Mat Kearney – January Flower

Voor schrijfsessies en opnames van January Flower, de opvolger van Crazytalk (2018) trok Mat Kearney in januari 2019 met z’n maatjes Marshal Roemen (een beeldend kunstenaar) en muzikant Eli Teplin naar een afgelegen huis dichtbij Joshua Tree NP. Op de eerste dag trok een hevige storm over de regio en zorgde voor stroomuitval. Met een akoestisch gitaar kun je ook wat, en zo ontstond het eerste liedje, nu albumopener Powerless. De gezellige meezinger Can’t Look Back was net als Pontiac, Anywhere With You en Say It Now een lead single om de pandemie door te komen. In een relatie kan een Grand Canyon voorkomen, het eerste liedje dat rijker is geproduceerd en percussie, synths en dergelijke bevat. Hetzelfde geldt voor het al genoemde Pontiac.

They Don’t Know kabbelt drie minuten lang, waarna welhaast een new wave riff Anywhere With You aftrapt. Het liefdesliedje verwordt al snel tot een electropop song, niet helemaal wat je zou verwachten. Op Say It Now probeert Mat een falset. Dat kan bijvoorbeeld Chris Martin met Coldplay beter. Na het rustige Stuck in a Moment (geen lijntje met U2) is er R&B in I Don’t Really Care. Op ‘t orgel gaat de in Nashville woonachtige zanger uit Oregon Running in Circles, over een futloos geworden relatie. Introspectief is Boulder. Met nog twee ballads, Blame en Something Beautiful sluit de man zijn zelfgeproduceerde album af. Tracks van January Flower heb ik vaak gedraaid als achtergrondmuziek en dat is ook meteen de makke. Echte bijblijvende uitschieters ontbreken.

Rond Valentijnsdag 2021 deed Mat Kearney een duet met Echosmith, Tell Her You Love Her. Helaas staat dat nummer niet op het album.