Is de Walk for Homs van 5-10 april 2022 een uitdaging voor jou om mee te wandelen?

Het afgelopen decennium is Syrië getekend door strijdende partijen, vluchtelingenstromen naar omliggende landen. Een Arabische lente werd het niet. Diverse steden liggen in puin en het menselijk leed is enorm. Wellicht heb je in de beginjaren video’s gezien van de Nederlandse Jezuïtische pater Frans van der Lugt SJ die tot zijn dood op 7 april 2014 – vermoord door twee kogels – in Homs op zijn post bleef en zo de bombardementen van het Syrische regeringsleger zichtbaar maakten, terwijl hij er was voor de plaatselijke bevolking, ongeacht religie, afkomst of politieke overtuiging. Hij vierde de lijdensweek voor Pasen van 2012 in de kerk waar hij gewoonlijk voorging; de islamitische buren hebben de kerk toen gepoetst en gereed gemaakt. Op 7 april, enkele dagen vóór zijn 76e verjaardag, werd hij vermoord. De dag erop is hij begraven in de tuin van het jezuïetenhuis in Homs. Sindsdien komen er dagelijks mensen bidden bij zijn graf, christenen van verschillende kerken, én moslims.

Walk for Homs
Jongste nicht Anne Claire van der Lugt (projectmanager en fondsenwerver bij Elefunds) wil met een Walk for Homs haar oom Frans herdenken en de wederopbouw van Syrië ondersteunen. Daarvoor heeft ze een bijzondere pelgrimstocht van 145 kilometer van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch uigezet. Naast het direct doneren van geld kun je op verschillende manieren meedoen.

1. De pelgrimstocht van Amsterdam naar ‘t-Hertogenbosch (5-10 april 2022)

In zes dagen tijd van 5 tot en met 10 april 2022 wandel ik samen met 84 andere wandelaars van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch, een pelgrimstocht van 145 kilometer. Om stil te staan zowel bij het overlijden en de 84ste verjaardag van Frans als ook bij alle mensen in Syrië die onze hulp hard nodig hebben.

Meer informatie over de pelgrimstocht

2. Wandel de eerste etappe mee (5 april 2022)

Op dinsdag 5 april 2022 is het mogelijk om de eerste etappe van de pelgrimstocht met ons mee te lopen. Na de speciale dienst in de Obrechtkerk in Amsterdam, ter nagedachtenis van Frans en om stil te staan bij de mensen in Syrië, zullen we beginnen aan de eerste etappe richting ‘s-Hertogenbosch.

Meer informatie over het meelopen met de eerste etappe

3. Wandel de laatste etappe mee (10 april 2022)

Op zondag 10 april 2022 is het mogelijk om de laatste etappe van de pelgrimstocht mee te lopen. Bij aankomst in ‘s-Hertogenbosch zullen we worden verwelkomd door de bisschop De korte. Hij zal de speciale dienst ter nagedachtenis van Frans opdragen en stil staan bij de mensen in Syrië.

Meer informatie het meelopen met de laatste etappe

4. Eigen pelgrimstocht naar ‘s-Hertogenbosch (xx-10 april 2022)

Wandel vanuit je eigen woonplaats je eigen pelgrimstocht richting ‘s-Hertogenbosch op zondag 10 april 2022. Om daar samen met ons de speciale dienst bij te wonen ter nagedachtenis van Frans en om stil te staan bij de mensen in Syrië.

Meer informatie over het lopen van je eigen pelgrimstocht

Zelf zit ik op een invulling van #4 te broeden, aangezien ik een eigen wandeltempo heb en goede ervaringen heb opgedaan met het Langste Natuurpad van Nederland in september 2020 dat enigszins de contouren van de beoogde route volgt. Ik heb een voorlopig ontwerp voor het 169km lange traject tussen Balkbrug en ‘s-Hertogenbosch gemaakt met Routeyou.

Van donderdag 7 tot en met zondag 10 april is zo een vierdaagse ontstaan die eindigt bij de speciale mis in de . Bij gastadressen van Vrienden op de Fiets zouden goedkope overnachtingen op de finish plaatsen van de eerste drie dagen mogelijk moeten zijn. Ik heb zelf het voordeel in Deventer bij familie te kunnen overnachten.

#

Dag

Km

Start

Finish

1

7 april 2022

47

Balkbrug

Deventer

2

8 april 2022

45

Deventer

Rozendaal/Velp

3

9 april 2022

45

Velp

Ravenstein

4

10 april 2022

35

Ravenstein

‘s-Hertogenbosch

5. Wandel zelf op eigen gelegenheid (2021 – 10 april 2022)

Het is nu nog niet mogelijk om een pelgrimstocht te organiseren, maar zelf en/of met een vriend(in) wandelen mag natuurlijk wel. Wandel daarom tot en met zondag 10 april 2022 zo vaak als je zelf wilt. Je bepaalt iedere keer dat je op pad gaat zelf de locatie en afstand. Iedereen mag meedoen.

Meer informatie over zelf mee wandelen

Iets voor jou?
Is dit of een andere variant een uitdaging voor jou en kun je zo je hobby laten bijdragen tot opbouw van Syrië? Surf dan naar walkforhoms.nl en stel niet uit.

Zie ook Walk for Homs (Mari Smits)