Porter Robinson – Nurture

Op 27 januari 2021 kwam de aatste single Look at the Sky uit. Het was voor mij het eerste levensteken van Porter Robinson na diens Worlds (2014) album. In 2020 bleken al de op Spotify goed ontvangen teaser singles Get Your Wish, Musician, Mirror en de als gitaarballad  startende Something Comforting (in de tweede helft een zeer dansbare track) te zijn uitgebracht met tussen de 2 en 14 miljoen luisterbeurten.

De nu 28-jarige producer en toetsenist heeft met de Nurture album cover photo shoot willen uitdrukken met de plaat een soort knuffel in een kwetsbare positie aan de aarde te wilen geven, hoop voor de planeet en de mensen die erop wonen in deze bijzondere tijden. Qua instrumentatie is grotendeels een ander pad bewandeld dan de bombastische EDM van eerdere albums. Introspectie en kalmte in de introductie Lifelike. Ja, er zit wel tempo in (het hoopvolle Look at the Sky dat op een emotioneel dieptepunt van Robinson werd gecomponeerd, de arpeggio’s op piano in Wind Tempos of de naar een remix smachtende opzet van Mirror), al zijn de vocalen ingeblikt gemixt en is met Get Your Wish (over het in geloof uitstappen en in het donker over water lopen) en Something Comforting nog steeds de oude Porter te horen. Overigens is de vrouwenstem in de diverse tracks óók Porter Robinson zelf + elektronische nabewerking.

Robinson hervindt zichzelf in Musician (“I can see my life so clearly”). Do-re-mi-fa-so-la-ti-do heeft een hoog speeldoos meets triphop gehalte. Nee, dan is de mid-tempo haast rocky song Mother uit een heel ander vaatje getapt, al is de tekst liefelijk over het belang van een raadgever (moederfiguur) in je leven. Dullscythe is opnieuw een grabbelton van samples en beats en een sferische tweede helft. Geduld dus bij het beluisteren.

Het liefdesliedje Sweet Time, een piano ballad is verwacht zoet: “Since I met you, I don’t wanna die no more.” Akoestisch gitaar en kwetsbare teksten in Blossom, een samenwerking met Totally Enormous Extinct Dinosaurs, de artiestennaam van de in Amerika woonachtige Britse DJ en producer Orlando Tobias Edward Higginbottom in het krachtige mid-tempo nummer Unfold brengt je bij de trippy afsluiter, Trying to Feel Alive. Mij al met al net teveel samplers, vocoders en gehussel met ideetjes die al met al net niet voor samenhangende composities zorgen. De hulp en kritische blik van een producer had hier kunnen helpen.