Rutger Burgers – Wandelen in Groot Amsterdam

Rutger Burgers zet al ruim 30 jaar wandelroutes uit. Hij stond bijvoorbeeld aan de wieg van de eerste NS-wandelingen. In november 2020 presenteerde hij met Wandelen in Groot Amsterdam een eerste sologids met wandelingen van 5-22km in zijn eigen leefomgeving Amsterdam die voldoen aan de eisen die Rob Wolfs voor Trage Tochten introduceerde. Dat zijn routes door natuur en boerenland, zoveel mogelijk over vrij liggende, onverharde paden. Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig heeft er de term zandpadgarantie voor bedacht. Groot Amsterdam is op een halfuur reisafstand van de hoofdstad. De gids bevat 15 (rond)wandelingen door bijvoorbeeld de Tuinen van West, de Haarlemmermeerpolder, de polders bij Ilpendam en Watergang, de duinen bij Vogelenzang en Wijk aan Zee en het natuurgebied Het Twiske.

Routes kun je combineren, zoals Amstelveen en Amsterdam RAI en Bussum en Naarden-Vesting. Een moderne toevoeging aan de anders toch in de loop van de jaren verouderde wandelgids is een QR code waarmee op wandelzoekpagina.nl de laatste versie van de routebeschrijving en GPS track van elke wandeling kan worden gedownload. De gids geeft de bereikbaarheid, de zandpadgarantie en horeca onderweg aan. In een aantal gevallen zijn de start- en finishlocaties niet hetzelfde, maar kan met de bus worden teruggereisd. Al ken ik veel van de beschreven gebieden, inspireert deze gids toch weer tot nieuwe wandelingen bij Edam en Het Twiske,