Finale Pronkjewailpad Oostroute tussen Winschoten en Nieuwolda

Wat zaterdag 20 maart het met Ron Wubs te wandelen traject als start van de openingsweek van de Pronkjewailpad Oostroute moest zijn, is vandaag het sluitstuk. COVID-19 verstoorde niet alleen mijn lichaam en conditie, maar ook de wandelagenda. Ik neem ‘s ochtends de auto naar Hoogeveen en reis weer eens per trein via Groningen Europapark naar Winschoten. Om 8.50u zet ik de Pronkjewailpad app en de GPS logger en kan ik beginnen.

Kerk WinschotenWinschoten is deze morgen een parade langs gesloten stempelposten en gestolen stempels. Digitaal stempelen dus bij  de ambachtelijke chocolaterie Chocovin op de Vissersdijk, het Rozenpaviljoen in het rosarium, molen Edens / De Volharding, molen Dijkstra, Divetro glaskunst en molen Berg. Ik ben blij dat ik niet met de uitdaging 50 stempels bij molens te bemachtigen dit jaar. Achter de Marktpleinkerk, het godshuis van de Protestantse Gemeente maak ik dankbaar gebruik van het urinoir. Paviljoen in rosarium WinschotenVoorbij de vestiging van het Dollard College ligt het rosarium met kunstwerken en een berceau. Terugdraaiend naar het centrum over het parkeerterrein van de ALDI en JUMBO ontdek ik op het plein voor theater en Cultuurhuis De Klinker een social sofa, altijd leuk voor de verzameling van inmiddels 66 met mozaïek ingelegde betonnen banken.

Graaf Adolf Stichting - Nederlands Hervormde Kerk HeiligerleeDe kaarsrechte fietspaden langs de Trekweg en dan rechts naar Heiligerlee. Eerst langs de witgeschilderde Hervormde Kerk. Het is 09.50u en helaas zijn ook het Museum Slag bij Heiligerlee en het Klokkengieterijmuseum nog gesloten en beschikken alleen de laatste over een stempelkast. Fijn, een echte stempel in het vak Heiligerlee. Door maar naar het Standbeeld, ofwel het Graaf Adolfmonument, en het beleefpad door de bossen van de Groninger stuwwallen ‘De Hoogte’. Het gras langs het Winschoterdiep is net gemaaid. Dat is wel prettig voor ons wandelaars. De Kloosterbrug over en via de Verlengde Kloosterlaan de A7 over met het Midwolderbos aan de linkerhand. Pronkjewailpad wandelaars kunnen stempelen bij De VossenburghtEen behoorlijke omweg om bij Zorgboerderij Vossenburght te komen. Joehoe, de eerste geopende stempelpost met gastvrije ontvangst en een rebus om op te lossen in ruil voor een stempel en een gratis kop koffie. Aan een picknickbank klets ik gezellig met de dienstdoende vrijwilligster. Een andere wandelaar komt aanzetten, maar loopt door, ondanks mijn roepen.

Pieter Smitbrug naar BlauwestadIk kom de wandelaar bij de Pieter Smitbrug achterop. Ik ga de brug op, hij loopt verder. We zwaaien nog eens naar elkaar. Goed, je kunt natuurlijk ook wat anders lopen dan het Pronkjewailpad. Ten opzichte van de eigen route door Blauwestad van 21 februari 2021 hebben de makers van de Oostroute het zichzelf wel heel gemakkelijk gemaakt. Rechtdoor de grote wegen en fietspaden volgen. Geen Havenkwartier, geen kunstwerken, vlonderpad of horecagelegenheden rond de jachthaven. Verder om het Oldambtmeer ken ik de route wel, heb geen app nodig.


Pronkjewailpad stempelpost in brasserie Old School MidwoldaBij Brasserie Old School krijg ik een stempel voor Oostwold, al ligt het net in Midwolda. Het pronkjewail is een glaasje Hagel en Donder brandewijn. Met een cola erbij geniet ik van beide drankjes op het terras. Om de hoek is de volgende stempelpost, de jachthaven Midwolda, bekend van de Noordroute. Ik was er in maart 2019. Door de coronamaatregelen mag er maar één klant tegelijk in het havenkantoor naar binnen. Ik heb pech, de mensen voor me huren een boot, hebben tijd nodig voor het afrekenen waarna nog een uitgebreide toelichting volgt. Ik stempel wel digitaal en stap door, langs het strand, Hoofdweg en Dollardweg naar de Nieuwlandsweg.

Hollandse luchten boven Groningse graanvelden richting NieuwoldaEen fietser komt enthousiast aanrijden: “Wat een oneindige akkers hier!”. Ik antwoord: “Mooi, hè!”. Ja, graanvelden zover je ogen reiken, net als de rechte weg voor me. Het Kolkenpad naar het westen gaat langs de kolken Oude Geut die nu verspreid over de akkers, omgeven door bomen en riet liggen. In vroeger tijden moet de Dollard hier hebben huisgehouden en de kolken als herinnering aan een dijkdoorbraak of stormvloed hebben achtergelaten. Henk-Jan bij hoogholtje bij NieuwoldaEen XXL versie van een hoogholtje over het Nieuwe Kanaal en weer door. Nieuwolda komt dichterbij. Eerst een slinger door het Nieuwolder bos, de Buitensingel en een oud gemaal in het Kattendiep. De enige nog niet op 24 mei 2021 vanuit Appingedam in Nieuwolda aangekomen stempelpost is Eetcafé De Brug. Het café is open en een stempel vlot gezet.

Ik wandel door de Hoofdstraat verder tot de bushalte. Er zit 33,5km op, zoals gebruikelijk langer dan verwacht. Dit was dan de Oostroute. Tien minuten later kan ik al met de Streek bus 119 naar station Scheemda en met de trein via Europapark terug naar Hoogeveen.