Gerda Spaander & Peter Oosterling – Op verkenning: 40 wandelingen met het Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer is een prima voorziening naar een startplaats voor een mooie wandeltocht te reizen of na afloop terug naar huis te keren. Reizigersvereniging Rover is de voor de hand liggende partij de wandelgids Op verkenning: 40 wandelingen met het Openbaar Vervoer te ontwikkelen. Het duo Gerda Spaander & Peter Oosterling zette 40 routes uit in elk van de twaalf provinciën van Nederland en twee volledige en twee grotendeels op Belgisch grondgebied en één tweedaagse wandeling in bij het Duitse Keulen voor degene die 14 en 11km als dagwandeling voldoende vinden.

Het zijn doorgaans geen NS-wandelingen. Met andere woorden, vanaf het dichtstbijzijnde treinstation is geregeld aanvullend vervoer per bus of haltetaxi nodig. In het boekje is voor elke wandeling de daarvoor benodigde informatie opgenomen. Gegevens over de horeca onderweg, percentage onverharde wegen en duidelijke routekaarten zijn er. De keuze is opvallend en verrassend. Zo is er een 18km gang in noordoost Groningen tussen Godlinze en Spijk via Krewerd, Holwierde en Bierum. Persoonlijk zou ik er een rondwandeling van hebben gemaakt. Godlinze en Spijk liggen immers maar 4km van elkaar verwijderd. Jipsinghuizen naar Ter Apel langs het beekdal van de Ruiten-Aa is schitterend en ook de 24km route tussen Winsum en Zuidhorn inclusief een oversteek per Reitdiepveer is bijzonder.

Routes door het Drents-Friese Woud, langs het Tjeukemeer en de Onlanden tussen Haren en Leek ontsluiten zo prachtige natuurgebieden voor de wandelaar. Veenhuizen, De Weerribben, het eigen Vechtdal, Zwolle en Hattem. De auteurs hebben er echt wat van gemaakt met tochten door de Voerstreek, de polders buiten Utrecht, Kerkrade en de heuvels bij Epen, het Groene Hart tussen Zoetermeer en Gouda of de zeewering bij Petten.