Gedrag in de golfslag: zoeken naar passende beeldspraak tijdens corona pandemie

Ministers die niet doorhebben dat hun beeldspraak, ingestudeerde grappen en statements zonder feitelijke onderbouwing binnen enkele dagen als ‘bijzonder onhandig’ of ‘een grote inschattingsfout’ moeten worden gerectificeerd. Lokale bestuurders en ondernemers die maar naar Den Haag blijven kijken en niet zelf doorpakken. Jongelui die – eenmaal ziek thuis – naar De Jonge wijzen en hem de schuld geven van de gegeven toestemming voor “Dansen met Janssen”. Gedragingen tijdens alweer de vijfde golf met coronabesmettingen heeft veel van het publiek in een golfslagbad van Center Parcs. Overigens heb ik sinds de originele post van 22 juli een week later diverse tweets en observaties toegevoegd. Het ontstaan van de vijfde golf is namelijk toch anders dan verwacht.

Waar de één stoer denkt te kunnen blijven staan waar de golven het hoogst zijn, schreeuwt een ander al moord en brand als het water aan de lippen komt. Moet het badpersoneel zwemmers bij de golfslag weghouden? Het is toch een attractie in het subtropisch zwembad? En dus trekt het mensen aan, of ze nu geoefend zijn of nog oefenen voor hun zwemdiploma. Moeten we onderwatercamera’s plaatsen elke beweging monitoren? Ja, je hapt een keer een plens chloorhoudend water naar binnen. Daar vindt je lichaam wat van. Nou en? Dan overweeg je toch hopelijk ook niet meteen juridische stappen?

https://twitter.com/Logmans/status/1415302332867358722

Passend bij de beeldspraak van een golfslagbad, ventilatoren zijn essentieel voor het genereren van de golven. Ventileren is eindelijk opgestoomd tot vierde basisregel naast Wassen van handen, Afstand houden en Testen bij klachten.

In van slutty summer naar preutse puinzooi gaf FD columnist Sanne Kanis 17 juli 2021 af op de gebrekkige zelfreflectie van burgers en bewindslieden. “Het werd vorige week pijnlijk duidelijk dat De Jonge en consorten geen weloverwogen exit­strategie voeren. We wisten het al, toch hadden we hem na de vaccinatie-uitrol het voordeel van de twijfel gegeven. Dom van ons. De Jonge was met ons vertrouwen aan de haal gegaan. En waarom? Om zijn eigen populariteit te verhogen en likes te incasseren.”

Op Facebook en Twitter natuurlijk alleen de berichten van mensen die net op tijd een grens gepasseerd zijn voordat een negatief testresultaat verloopt, de ervaring dat onderweg niet of nauwelijks gecontroleerd wordt. Zoonlief die – van corona hersteld, tweemaal gevaccineerd – met zijn neef via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië aandeed, is slechts in één nachtclub bij de ingang de temperatuur gemeten. De QR uit de coronacheck app is nergens nodig geweest. Wat als hij dan toch (opnieuw) besmet blijkt? De douaniers, gastgevers en uitbaters aanklagen?

De gelegenheid maakt de dief: van een tweede prik zonder afspraak tot valse negatieve test. En zich houden aan de regels, blijft ook premier Johnson moeilijk vallen.

https://twitter.com/ArjenVDH/status/1416737250545741826

Een kortdurende, hoge golf of een plateau?
De exponentiële groei van de eerste dagen in juli waren een wake-up call. GGD testcentra en bron- en contactonderzoek werden weer noodgedwongen opschaald. Gelukkig vlakte de curve rond de 10.000 positieve testuitslagen per dag af. Op 19 juli werden er 8.932 genoteerd. Wel dagelijks veel hoger dan de afgelopen vijf maanden en zo geen grond om te denken dat de golf voorbij is en de maatregelen losgelaten kunnen worden.

https://twitter.com/MoniqueK21/status/1417440050988654608