Claire George – The Land Beyond the Light

Claire George woont in Los Angeles en produceert haar eigen electropop/synth pop liedjes. In 2018 bracht ze bij het independent Cascine Records een EP Bodies of Water uit, mocht zodoende in 2019 op SXSW optreden en maakte indruk bij publiek en recensenten. Het hapte toe en in mei 2021 kwam het eerste volledige album – naast Spotify enkel als LP – The Land Beyond The Light uit. De lead single Pink Elephants was al even in roulatie, maar werd pas in juli 2021 door mijn gewaardeerde synth pop verzamelaar Jer White op een afspeellijst met nieuwe muziek gezet. Prima, want deze track is èn een oorwurm en een liedje met een diepere laag. Achter de vrolijk gestemde synthesizers zit het rouwen om de dood van een voormalige vriend die drugsverslaafd was. “I don’t blame you, I know how it feels / with tusk and teeth gnawing at your heels.” Ze is er eerlijk over zelf ook gebruikt te hebben.

De zangeres is een liefhebber van Europese elektronische muziek met house, downtempo, UK garage als subgenres. Meer Robyn dan Kim Wilde en zeker meer ionnalee dan CHVRCHES. IN de ballads is de vergelijking met Lana Del Rey treffend. Die invloeden zie je terug op The Land Beyond the Light. Zacht is de opener You Don’t Feel the Same een prettige, al gaat de tekst over een verbroken relatie. “What can you do when there’s an ocean left between you?”

In Medellín (nota bene in eerste instantie bekend van een drugskartel) pakt ze de elektrisch en basgitaar op, al zit je na een minuut ook weer tussen de synths. Het refrein van Islands is andermaal van gitaren voorzien, een vette synth bass begeleidt de coupletten. Bag of Peaches grijpt terug op de zorgeloze tijd vol gepassioneerde liefde, haast een herboren Shanice met haar I Love Your Smile (1991).

Afscheid nemen en een plek innemen ten opzichte van de dood komt expliciet terug in de afsluiter Particles in Motion. Pijnlijke herinneringen flitsen voorbij als het noorderlicht (Northern Lights), waar overigens ook hoop gloort. Een soort berustende conclusie van de Amerikaanse is: “Some broken things don’t need fixing. All we can do is stand and watch, in wonder, until it’s over.”