Een verregende Groningen Marathon 2021 ingekort

De Groningse organisatie Tocht om de Noord, die jaarlijks een gelijknamig tweedaags wandelfestival eind september voor duizenden wandelaars organiseert, zit de rest van het jaar niet stil. Naast de routes van het Pronkjewailpad en de wandelvierdaagse in de winter, de Noorder Rondtochten, is er een jaarlijkse Groningen Marathon ontwikkeld voor hardlopers en wandelaars. De tweede editie moet corona proof. De Groningen Marathon heeft als doelstelling om Stad & Ommeland te verbinden. Ik mag vanochtend om 8.00 uur starten op station Groningen Europapark met als doel het station in Veendam. Op verschillende locaties aan de route moet ik vier stempels bemachtigen, opdrachten uitvoeren en pauzeren.

Gelukkig komt bus 5 naar Groningen over een minuutHet is me vrijdag enorm in de linker onderrug geschoten, zodat ik half negen al naar bed ben gegaan. De weersverwachtingen voor de zaterdag zijn ronduit ongunstig. ‘s Nachts stortregent het in Balkbrug zo hard dat Klazien en ik de standaardgrappen naar elkaar uiten als: “Wat nu valt, valt straks niet meer.” en “Lekker weer om te hardlopen of wandelen.” De N48 is dicht en dus neem ik de binnenwegen via Schottershuizen en Zuidwolde naar Hoogeveen. Het regent onophoudelijk en steeds heftiger bij het naderen van Groningen. In het FD staat een boeiend artikel Loterij brengt wappie uit balans over het organiseren van een loterij om twijfelaars en weigeraars van COVID-19 vaccinatie over de streep te trekken. De kans dat je miljonair wordt is veel kleiner dan dat je de pechvogel bent die één van de vervelende bijwerkingen krijgt die in de bijsluiter van een vaccin staan krijgt. En toch werkt de loterij geweldig in Amerika en Canada. De FD journalist betoogt dat Hugo de Jonge z’n campagnegeld beter zo kan besteden dan aan een informatie en aai-poes-lief-poes opstelling.

Op Groningen hoofdstation is het zowaar droogOnder het viaduct van station Europapark trek ik mijn regenkleding aan. Ik ben om 8.00u niet de enige wandelaar. Verdeeld over wat groepen staan er snel drie handen vol, aan de houding te zien twijfelend wanneer te gaan. Ik vraag een tweetal toe of ze er zin in hebben. “Natuurlijk wel, een dag regen hebben we ook een keer bij de Tocht om de Noord gehad.”

Ik ga in mijn eigen tempo op pad en haal op de bedrijventerreinen in het oostelijk deel van de stad de ene na de andere groep wandelaars in. In één van de groepen loopt Herman Stuut die me vraagt of alles goed gaat. Verbaasd dat ik nee zeg, het regent immers behoorlijk en ik moet oppassen op m’n rug. De gisteren in de mail van de organisatie beloofde lintjes als oriëntatiepunten is groen tape om lantaarnpalen en verkeersborden geworden. Het duurt even voor ik het door heb; op diverse oversteken staan ook andere wandelaars vertwijfeld te kijken hoe ze verder moeten.

Handboogschieten op GrunostrandDe regen zorgt ervoor dat richting Middelbert kleding en schoeisel al kletsnat zijn. De regenhoes moet regelmatig opnieuw over de rugzak getrokken worden. Dat is niet best voor de inhoud: sleutels, oplader, proviand. Bij Break Out Grunopark mag ik handboogschieten. Dat heb ik op de 25e Economentop in Waimes, België in het Hemelvaartsweekend 2019 voor het eerst en laatst gedaan, en hier in Harkstede wil ik dus best wat nieuwe pogingen wagen. Eén van de vier mist het bord, de andere drie pijlen treffen één van de ringen. Geen bull’s eye, wees gerust 😉 Als ik mijn boeltje weer bij elkaar pak, komen er andere wandelaars aan. Geen van hen wil handboogschieten, sneu voor de jonge medewerkster die voor ons staat opgesteld om de marathon wat extra’s te geven. Al wandelend heeft m’n rug zich prima gehouden. Zie je wel dat het een gezonde sport is!

Kleren en rugzak mogen drogenEchter, van het wandelen in aanhoudende regen heb ik schoon genoeg. En als dan de bus 5 over één minuut al bij de bushalte Grunostrand aankomt, stap ik liever op de bus dan door in de regen. Ook dat is statistiek, want richting Stad wordt het droog, terwijl de weer app op de smartphone tot ver in de middag 70% kans op neerslag aangeeft. Op het hoofdstation trek ik mijn regenkleding uit en neem de NS Sprinter van 9.58u naar Hoogeveen terug. Onderweg is het buiten droog, terwijl ik de twee in gebruik genomen zitplaatsen in Hoogeveen nat achterlaat.

Thuis lekker omkleden en de kledingstukken en rugzakken te drogen leggen. Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen.