Gezien: Raat Akeli Hai (2020)

De Indiase film noir Raat Akeli Hai opent met een brute moord op een stel, waarbij de moordenaar bij het slinks uit de weg ruimen van twee lijken zichzelf overgiet met een giftige substantie. Vijf jaar later springen we in bij een “Liefde is voorbestemd” scène met inspecteur Jatil Yadav (gespeeld door Nawazuddin Siddiqui) tijdens de bruiloft van zijn collega Narendra Singh. Nog tijdens het feest wordt Jatil gebeld om een onderzoek naar de moord op de invloedrijke aristocraat Raghuveer Singh in te stellen. Anders dan in een 45-minuten durende crimi is in dit 2,5 uur durend plot alle ruimte voor een speurtocht in het verleden, alibi’s, familiegeheimen, thema’s als homoseksualiteit, kindermishandeling, zelfmoord en politieke intriges. Er staan grote belangen op het spel, informanten zijn hun leven niet zeker en het politieapparaat niet erg meewerkend.

Een complexe familie met eigenzinnige karakters Ramesh Chauhan, broer van de vijf jaar geleden vermoorde eerste vrouw van Raghuveer Singh, zijn dochter Karuna Singh (Shweta Tripathi), haar echtgenote Ravi Sisodia, en zoon Karan, dienstmeisje Chunni, schoonzus Pramila Singh (Padmavati Rao) en diens dochter Vashuda (Shivani Raghuvanshi) en zoon Vikram Pramila (Nishant Dahiya)), en Radha (Radhika Apte), de nieuwe bruid van Raghuveer Singh. Meeluisterende vrouwen, lijntjes met politieofficieren. Waarheid komt dan eerder bij kinderen en dwazen vandaan, wraak voor gruwelijkse misdaden ook trouwens. Jatil legt zijn gevonden conclusies uit in een typische Poirot, Murder She Wrote of Somerset Murders scène aan de familie, inclusief de tegenwerpingen en alternatieve waarheden. De droom van een grote, gelukkige familie zal nooit uitkomen. In flashbacks vallen puzzelstukken op hun plaats. En de eeuwige vrijgezel Jatil? Vindt hij zijn liefde?

Er zit voldoende tempo in de productie van Abhishek Chaubey en Ronnie Screwvala met de nodige twists om niet te snel een verdachte te veroordelen. Ik zag de film op Netflix.