Beter af met speciaalbier uit eigen koelkast dan op Mout bierfestival in Zwolle

Het leek zo’n leuk idee, een corona proof festival rond proeven van speciaalbieren van een aantal kleine brouwerijen in Park De Wezenlanden in Zwolle. Niet hangen aan de bar of lallen aan een podium. De editie zou geheel ingericht zijn volgens de geldende richtlijnen van het RIVM. Dit betekent dat het festival zittend plaatsvond en je aan tafel bediend werd. Een test- of vaccinatiebewijs was daarom niet nodig voor Mout Bierfestival 2021 dat van vrijdag 2 t/m zondag 4 juli in Zwolle plaatsvond. Zoon Johan is vrijdagavond met collega’s geweest; zelf zou ik zondagavond met dochter Henriëtte gaan met als extraatje een bierproeverij met de gerenommeerde biersommelier Arvid Bergström.

Ervaringen vrijdagavond

Zwarte Water bier van Vechtdal brouwerij DalfsenHet systeem om bier te bestellen met QR codes en direct aan tafel betalen werkte het eerste uur niet en daarna gebrekkig. Met een opzet binnen de kaders van de RIVM richtlijnen zaten de aanwezigen dus vooral op een droogje. Op een gegeven moment werd een gratis biertje aangekondigd, maar uitgifte duurde en duurde. Slim denken te zijn om herhaald bier te bestellen resulteerde in ‘kwijt raken’ van bestellingen. Johan heeft van de zeven bestelde en dus betaalde bieren er drie gekregen. De contactpagina van Mout toont geen telefoonnummer. Restitutieverzoek is dus per email toegestuurd.

Annulering zondagavond

Zondagmiddag om 12.09u (veel te laat) stuurde de organisatie rechtstreeks aan mij en drie andere mensen die de bierproeverij met Arvid Bergström ‘s avonds hadden geboekt (nee, dat doen we om spam mail tegen te gaan al 20 jaar niet meer!)

“Beste bezoeker van Mout Bierfestival,

Omdat je in het bezit bent van een ticket “Bier en Feestje” met Arvid Bergström ontvang je deze info mail. Zojuist heb je al een mail ontvangen over de wijziging van het tijdslot van Mout Bierfestival.

“Vanwege de aanhoudende kans op regen- en onweersbuien vanavond is er vanuit de organisatie besloten om het avond tijdslot van 18:30-23:00 te verschuiven naar de middag. We willen iedereen de kans geven om veilig te kunnen genieten van Mout Bierfestival. Mede daarom willen we je vragen om in de middag, tussen 13:00 – 19:00 naar Mout Bierfestival in Park Wezenlanden te komen.”

De proeverij Bier & Feestje, wat oorspronkelijk om 19:00 gepland stond, is één uur vervroegd, en begint om 18:00. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn, dan kan je via de volgende link restitutie aanvragen over je gekochte ticket(s): [een Google Docs form].

Let op, wanneer je restitutie aanvraagt zijn je gekochte tickets niet meer geldig. Restitutie aanvragen kan alleen wanneer de tickets niet gebruikt zijn. Mocht je nog vragen hebben, mail me gerust!”

Maallust De Deerne Meibock bier‘s Middags had Henriëtte echter bij ons thuis met mijn moeder, schoonmoeder, zus en twee schoonzussen een high tea georganiseerd. Johan was verhinderd om nogmaals naar Zwolle mee te gaan bierdrinken. Alleen aan een tafel zitten oogt wel heel erg als een Remy. Rest niets anders dan het Google formulier voor de restitutie voor de twee toegangstickets à €5,50 en twee bierproeverij tickets à €17,50 in te vullen. Wat daar staat is tenenkrommend:

“Om restitutie te krijgen voor je aangeschafte tickets voor Mout Bierfestival 2021 is het belangrijk dat je het volgend formulier compleet invult. Het formulier wordt 1x per maand in behandeling genomen door onze ticketpartner. Houdt er dus rekening mee dat het wat langer (maximaal 5 weken) kan duren voordat het geld op je rekening staat. Let op, de tickets waarvoor je restitutie hebt aangevraagd worden ongeldig gemaakt.

Uiteraard hopen we je een volgende keer op Mout Bierfestival te verwelkomen!”

Het Mout Bierfestival voegt zich zo in een veel te lange rij festivals, wandelevenementen en concerten sinds maart 2020 waarvoor lang van tevoren tickets zijn besteld en betaald, maar waarbij de ticketverkoper alle tijd neemt bij annulering van zijn kant de restitutie te verzorgen. Via ervaarhetov.nl was ik ingegaan op een aanbieding een dagkaart voor €5 te kopen. Leek me handig om per bus tussen Balkbrug en Zwolle te pendelen. Die €5 ben ik dus kwijt.

Zondagmiddag om 17.37u is er een nieuwe mail van de organisatie. De high tea in eigen tuin hebben we dan al een uur eerder opgeruimd i.v.m. het naderende front met regen en onweer. Gelukkig zijn de ontvangers ditmaal in BCC verwerkt.

“Zoals jullie misschien inmiddels hebben gemerkt wordt het festival eerder gestopt vanwege de heftige regen en onweersbuien die verwacht worden. Dit betekent dat ook de laatste proeverij, bier en feestje (waarvoor je een ticket hebt aangeschaft), niet door zullen gaan. Om volledige restitutie te krijgen over de gekochte tickets dien je het volgende formulier in te vullen. De restitutie wordt aankomende week verwerkt!

Onze oprechte excuses voor het ongemak, helaas zijn we volledig afhankelijk van het weer en kunnen we door de heftige regen- en onweersbuien de veiligheid niet garanderen. ”

Biertje? De eigen koelkast doet het tenminste

Als ik dan toch een speciaalbier wil hebben, kan ik beter naar de eigen koelkast lopen. Die doet het tenminste en rond mijn verjaardag en vaderdag in juni ben ik flink verwend. Geniet en drink dus niet om het chagrijn van weer een door de neus geboord festival te dempen.