Ronde om Amsterdam: Noord naar Zuid

De uitdaging naar aanleiding van een vraag van Dennis Verwoert en Jan Brinksma in de Facebook groep voor Kennedymars wandelaars om – bij gebrek aan een bestaande route – een eigen ronde om Amsterdam uit te zetten resulteerde in een 80km lang traject (op zich precies een Kennedymars) op afstandmeten.nl. Vandaag, Hemelvaartsdag, wandel ik de eerste helft, zaterdag de tweede. Ik heb diverse keren geprobeerd om een goedkope hotelovernachting of B&B te vinden, een gastadres van Vrienden op de Fiets vond ik een paar weken geleden nog te belastend. Dit Hemelvaartsweekend is dat niet te doen. Geeft niks, want eten en eigen bed thuis is twee uur treinen van Amsterdam, voor COVID-19 heel normaal, nu een uitje. Om 7.23u ben ik in Ommen in ieder geval één van de drie passagiers die instapt richting Zwolle. Voor Amsterdam Zuid heb ik de Ode aan de eenzaamheid van de in Overijssel geboren priester Marinus van den Berg (1947) al uit en ben ik begonnen in Love Me in the Waiting: Trusting God’s Purpose When You’re Longing for What’s Next van Kristal Ribble.

Mijd de spits en drukte in de Amsterdamse metro 52 naar NoordHoewel in omgekeerde richting brengt een vrijwel lege M52, beter bekend als de Noord-Zuid lijn, me in een kwartier naar station Noord, waar ik om 9.10u aan de rondtocht begin. De verlopen omgeving van het Buikslotermeerplein – studiegenote Ellie heeft er een poos gewoond – maakt plaats voor nieuwbouw rond het metrostation, een mooi voorbeeld van revitaliseren van een wijk. Sylviapad langs Noordhollands KanaalTussen Kadoelen en het Noordzeekanaal is een onverhard paadje aangelegd en heeft de naam Sylviapad gekregen. Op het fietspad ernaast is het oppassen. Een waarschuwingsbord wijst op tegenliggers. Net voor de A10 buig ik mee naar het noordwesten door een groenstrook tussen woonwijk en snelweg.

Schotse Hooglanders in natuurgebied rond Noorder IJplasHet voormalige polderlandschap met sloten, veenplassen en slagen voor de weilanden is niet ver weg. Door de viaducten in de ringweg zie ik ze liggen, maar ook tussen de woonwijken. Er zijn al veel hardlopers, fietsers en wandelaars op pad. Het is ook schitterend weer en de temperatuur stijgt snel. De jas is al in de rugzak gestopt als ik bij het Coenplein arriveer. Ik wil over de Zijkanaal H-weg, een landengte in de zandwinplas Noorder IJplas lopen, maar op de aanlooproute blokkeert een stel hekken en een graafmachine de doorgang. Kleurrijke voortuin in Noorder en Zeedijk ZaandamIk ga terug langs de oostkant door het ecopark Noorder IJpolder met Schotse Hooglanders tot weer op de Oostzanerdijk die in westelijke richting overgaat in de Noorder IJ en Zeedijk, waar dijkhuisjes, bedrijvigheid rond metaalbewerking en scheepsbouw, het Vijfhoekpark en de begraafplaats Zaanstad elkaar afwisselen. Ik pauzeer op de stoep van één van de bedrijven.


Welkom in de nautische buurt van Oliehandel Anton van Megen ZaandamDe Dr. Joop den Uylbrug brengt me over het Zijkanaal C. Ik ga direct weer naar beneden en volg de Havenstraat. Oliehandel Anton van Megen heeft er een nautische buurt ingericht met bezienswaardige boten. Aan de rechterhand eerst rijtjeshuizen en daarna een joekel van een villa, waar één huishouden de ruimte inneemt van minstens 10 van de huizen eerder in de straat. Verderop begint het Hembrugterrein met nog zichtbaar de mobiele artillerie. De naam HEMbrug verwijst naar de vroegere spoorbrug (1878-1983) over het Noordzeekanaal tussen Zaandam en Amsterdam. Hem is de historische naam voor buitendijks land, in dit geval in het voormalige IJ. Na de aanleg van het Noordzeekanaal werd deze landtong opgehoogd en kwam het beschikbaar voor gebruik.

Op het terrein, achter hoge hekken en strenge beveiliging, produceerde de Artillerie Inrichtingen vanaf 1895 vuurwapensartillerie en munitie voor het Nederlandse leger. De plek is zorgvuldig gekozen achter de verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam, vanuit het hart van de stelling kon de fabriek het leger van wapens en munitie voorzien. De laatste twee decennia wordt het terrein herontwikkeld.  TAETS op Hembrugterrein ZaandamBij TAETS ben ik met ING collega’s enkele jaren geleden geweest voor een off-site. Iets verder ligt pont 4 aan de Hemkade te wachten tot wat grote schepen op het Noordzeekanaal gepasseerd zijn en vaart dan weg. Ik moet een kleine tien minuten wachten tot het pont terug is. Dat geeft tijd om de pijpen van m’n wandelbroek af te ritsen, voor het eerst dit jaar! Ik al wel eens half maart in de korte broek gewandeld.

