Reed Hastings & Erin Meyer – No Rules Rules: Waarom Netflix zo succesvol is

Wie googelt op de bedrijfscultuur van Netflix vindt controversiële oneliners en stellingen die vragen om context. En dat is exact wat Netflix CEO Reed Hastings & Erin Meyer (auteur van The Culture Map) al samenwerkend hebben uitgewerkt hebben in No Rules Rules: Waarom Netflix zo succesvol is. Dat er geen overnight success was, blijkt uit het vele experimenteren en stap voor stap loslaten van controles. Hastings heeft radicaal gefilterd op wat hij talentdensiteit noemt. Alleen de besten mogen blijven, de rest kan opzouten, ook al werken ze zich uit de naad. En ja, dat kost een royale ontslagvergoeding. Evenzeer belangrijk is een tot in het extreme doorgevoerde openhartigheid. Van vooraf vertellen van koersgevoelige jaarresultaten tot het direct en in persoon geregeld geven van feedback in een volledige 360 graden setting. In die context zijn zaken als een jaarlijkse hoeveelheid vakantiedagen, goedkeuringen voor reis- en onkosten afgeschaft, is autonomie zo laag mogelijk in de organisatie belegd en is iedereen vervangbaar en toch weer niet. De collega voor wiens behoud bij Netflix je wilt vechten, verdient een topsalaris en al je aandacht.

En dat dan in een boek van bijna 300 pagina’s. Aan een half woord genoeg hebben is duidelijk nog geen deel van de Netflix cultuur. Ruim tweederde gaat op aan anekdotes tot op het zeer vermoeiende af. Voorbeelden komen vaker voorbij en ook The Culture Map wordt aan het eind nog eens dunnetjes overgedaan, al zit daar ook de nuance van maatwerk binnen de lokale landscultuur in voor een wereldwijd opererend bedrijf.

Over de auteurs

Reed Hastings (1960) is medeoprichter en tevens CEO van Netflix. Daarnaast heeft hij verschillende bestuursfuncties bekleed bij onder andere Facebook en Microsoft. Naast zijn zakelijke werkzaamheden zet hij zich actief in voor hervormingen binnen het onderwijs.

Erin Meyer (1971) is professor aan INSEAD en doet onderzoek naar de manier waarop de meest succesvolle multinationals omgaan met cultuurverschillen in been multiculturele omgeving. Eerder woonde en werkte ze in Afrika, Europa en de VS. Haar week verscheen in de Harvard Business Review, in The New York Times en op CNN.

Zie ook: