A Love Revolution met Frida Kahlo & Diego Rivera in Cobra Museum Amstelveen

Vrijdag bezocht ik voor het eerst het Cobra Museum voor moderne kunst in Amstelveen. Het uitje met Rabobank collega’s in Uithoorn inclusief eten in het voormalige stationsgebouw, nu restaurant Het Spoorhuis, 10km verderop was een geschikte aanleiding voor een combinatie. De auto op -2 in parkeergarage Stadsplein achtergelaten en de drukte in het winkelcentrum Stadshart Amstelveen zo snel mogelijk door richting het museum.

Mural tentoonstelling Frida Kahlo Cobra museum Amstelveen 1Hoofdreden om naar het museum te gaan was de tot 27 september 2021 durende expositie A Love Revolution rond werk en leven van Mexico’s belangrijkste kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) en haar partner Diego Rivera (1886-1957), zelf muralist. De schilderijen van Frida Kahlo werden in de Coursera / MoMa MOOC Modern Art & Ideas die ik in 2019 gevolgd heb toegelicht. Het Cobra museum heeft een interessante mix van politiek getinte werken, enorme muurschilderingen rond de opkomst van machines en de onderdrukking van de gewone arbeiders, pan-Amerikanisme en de verschrikkingen van nazi-Duitsland, portretfoto’s, schilderijen en kledingstukken tentoongesteld.


Mexicaanse kledij tentoonstelling Frida Kahlo Cobra museum Amstelveen 2Frida’s eigen plek in de kunstwereld als vrouw, veel zelfreflectie over haar figuur, gezondheid, indrukken en politieke opvattingen (“Ik denk dat Diego en en ik communisten zijn.”). Haar affiniteit met inheemse gebruiken en kledij, en dus geleidelijk afzien van kleding uit Europa. De expositie trok vrijdag flink wat bezoekers, een goed teken.

Wie nog veel meer van en over Frida Kahlo wil zien, kan vanaf de herfst terecht in het Drents Museum Assen. In het najaar van 2021 en voorjaar van 2022 is er de tentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo. De samenwerking met twee van ‘s werelds meest belangrijke Kahlo-collecties biedt het Drents Museum in Assen de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. In de Abdijkerk leert de bezoeker de Mexicaanse beter kennen door middel van de korte film Meet Frida. In de grote tentoonstellingszaal zijn naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo ook haar persoonlijke bezittingen (zoals kleding, beschilderde korsetten, sieraden en foto’s) te zien uit de collectie van Museo Frida Kahlo. De twee collecties uit Mexico worden voor het eerst samen getoond.

Kunstwerk Mens de Getuige Karel Appel Cobra museum AmstelveenOp de begane grond van het Cobra Museum waren twee andere tentoonstellingen: het eeuwfeest rond Karel Appel en Cobra en politiek. Eigentijdse kunstenaars poseren er op foto’s met de tentoongestelde Appel-werken en geven hun eigen visie op dat kunstwerk. In de politiek getinte expositie aandacht voor de magazines, cartoons en schilderijen waarin onder meer expliciete kritiek wordt geuit op de politionele acties in Nederlands-Indië. Vast niet te pruimen voor mensen die vol kritiek zitten na het zien (of slechter: slechts gehoord hebben) van De Oost en liever de werkelijke acties in Indonesië onder de pet houden.

Zie ook: Hoe kon Frida Kahlo zo’n groot verdriet zo eerlijk verbeelden? (NRC, 21 juli 2021).