Aravind Adiga – De witte tijger

In maart 2021 bekeek ik The White Tiger, de verfilming van de gelijknamige roman, in het Nederlands vertaald als De witte tijger uit 2008. Balram Halwai, opgezet volgens het archetype van de kansarme dorpeling die zich ontworstelt aan de bestemming van suikerbakker en financier van de dorpsgemeenschap in Laxmangarh. Zijn schoolmeester houdt hem voor een witte tijger te zijn, een uniek fenomeen. Als chauffeur van meneer Ashok, tevens zijn persoonlijke bediende, leert hij de rauwe kanten van de Indiase samenleving in Delhi van binnen en buiten kennen. De outsourcing industry, de 24/7 maatschappij, de achtergestelde positie van vrouwen, met daar tegenover de jet set met chauffeur, corruptie en wankele relaties, individualistische trekken.

Balram zoekt jaren naar de sleutel om vrij te komen, terwijl het deurtje van de figuurlijke kooi open staat. Het vergt radicale stappen, waar je mee omgaat, word je mee besmet. De witte tijger is een plezier om te lezen, gaat uiteraard verder dan het filmscript en is genadeloos ontnuchterend en scherp.

Over de auteur

Aravind Adiga werd geboren in Chennai op 23 oktober 1974 als kind van dr. K. Madhava Adiga en Usha Adiga. Hij groeide op in Mangalore en ging naar de Canara High School en de St. Aloysius High School, waar hij in 1990 succesvol examen deed. Nadat hij met zijn familie naar Sydney was geëmigreerd, bezocht hij de James Ruse Agricultural High School. Daarna volgde hij een studie Engelse literatuur aan de Columbia-universiteit, New York, die hij in 1997 afrondde als salutatorian (academische titel voor de op twee na beste student van het collegejaar). Hij studeerde vervolgens aan het Magdalen College in Oxford. Sindsdien werkt hij als journalist in Azië. Op het moment leeft hij in Mumbai.

Adiga begon zijn journalistieke carrière als financieel journalist bij de Financial Times, het tijdschrift Money en de Wall Street Journal. Hierna kwam hij in dienst bij TIME, waar hij gedurende drie jaar correspondent was voor Zuid-Azië, voordat hij ten slotte verderging als freelancer. Gedurende deze freelance periode schreef hij De witte tijger.