Hardnekkige leugens rond COVID-19 en de vaccins gedetecteerd en weerlegd

Je zou verwachten dat na anderhalf jaar nieuwsprogramma’s, bijdragen van virologen en epidemiologen, artikelen en complete boeken het straatbeeld in Balkbrug geschoond zou moeten zijn van “CORONA = AGENDA 21” (Twintiger Narita schreef er een jaar geleden al een heldere blog over ter ontnuchtering), “COVID-VACCIN = VERGIF”, “MEDIA = VIRUS” en “NOS = FAKENIEUWS” stickers en buren en vrienden zouden hebben ingezien dat hun theorie (beter: een op het internet gevonden interpretatie) simpelweg niet klopt. Een bloemlezing uit argumenten die in gesprekken voorbij zijn gekomen de afgelopen week.

Pfizer en Moderna zijn geen vaccins
Waar mensen het vandaan halen, geen idee. En hoe zouden de bedoelde producten van deze twee farmaciebedrijven dan wel moeten heten? Eigenlijk de discussie niet waard. Ik trek voor jou de analogie met de bewering dat mijn Kia e-Niro geen auto zou zijn, omdat het een Electrical Vehicle is, geen auto met een verbrandingsmotor. Verschillen in technologie maakt Pfizer en Moderna nog geen ‘niet-vaccin’.

De in dit geval Engelstalige tekst in de tweet hierboven, kun je letterlijk (gekopieerd) terugvinden in tweets van veel andere accounts. Een fraai staaltje elkaar napraten of een bots-script vullen met een enkele tekst en die letterlijk en figuurlijk viraal laten gaan. Een papegaai denkt ook niet na over wat die nou uitkraamt in herhaling op wat hem is voorgedaan.

mRNA verandert ons DNA
In antwoord op deze leer die op social media rondwaart, stelt de Europese Vereniging voor Human Genetica (ESHG) in een statement op 6 januari 2021 dat: “er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze aantijging. Bovendien zouden wij, als dat risico er wel zou zijn geweest, deze niet in de doofpot stoppen. mRNA vaccins veranderen het DNA niet. Zij introduceren slechts kleine moleculen die in cellen leiden tot de productie van kleine, onschadelijke, stukjes van het virus. Deze stukjes zorgen ervoor dat de cel onderdelen van het virus eiwit aanmaakt, welke zorgen voor een sterke afweerreactie van het immuunsysteem. Op deze wijze zal het lichaam bij aanraking met het echte, en volledige virus, snel een afweerrespons tot stand brengen.

Vaccinatie voorkomt ernstige vormen van Covid-19, en mogelijke bijkomende complicaties. De genetische samenstelling van de ontvanger (zijn/haar DNA) blijft hierbij onaangetast. Het enige dat gebeurt is dat de productie van antilichamen en op afweer-gericht witte bloedcellen worden gestimuleerd, op eenzelfde wijze als wanneer hij/zij een natuurlijke infectie zou doormaken. Het mRNA in de cellen wordt daarna snel afgebroken, en kan zichzelf niet reproduceren. Het mRNA fragment kan dus niet samensmelten met, of integreren in het DNA van de ontvanger van het vaccin.”

In het Reformatorisch Dagblad van 30 december 2020 reageert Prof. Marjolein van Egmond, immunoloog aan het Amsterdam UMC op stellingen: “Emeritus hoogleraar Pierre Capel stelt dat het RNA-vaccin je DNA kan veranderen. Van Egmond: “Onzin. Ons DNA ligt in de celkern, een afgesloten compartiment. Als er informatie nodig is, maakt de cel daarvan kopieën in de vorm van RNA. Die komen buiten de celkern terecht, waar het wordt verwerkt en afgebroken. Eenrichtingsverkeer dus. RNA kan de celkern niet binnenkomen en daar het DNA veranderen. Dat zou ook heel gevaarlijk zijn.

Er zijn altijd uitzonderingen in de biologie. Retrovirussen zoals hiv en hpv kunnen dat namelijk wél. Deze virussen hebben een enzym dat het RNA kan omzetten in DNA. Het coronavirus én het vaccin missen dat enzym. Zij kunnen dus onmogelijk je DNA veranderen.”

De sinds 1998 al met emeritaat (de reden voor zijn terugtreden is het wegsluizen van onderzoeksgelden) zijnde hoogleraar experimentele immunologie Pierre Capel wordt door aanhangers van Viruswaanzin/Viruswaarheid op handen gedragen, was te gast bij het Youtube kanaal De Nieuwe Wereld en het burgerjournalistiek forum Café Weltschmerz. Titels en podia staan m.i. los van (altijd) de waarheid spreken.

