Marycke Janne Naber – Wandelen buiten de binnenstad van Groningen

In de bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig uitgegeven serie gidsen Wandelen buiten de binnenstad van is Groningen een terechte aanvulling. Startend vanaf het hoofdstation of Europapark is er van alles te bekijken: hofjes, parken, architectuur in woonwijken en op de Zernike campus. Beeldend kunstenaar, fotograaf en medewerker beeldbank bij het Historisch Centrum Overijssel, Marycke Janne Naber heeft tien routes tussen de 10 en 16km uitgezet en beschreven. Je maakt kennis onder meer kennis met de (voormalige) suikerfabriek in Hoogkerk, een onder water gezette polder dat nu de nieuwste stadsuitbreiding Meerstad van kekke woningen aan het water voorziet, de landgoederen rond Haren, maar ook de oostelijke woonwijken Beijum en Lewenborg met hun directe groene omgeving (Kardinge, Beijumbos, Noorddijk).

De schrijfster heeft al vijf eerdere wandelgidsen op haar naam staan. Ze heeft als inleiding de historie van Groningen beschreven en bezienswaardigheden op elke route voorzien van achtergrondinformatie. Treinstations en bushaltes zijn op de routekaartjes aangegeven. Horeca is in een stedelijke omgeving minder een probleem, hoewel het accent van de wandelingen op natuur, groen en buitenlucht ligt.