Boeken, foto’s en schilderkunst in Hermitage en Nieuwe Kerk in Amsterdam

Na maanden zijn niet alleen musea weer open voor publiek, maar heb ik ook eens een vrije dag. Het werk is nooit af en blijft ongestoord wachten tot maandagmorgen. Nu ga ik in een volgeladen auto (met 474km actieradius is het duidelijk zomer voor de Kia e-Niro) richting Amsterdam voor twee gereserveerde museumbezoeken, eerst aan de Hermitage en na de lunch aan de Nieuwe Kerk. Ik parkeer bij P+R Zeeburg III en neem tram 26 naar Centraal Station. De 2km naar de Hermitage aan de Amstel door een nog lege binnenstad is een prettige wandeling.

Harnas ridderDe tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders is indrukwekkend. De tsaren hadden zo hun hobbies, waaronder een voorliefde voor middeleeuwse kunst en alles wat met ridders te maken heeft. Het Arsenaal van de Hermitage in St.-Petersburg leverde topstukken voor deze expositie met onder meer een toernooi-opstelling, harnassen en schilden, maar ook religieuze kunst en portretten. De audiotour en uitgeschreven teksten bij belangrijkste werken op de eigen smartphone werkte prima.

Ridderkasteel van LEGO 4Ridders spreken ook kinderen aan. De winnende creaties van de bouwwedstrijd met LEGO zijn in een zaal tentoongesteld. Twaalf bouwwerken, waaronder het imposante White Lion’s Keep van Yvonne Strijbos en het indrukwekkende sprookjeskasteel Er was eens… van Giovanni Seynhaeve, waarin ruim 30 sprookjes zijn verwerkt.

Bierdoppen worden kunst in Hermitage AmsterdamDe Groepsportretten van de 17e eeuw had ik bij een vorig bezoek al gezien, al zijn er wat werken uit 2020 tussengevoegd. De tentoonstelling For the Love of Art – Chicago Calling van Museum van de Geest | Outsider Art ga ik veel sneller door. Slechts enkele kunstenaars, zoals Drossas Kyllas en een creatieveling die met bierdoppen en afzetlint is losgegaan, boeien me.

Ik lunch in de binnentuin van de Hermitage en wandel dan door naar het Rokin voor een heerlijke gang door boekhandel Scheltema. Met het Boekenweekgeschenk Wat zij zagen van Hanna Bervoets (interview met de schrijfster) en een zwart linnen tasje stap ik met het Groot Innovatie Modellenboek van Frank Kwakman en Ruud Smeulders, De kracht van Storytelling van Carmine Gallo en het nieuwe boek van Daniel Kahneman, Noise (was €5 goedkoper dan de Nederlandse vertaling) naar buiten. Op de Dam – wat is er het er nog heerlijk rustig zonder de horden toeristen – pauzeer ik in de zon tot kwart voor twee.


World Press Photo 2021 tentoonstelling Nieuwe Kerk Amsterdam 1Dan begint mijn slot in de Nieuwe Kerk, waar de première van expositie World Press Photo 2021, de grote jaarlijkse internationale persfotowedstrijd gehouden wordt. Alle ruim 150 bekroonde beelden en video’s kun je zien, inclusief de prachtige World Press Photo of the Year en de World Press Photo Story of the Year. En natuurlijk veel indrukwekkende foto’s in de categorieën Nieuws, Portretten, Sport, Natuur en Milieu en de winnende films van de Digital Storytelling Contest (die me minder interesseerden). Graf Michiel de Ruijter in Nieuwe Kerk AmsterdamVerder zijn er terugblikken op de winnende persfoto’s sinds 1955 en een overzicht van wat de organisatie doet behalve persfoto’s in het zonnetje zetten. En ja, je ziet voornamelijk ellende. Anders afgeschermde plekken in de kerk vallen me nu op, zoals het praalgraf van Michiel de Ruijter.

Twee musea die samen goed zijn voor een dagje cultuur. Buiten schijnt de zon, is er lucht en ruimte…en de vrijdagmiddagdrukte op de (snel)wegen naar het noordoosten.