Wandelen op het Pronkjewailpad tussen Winschoten en Wedde

De openingsweek van de Oostroute van het Pronkjewailpad vanaf 20 maart moest ik vanwege corona aan me voorbij laten gaan. De etappe Winschoten – Nieuwolda die ik met Ron Wubs die zaterdag zou wandelen, komt binnenkort, net als de in 2019/20 voorgelopen etappe tussen Bad Nieuweschans en Termunterzijl. Want vandaag zet ik, voldoende hersteld, de eerste stappen op deze uitbreiding van het Pronkjewailpad. Dankzij een oplettende Corrie Stuut ben ik in gezelschap van Herman Stuut met wie ik in 2019 ook enkele etappes ten westen van Stad heb gewandeld.

Schaapskudde WinschotenIk heb de auto in Hoogeveen achtergelaten en met de trein via Groningen Europapark naar Winschoten gereisd. Daar staat om 08.50u Herman me al op te wachten en gaan we direct op pad door de schrijversbuurt en rivierenwijk van de stad. Een kudde schapen staat achter een hek te popelen. Genoeg gras en groenzones voor de dieren om kort te vreten.

Achter Herman aan in TusschenwegenDe eerste verrassing in landschappelijke zin komt direct als we vanaf de Udesweg een graspad op gaan het natuurgebied Tusschenwegen in. Diverse groepen reeën en Schotse Hooglanders, twee afgeronde waterbassins, diverse dijken en wandelpaden die aan het de overzijde bij de Pekeler-Aa en de in 1593 opgeworpen Bruggeschans uitkomen. Tegen de schans aan ligt Theetuin Tusschenwegen, de eerste stempelpost onderweg. Horeca is nog dicht, dus digitaal stempelen volstaat. We trekken over het fietspad langs de Pekeler-Aa en praten zonder moeite de tijd vol. Bij de (nieuwe) jachthaven van Oude Pekela bewonderen we de fraaie boten en gaan verder langs het Pekelerhoofddiep. Huis in Oude PekelaTijdens de Tocht om de Noord 2019 liepen we in noordelijke richting, toen bij heel wat slechter weer dan de zonneschijn en afwezige wind nu. Bruggen, kerken, villa’s en industrie, er is genoeg te zien.

Molen De Onrust Oude Pekela 2Even van het water weg om uit te komen bij de stellingmolen De Onrust uit 1850. De molenaar is boven aan het kruien. Bezoekers zijn niet welkom, maar van het inpandige toilet maak ik graag gebruik. Een Pronkjewailpad stempel(kast) is niet te vinden. Dus ook hier digitaal stempelen in de app. Aan de overzijde van het water staat de Wedderwegkerk, een PKN vestiging. Hier wel een echte stempel in een kastje aan de buitenmuur. Zo, Oude Pekela is gestempeld op de Pronkjewailkaart. Evangelisch-Lutherse Kerk Nieuwe PekelaWe gaan aan de noordzijde van het diep verder tot bij de Evangelisch Lutherse Kerk uit 1762 die niet voorbij de komgrens in Nieuwe Pekela staat. Tijdens de al genoemde Tocht om de Noord heb ik er binnen geschuild voor de regen en genoten van de warme koffie.

Koffie met melk bij camping Wel Wait Nieuwe PekelaKoffie krijgen we iets verderop aangeboden bij boerderijcamping Wel Wait. Ook hier kunnen we naar het toilet en zetten een stempel bij Nieuwe Pekela op de kaart. De gastvrouw wil niks hebben voor de twee koppen koffie, dus bedanken we haar voor de gastvrijheid. We slaan af, Oud Alteveer C op. Eerst kijken we onze ogen uit naar de ruim opgezette watervilla’s aan de linkerhand. Niet direct het typische beeld van de Pekela’s. We kruisen een viertal Pronkjewailpad wandelaars die in Onstwedde zijn gestart en naar Winschoten onderweg zijn.