Nog meer lezen? Dat kan op RTL Nieuws in Wat is een mRNA-vaccin en waarin verschilt het van andere vaccins?, het EOS Wetenschap artikel Vijf redenen waarom RNA-vaccins ons DNA niet veranderen en het NU.nl artikel NUcheckt: Mogelijk coronavaccin maakt je niet ‘genetisch gemodificeerd’.

Pfizer en Moderna zijn gevaarlijk voor meisjes die nog kinderen moeten krijgen

Ga je al met de vorige stelling mee, dan is niet alleen een meisje met een toekomstige kinderwens blootgesteld aan DNA wijzigingen (welke van de chromosomen en waar dan exact?), maar natuurlijk alle mensen die zijn gevaccineerd met een mRNA vaccin.

De instanties die erover gaan, hebben de voor- en nadelen van vaccinatie voor zwangere vrouwen afgewogen en promoten juist vaccinatie en dan graag met een mRNA vaccin:

Tenzij je denkt dat het RIVM, NVOG, Lareb en academische ziekenhuizen in hun mission statement hebben staan de mensheid te vernietigen, lijkt me de stelling hiermee voldoende weerlegd.

Slechts 2% van de met COVID-19 besmette personen heeft ernstige symptomen
Tja, ken je cijfers voordat je ze deelt in de tuin of op een verjaardagsfeest. Dagelijks worden de sterfgevallen die gerelateerd kunnen worden aan COVID-19 bijgehouden door het RIVM. Ga dan niet dagelijks het aantal sterfgevallen delen op het aantal positieve testuitslagen of het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt. Oorzaken, locatie en gevolgen liggen in de tijd uit elkaar. Op het Coronadashboard worden de cijfers toegelicht.

De twee procent – sterfgevallen, niet mensen met ernstige symptomen – komt uit persberichten en interviews van februari 2020 (!) toen we nog amper wisten wat COVID-19 was. Zie het Parool artikel Hoe zit het precies met het coronavirus? Alles wat je moet weten in 16 vragen van 28 februari 2020 en het AD artikel Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen? van 3 maart 2020.

10.000 doden in Europa door COVID-19 vaccin
Gevaar COVID-VACCIN = VERGIFOp één van de stickers op verkeersborden en lantaarnpalen in Balkbrug staat de claim “COVID-19 vaccin = vergif. Al meer dan 10.000 doden in Europa (rond 26 mei 2021)”. Dus er zouden rond 26 mei 2021 10.000 doden na het innemen van een COVID-19 vaccin moeten zijn te betreuren, waarbij het vaccin zelf de doodsoorzaak is. De claim kom je tegen op vaak 1:1 op Facebook en Twitter gedeelde blogposts als van purplechicken en xandernieuws.

Op 31 mei 2021 heeft Volkskrant columnist Keulemans al gehakt gemaakt van deze leugen. Een klassieke instinker: correlatie is niet hetzelfde als causaliteit. Na mijn Pfizer vaccinatie op 2 juni 2021 kreeg ik last van mijn rug. Ik had te lang in dezelfde houding achter het scherm gezeten.

Wekelijks publiceert het ECDC (je kent de afkorting in de vakantietijd vanwege de kaarten van Europese landen met een kleurcode) cijfers rond de pandemie. Ook bij het Europees Medicijn Agentschap (EMA), EudraVigilance en het landelijk registratiecentrum bijwerkingen (LAREB) kun je – heel transparant en Europees – gratis cijfers downloaden voor eigen gebruik. De EMA heeft er wel een bijsluiter bijgestopt om de interpretatie van cijfers in goede banen te leiden. Immers: lies, damned lies, and statistics. Bijna niemand leest bijsluiters, cijfers naar je eigen hand zetten is leuker. Weet wel dat je zit te liegen.

En wie weet ontnuchtert deze collectie tweets van Cleavon MD over zelfverklaarde antivax’ers, hoax vermoedende Amerikanen die in de afgelopen dagen een gezin achterlieten, onder wie christen Stephen Harmon, lid van de Hillsong California kerk van Brian C. Houston. Harmon bracht met zijn afkeer van medische behandeling en zekerheid van goddelijke genezing spotters, geen bekeerlingen voort. Daags voor zijn overlijden twitterde (wat moet je anders in je laatste levensfase?) hij nog: “If you don’t have faith that God can heal me over your stupid ventilator, then keep the hell out of my ICU room. There’s no room in here for fear or lack of faith!”

https://twitter.com/Cleavon_MD/status/1418524963527667715

Ze gaan vaccinatie verplicht stellen
Mensen hebben in Nederland het recht op integriteit en zelfbeschikking (artikel 11 van de Grondwet). Grondwettelijke rechten zijn nooit grenzeloos of absoluut. Het inperken ervan, zelfs die van godsdienst en demonstratie met oog op de volksgezondheid is mogelijk gemaakt in de tijdelijke wet maatregelen covid-19. Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Je kiest zelf of je je laat vaccineren tegen het coronavirus.