Aan de zuidzijde van het kanaal staat een XXL versie van het in Delfts Blauw geschilde Kissing Couple, dat je vast eens op Schiphol Airport bij aankomst of ophalen van passagiers hebt gezien. @kissingcoupleamsterdam wil graag dat je een foto met ze deelt, scheelt de beheerders heen en weer rijden naar de Ankerweg in Westpoort.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Henk-Jan van der Klis (@hjvanderklis)


Oude en nieuwe energiebronnen treffen elkaar in Amsterdam WestpoortNoodzakelijk en toch niet vervelend is de twee kilometer fietspad en soms stoep langs de Hemweg – Westhavenweg langs de OBA bulk overslag van kolenerts en het opstelterrein voor treinwagons. De kolengestookte Hemweg Centrale is  in 2019 volledig overgegaan op aardgas. In de directe nabijheid draait een handvol windmolens nu hun rondjes. Qua capaciteit is dat vast niet vergelijkbaar, maar wel beter voor het milieu. Goede vraag wat er met die heuvels kolenerts gaat gebeuren. De Radarweg in zuidelijke richting met links en rechts kleinschaliger bedrijven leidt naar de A5 en het station Sloterdijk. Leuk om de omgeving eens niet vanaf een perron te zien. Poelmann woonunits bij Amsterdam SloterdijkOpvallend zijn hier de knalrode containerwoningen op een verloren stuk tussen de spoorlijnen. Het is de Tuin van BRET, het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland. Elk stukje vrije ruimte wordt bebouwd. Binnenkort kun je aan de Radarweg wonen in een verticale tuin. De wat shabby hotels als Teleport zien er niet aantrekkelijk uit met gebroken ruiten en gordijnen dicht voor alle kamers. Aan de Seineweg tussen Haarlemmertrekvaart en de sportvelden pauzeer ik aan een picknickbank.

Molen roede langs HaarlemmerwegBij de Seineweg/Burgemeester de Vlugtlaan steek ik de vaart en Haarlemmerweg over om het fietspad in westelijke richting te volgen met aan de linkerhand eerst Geuzenveld-Slotermeer, molen 1200 Roe uit 1632 (!) en daarna, wat verder van de N200 af, de Tuinen van West. Buitenterras Het Rijk van de Keizer goed gevuld in de Tuinen van WestStoelen en hangmatten bij Het Rijk van de Keizer zijn goed gevuld. Heel verleidelijk, wel druk, en niet zo handig als je nog minstens 15km moet. Vlak voor het dorp Halfweg sla ik af, om de bebouwing heen naar het jaagpad langs de ringvaart Haarlemmermeer. Ik heb er eerder gewandeld en met mij vandaag vele, vele anderen. Het zonnige weer trekt mensen uit Osdorp naar buiten en terecht. Theehuis De Akermolen doet goede zaken op het buitenterras. Voor een koffie to go moet je geduld hebben. Er mag slechts één klant tegelijk naar binnen.

Molen en bierbrouwerij De Zeven DeugdenOp de rand van Osdorp en Sloten kom ik langs de molen van Sloten (1991) en bierbrouwerij De Zeven Deugden. Ook weer verleidelijk om naar binnen te stappen en wat flessen bier voor thuis te kopen. Maar ja, de rugzak zit vol. Snelweg A4 en spoorlijn onderdoor en dan ben ik in De Oeverlanden, het park met recreatiestrandjes aan de Nieuwe Meer, wandelpaadjes door het bos, en ook hier veel recreanten. Het veerpont naar de zuidoever zie ik wegvaren. Het vervolg van de route naar station RAI moet dus even anders, want dit is geen pont die met tien minuten terug is. De Nieuwe Meer met de Zuidas op de achtergrondIk volg het jaagpad langs de oever tot bij de Schinkelsluis ten noorden van de A10 en spoorlijnen. In de omgeving tussen sluis en station Zuid liggen op allerlei straten en paden al voetstappen van me, ditmaal ga ik vanaf het IJsbaanpad rechtdoor over de Fred. Roeskestraat langs de Rooms-Katholieke Begraafplaats Buitenveldert, het Geert Groote College en de Rechtbank. Geert Groote College Amsterdam ZuidMet een knik over de Parnassusweg het Strawinskypad op tot het Zuidplein waar ik om 16.14u aankom met bijna 40km op de teller. En ja, de intercity naar Zwolle is dan twee minuten geleden vertrokken. Ik geniet tot 16.35u in de zon op het bijna uitgestorven Gustav Mahlerplein op een bank, eet m’n laatste bol en drink nog wat. Tot in Ommen kan dat immers in de trein niet meer. #notetoself stop zonnebrandcrême in de rugzak. Nu is ‘s avonds bodymilk nodig om de roodverbrande huid op beide armen een cooling down te geven. Zaterdag ga ik vanaf Zuid naar Noord wandelen.