Vijfde golf coronabesmettingen dempt feestvreugde en doet beroep op ons gedrag

We wandelen dus niet even Corona het land uit. En hoe graag je ook zou willen, komt de wens aan collega’s om te genieten van de vakantie en Corona te vergeten niet uit. Eerlijk is eerlijk: we waren gewaarschuwd. De enorme versoepelingen sinds het laatste weekend van juni leidden tot een euforie, vrijheid blijheid. Volle dansvloeren en terrassen, een opgetogen Lowlands directeur en vakantie minnend Nederland vulden de nieuwsrubrieken. Er werden geen doden meer geteld, ziekenhuisopnamen waren zeer gering en de gezette prikken zaten boven de 17.500.000.

In de week van 5 juli sloeg het sentiment om. 195+ besmettingen terug te leiden naar een avondje dansen in Aspen Valley (het Tirol van Oost Nederland) in Enschede terwijl de camera’s van journalisten draaien, feesten bij studentenverenigingen her en der in steden, een feestje in Amsterdam met 105 besmettingen, gesjoemel met QR codes en calculerende burgers die precies 24, 48 of 72 uur voor vertrek een negatief testresultaat willen hebben. Handhaven van 1,5 meter door bevoegd gezag is er niet meer. Clubs en poppodia die op 7 en 8 juli hun reputatie niet te grabbel wilden gooien en géén gelegenheden met ‘testen voor toegang’ bieden.

Daadkracht van de regering werd uitgedrukt in ‘mogelijk’ 9 juli met maatregelen te komen na de vraag om een spoedadvies aan het OMT op 7 juli.

Stond de teller donderdag 8 juli nog op 5.475 positieve testuitslagen, is dat 10 juli al 10.345, een vertienvoudiging in één week en de hoogste stand sinds 1 december 2020 toen de mondkapjesplicht werd ingevoerd en ook zonder klachten getest kon worden. Om je herinnering te activeren: 1 december 2020 was ook de start van de vierde golf. Check de statistieken bij het RIVM maar.

De per zaterdag 10 juli 2021 om 6 uur ‘s ochtends ingaande maatregelen betreffen de verplichte placering, sluitingstijd, geldigheid van negatieve testuitslagen en 1,5m afstand. Deze aanscherpingen blijven tot en met vrijdag 13 augustus 2021 van kracht. Wat er achter de voordeur gebeurt, blijft eigen verantwoordelijkheid. Hoe Europese landen onze besmettingscijfers interpreteren en van acties voorzien als verplichte quarantaine bij aankomst, geldigheid van negatieve testuitslagen, of überhaupt vrij inreizen, is niet aan onze regering, maar hebben we goeddeels met ons eigen gedrag hier en nu in de hand.

Daar gaat je vakantie, festival of evenement
Begrijpelijk dat de reisbranche opnieuw peentjes zweette, waarschuwde voor de quarantaine verplichtingen van Nederlanders die bij een code oranje of rood naar het buitenland wilden gaan.

Lees vooraf de instructies op nederlandwereldwijd.nl voor reizen naar het buitenland.

Ik zie een weekend Brussel eind juli, een week vakantie in Duitsland en Frankrijk begin september en bijvoorbeeld de KEI-week (introductieweek van studenten in Groningen, onze jongste neemt deel en oudste dochter is er beoogd KEI-mama), het Noorderzonfestival in augustus en de Tocht om de Noord half september alweer bedreigd worden. Niet omdat angst regeert, wel omdat ik golfbewegingen herken.

Focus niet op ziekenhuisopnames, zo gezellig is Long COVID niet!
De focus moet van het aantal ziekenhuisopnames af. Weet je nog dat vaccinatie zou helpen tegen de ernstigste gevolgen van COVID-19 en dus de ziekenhuizen zou vrijwaren voor een tsunami aan patiënten? Dat betekent tegelijkertijd dat je, gevaccineerd of niet, nog steeds besmet kunt worden en allerlei symptomen kunt ontwikkelen en niet zelden een lange adem moet hebben om weer boven Jan te raken. Zelf kamp ik vier maanden na dato nog steeds met wat eufemistisch gevolgschade heet: kortademigheid en twee heftige perioden met een borstkaswandontsteking.

Vermoeidheid (90%), concentratieproblemen (74%) en kortademigheid (70%) springen eruit als meest genoemde klachten bij de deelnemers aan het LongCOVID onderzoek van het RIVM. De gemiddelde duur van deze klachten bij de deelnemers op het moment van aanmelden was 7 maanden. Het is nog onbekend of de delta-variant andere lange termijn klachten geeft, en of kinderen dezelfde langdurige klachten houden als volwassenen. Daarom vraagt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  mensen die recent (minder dan 7 dagen geleden) een coronatest hebben gedaan mee te doen aan het onderzoek via longcovid.rivm.nl.

Dat maar een klein percentage van de Long COVID patiënten zoals ik bijdraagt aan het wetenschappelijk onderzoek van het RIVM, verbaast me niet. Je moet ervoor in actie komen, eens in de zoveel maanden een vragenlijst invullen. Dat klinkt als wel donororganen willen krijgen zonder zelf donor te zijn, bij acute leukemie wel een beenmergtransplantatie of stamceldonatie te willen ontvangen zonder je in te willen schrijven bij Matchis, bloed of plasma geven bij Sanquin bloedvoorziening al een te grote investering vindt. Wetenschappelijk onderzoek helpt modellen te verbeteren, medicijnen te ontwikkelen en politici van betere adviezen te voorzien.