Wandelen in het Nationaal Park De Meinweg

Onze jongste dochter heeft deze week vakantie met eveneens voor het gymnasium geslaagde vriendinnen in Bommerig in Zuid-Limburg op een paar kilometer van de Belgische grens. Maandag om twaalf uur spreken we af bij de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle om bagage en een fiets aan te nemen. De jongedames zelf gaan met een auto naar het zuiden, Klazien en ik met de Kia e-Niro. Bij Venray-Noord halen we koffie bij de McDonald’s een opvallen sloom in de uitvoering zijnde vestiging. In plaats van buiten op het terras te gaan zitten, rijden we verder met de koffie in de bekerhouders. Appartementenhuis Oud Bommerich Bommerigerweg 34-36Het vakwerkhuis aan de Bommerigerwerk is een plaatje! We zijn bijna gelijktijdig op de bestemming, laden de spullen uit en wensen de jongeren een fijne week. We rijden de weg verder af om een kilometer meter verder in het dal bij de overbekende Wingbergerhoeve ijs en fruit te scoren. IJs van Wingbergerhoeve CamerigHet personeel ziet ons het liefst straks al terug. Dat wordt een andere keer. We verruilen de heuvels voor de snelweg A2, laden de Kia weer voor 80% vol bij Shell ReCharge net voorbij Urmond. Bij Roermond rijden we het achterland in voor een overnachting in B&B Roodbeekerhof c.q. Pension Schoenmakers in Vlodrop. Na uitpakken en tips van de receptionist over restaurants in de buurt gekregen te hebben, blijkt de info over openingstijden in Google Maps het tegendeel te zijn van de werkelijkheid. Restaurant Adria net over de grens in Rothenbach is dicht en restaurant De Gitstap een paar honderd meter terug in Nederland is juist open. We genieten van schnitzel en ossenhaas en een weizen van De Gitstap zelf. Terug in de B&B lezen we boeken en genieten we van de EK wedstrijden Kroatië-Spanje en Frankrijk-Zwitserland.

Ontbijt in bed and breakfast Roodbekerhof EtsbergDinsdagmorgen krijgen we een goed gevuld dienblad met ontbijt bezorgd om acht uur. We laten het goed smaken, vullen de broodtrommel met de overgebleven broodjes. Net voor negen uur parkeren we de auto voor de supermarkt op de grens. Ik heb op afstandmeten.nl een ruim 20km stevige wandeling door het Nationaal Park De Meinweg uitgezet. Ven met waterlelies in Nationaal Park De Meinweg 2Het hoogste punt in het gebied is het Wolfsplateau met circa 80 meter boven NAP. Dit unieke landschap is in de loop van tienduizend jaren ontstaan door inschuring van het water van de Maas en Rijn in combinatie met drie breukvlakken in de aarde die door het nationaal park lopen (onder andere de Peelrandbreuk). De Meinweg wordt dwars doorsneden door twee beken, De Rode Beek en de Boschbeek. Het grensoverschrijdend streekpad Maas-Niederrhein pad loopt door het gebied. Verder zijn er wandelnetwerkpalen te vinden van de gemeente Voerendaal.


Spoor IJzeren Rijn in Nationaal Park De MeinwegGlooiende heuvels met terrassen, naaldbos, maar ook stukken met gemengd bos, terrassen, heidevelden, afwisselend brede zandpaden en smalle olifantenpaadjes door de heide of langs de afrastering waar adders hun leefgebied hebben. In april 2020 woedde er een grote brand in het gebied. 1600 brandweerlieden hebben meegeholpen het vuur te bestrijden en de schade te beperken. Fris groen, rode tinten en zwartgeblakerde boomstammen getuigen van de ramp en de vitaliteit van de natuur.

Als wandelaars hebben we het Nationaal Park bijna voor ons alleen, zo opvallend rustig is het. Fietsers worden aan de markeringen te zien behoorlijk op afstand gehouden. We zien een paar wilde zwijnen en een enkele ree. Tot 1992 liep hier de IJzeren Rijn, een spoorlijn tussen Roermond en Dalheim aan de Duitse zijde. Stukken rails liggen er nog, net als het spoorlichaam en het tot hotel Sint Ludwig verbouwde station Vlodrop. Duitsland en Nederland zeggen over een reactivering van de lijn te spreken, maar nu het gebied Nationaal Park is, zie ik dat niet 1-2-3 gebeuren.

Standbeeld Sint Ludwig aan de wandel in Nationaal Park De MeinwegPruissische vorsten hebben het Ludwig mannenklooster gesticht in de bossen bij de spoorlijn. Nu is het kloostercomplex in gebruik door Maharishi College of Vedic Medicine en een University of Management op basis van Maharishi AyurVeda, een soort hindoeïsme meets natuurgeneeskunde, dat ook dichtbij huis, net buiten het dorpje Witharen een basis heeft. Je kent de beweging waarschijnlijker van de hier in Vlodrop in 2008 overleden Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van de Transcedente Meditatie.

Vlaai en muntthee bij De Boshut Nationaal Park De MeinwegWe pauzeren met eigen proviand na 9km bij een schuilhut en na 17km op het terras van bezoekerscentrum en restaurant De Boshut. Daar laten we de Limburgse vlaai en verse muntthee aanrukken. Een gang door de akkers en langs de bosrand brengt ons terug in de bossen rond Rothenbach en de auto. Een schitterend wandelgebied met heel veel onverharde paden!