“Ja, maar het was gisteren op het nieuws”. Bedoeld werd de opvatting van rechtsfilosoof Roland Pierik in Nieuwsuur op 22 juli 2021 naar aanleiding van de vaccinatieplicht in Frankrijk en een videootje van een jongedame die stellig haar eigen vrijheidsdrang tot te verdedigen en anti-vaxxers niet toestond daarop weer inbreuk te maken.

Anderhalf jaar geleden, op 15 maart 2020, betoogde Mark Rutte op aangeven van Jaap van Dissel (RIVM) dat groepsimmuniteit werd nagestreefd, correct en conform de strategie van een viroloog. Daarvoor zou de combinatie van mensen die COVID-19 hebben gehad en antistoffen hebben ontwikkeld en gevaccineerden (dat was in maart 2020 nog lang niet aan de orde, vandaar ook het schrikbeeld van het aantal Nederlanders dat ziek zou moeten worden. Zodoende is het nastreven van groepsimmuniteit in de persconferenties vervolgens minder benadrukt) groot genoeg moeten zijn om de minderheid die zich niet laat vaccineren te beschermen tegen uitbraken, met name besmetten van veel andere mensen, van COVID-19.

Het RIVM voert doorgaand gedragswetenschappelijk onderzoek uit naar vaccinatiebereidheid. Zou die namelijk te laag zijn, zeker in kwetsbare groepen, is het beleid van de overheid niet “laat maar zitten” of “dan worden ze maar lekker ziek”, maar: “dan trekken we de wijken in” en “dan leggen we het verhaal nogmaals uit.”

Lees ook COVID-19 vaccinatie: wat mag wel en wat mag niet? (KNMG, voor zorgmedewerkers). Let wel: Het Europese Hof heeft geoordeeld dat een besluit tot een vaccinatieplicht aan Europese landen zelf wordt overgelaten. Frankrijk is geen Nederland. Denk daar op de camping met de baguette onder de arm nog eens aan.

Besmette olympische sporters zijn afgodendienaars

Vijf Nederlanders, vier deelnemers aan de Olympische Spelen in Tokyo en een NOS-verslaggever, zijn positief getest voor corona. Op de openingsdag zijn er nog 19 anderen gemeld die positief getest zijn. Onze gesprekspartner is er onbewogen onder. Jammer dan. De Olympische Spelen hadden wat hem betreft niet moeten plaatsvinden. Ze hebben de sport tot afgod gemaakt en God duldt geen afgoderij.

God als troefkaart, zo makkelijk en zo fout. Gaat het goed, dan zegent God me of ben ik een self made man. Gaat het niet goed, dan straft God en ben ik boos op Hem. Mijn opvattingen over zonde van een ander, niet die van mijzelf, worden dan gesteund met een “God straft onmiddellijk” instelling, een religieus getint “lekker, puh!” Het heeft niets met liefde voor God en je naaste te maken. Het getuigt van afgestompd zijn van elk greintje medemenselijkheid, empathie en begrijpen hoe een gebroken wereld in elkaar zit.

“Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Is het een verdienste als je liefhebt wie jou liefheeft? Doen de tollenaars niet net zo? En als jullie alleen je broeders en zusters vriendelijk bejegenen, wat voor uitzonderlijks doe je dan? Doen de heidenen niet net zo? Wees dus volmaakt, zals jullie hemelse Vader volmaakt is.” (Mattheüs 5 verzen 43-48).

Ja, maar Thierry Baudet presenteert ook feiten

…zijn eigen waarheid, bedoel je. En dus hebben we wetenschapsjournalisten als de al eerder aangehaalde Maarten Keulemans (Volkskrant) om zijn leugens direct te weerleggen.

https://twitter.com/mkeulemans/status/1419587660729946113


https://twitter.com/mkeulemans/status/1419587676622237700

Enne, wie ook maar de stickers heeft geplakt op palen en borden die niet van jou, maar van de gemeenschap zijn: ruim je je rommel ook zelf op? Zou je het waarderen als de ramen van jouw huis volgeplakt zouden worden met stickers?