de Mediacentrale langs het spoor langs. Ik pauzeer er kort. Als ik me omdraai zie ik het stadion van FC Groningen, dat op de verkeersborden nog steeds als Euroborg wordt aangeduid. In de Vinex wijk De Linie langs het Winschoterdiep verlaat ik de uitloop Helpmanpad naar station Europapark. Een beetje van mezelf en wat straten uit het Hofjespad uit dezelfde wandelgids langs het Zuiderpark en theater de Oosterpoort brengen me naar de Heresingel. Daar volg ik de singels tot ik het Parkenpad kan nemen.

Parkenpad
Urinoir van Rem Koolhaas en Erwin Olaf bij Kleine der A GroningenHet 11km lange Parkenpad verbindt de binnenstad, het Noorderplantsoen, het Oosterpark en Pioenpark met de buitenwijken Hortusbuurt, Ebbingekwartier en het Blauwedorp. Veel ervan is bekend terrein, maar toch zijn er diverse verrassende of nieuwe kijkjes, al was het maar dat ik er nu in juli wandel. Zo weet ik nu waar de Russisch-Orthodoxe kerk is en dat de Grote Leliestraat beter Gasthuizenstraat had kunnen heten. De trappen en hellingen in het Noorderplantsoen zijn wel een serieuze test voor mijn kortademigheid. Dat m’n rug zich met pijn meldt, bevalt me ook niet. En toch: de zon schijnt, buiten de binnenstad is het heerlijk rustig wandelen.

Poort Remonstrantsch Gasthuis Rust en Vrede GroningenHet Ebbingekwartier op de gesaneerde gronden van een voormalige gasfabriek oogt strak, bewoners hebben de binnenstad, het UMCG èn het Stadsstrand op enkele minuten loopafstand. Op het Stadsstrand achter het steeds rommeliger ogende plein rond DOT Groningen is het nog niet druk. Een enkeling trekt baantjes. Via de Oosterhamrikkade en het Wielewaalplein wandel ik door de parken aan de oostzijde van de binnenstad. Poortgebouw Fuchsiastraat GroningenDan mijn eigen favoriete wijk in de stad, het Blauwedorp met de kleurrijke gevels, hofjes en enthousiaste bewoners: hier zijn de straten nog steeds in oranjestemming!

Martinitoren vanaf Nieuwe Markt GroningenNaast de Martinikerk verzet ik mijn zinnen. Even geen Parkenpad, welkom Nieuwe Markt en een blik op het Groninger Forum en het nieuwe Westcord Market hotel (twee zomers geleden heb ik er binnen gekeken tijdens een met lustrumactiviteiten voor alumni samenvallende open dag van de bouw). Voor de noordroute van het Pronkjewailpad scoor ik vijf digitale stempels in het centrum. Dat scheelt in augustus weer, wanneer ik de 250+km vanuit de oostelijke wijk Beijum wil starten en eindigen. Tja, en dan kom ik op de Vismarkt de Slijterij Groningen tegen. Twee nieuwe flessen Maallust (De Vreemdeling en het M10 jubileumbier) en een Smoked Porter van brouwerij Martinus uit Groningen gaan mee de rugzak in. Dan toch nog een stuk Parkenpad, door de Folkingestraat, langs het Groninger Museum naar het hoofdstation. Helaas is de GPS logger bij de slijterij in staking gegaan. De 25e kilometer mag je er dus zelf bij verzinnen. Ik neem de 12:28 sprinter naar Hoogeveen terug.