Sculptuur in AlteveerIn het streekdorp Alteveer (niet te verwarren met het gelijknamige dorp bij het Drentse Hoogeveen of een wijk in het Overijsselse Ommen) glimlachen we om enkele sculpturen in tuinen van particulieren en naamloze kunstobjecten op het kruispunt met de Beumeesweg met zicht op een AVEBE silo. In 1981 is AVEBE hier al vertrokken, maar zo ziet de omgeving er niet uit. Stempelpost Snackpoint Alteveer 2Bij Snackpoint ‘t Stoepje is een behoorlijke kast neergezet met de fysieke stempel voor Alteveer en quizformulieren om een jaar lang gratis snacken hier in Alteveer te winnen. Zo jammer als je niet echt van de frituur bent en in Overijssel woont. Het toilet achter het terras wordt speciaal voor ons geopend en nog even schoongemaakt. Het plaatselijke MFC/dorpshuis De Drijscheer pakken we als ‘digitale stempel’ mee.

Robuuste Nicolaaskerk in OnstweddeVia de streekjes Tange en Höfte komen we over essen in het zuiden van Onstwedde uit bij de Nicolaaskerk. De robuuste toren valt al van ver op. We gaan wat verderop bij de d’Ekkelkaamp op een muurtje zitten om te pauzeren. Herman heeft ook zelf koffie meegenomen inclusief twee bekers. Lekker! Waar we eerst denken dat het gebouw een verzorgingstehuis is, vragen we het één van de mensen die met mondkapje op naar buiten komt. Volgens hem is het een zalencomplex voor feesten en partijen. Wat dat ook alweer zijn, zijn we haast vergeten. Dan ziet Herman bekende enveloppen in handen van voorbijgangers. Aha, het is dus het plaatselijke vaccinatiecentrum tegen corona. Ook de Hervormde gemeente maakt gebruik van het gebouw.


Jufferkoek van bakkerij Meinds OnstweddeIn het dorpscentrum stempelen we digitaal bij de Coop. Zelf heb ik meer fiducie in een echte stempel van Onstwedde voor de kaart bij bakkerij John Meinds. Dat klopt. Naast een stempel krijg ik een stuk Jufferkoek als referentie naar de Juffertoren bij de Nicolaaskerk. Herman komt ook naar binnen en krijgt zijn portie. Het landschap wisselt weer ten noorden van het dorp als we het beekdal van de Mussel Aa ingaan. Uitkijktoren WessinghuizenDe blauw-gele markering van het Westerwoldepad houdt ons gezelschap. Bij de 6 meter hoge uitkijktoren Ter Wupping krijg ik een andere wandelaar in het vizier die me qua tred en postuur aan Hilko de Vries doet denken. Herman op de knieën om PWP stempel Wessinghuizen te zettenAls we bij de volgende stempelpost, Artphy in luchtkuuroord Wessinghuizen zijn en op de knieën moeten om een stempel te zetten, is het ‘m inderdaad en wordt ons duo een trio voor de resterende kilometers langs de Ruiten-Aa naar Wedde.

Burcht Wedde 2De Burcht Wedde zou een bemande stempelpost zijn, maar het toegangshek op de slotgracht rond het kinderhotel zit dicht. Digitaal stempelen dus. De fysieke stempel van Wedde (een leeuw) zetten we bij Eetcafé De Leeuw op de kaart. Als presentje krijgen we alle drie een zak Groninger zuigsnoepjes mee, elk in een andere smaak. Een zak Appelsnoepjes mee van Eetcafé De Leeuw in WeddeIk heb appel. Bam, de voor 31km op afstandmeten.nl ingetekende route is per saldo 35km geworden. Het wandelen, zeker door rekening te houden met het wat lagere tempo van Herman, ging goed. Waar ik de 31km eigenlijk best een uitdaging vond, omdat ik vorige week na 23,5km het welletjes vond, is het gelukt en is het herstel van de conditie echt merkbaar! Binnen 10 minuten komt de bus naar Winschoten voorrijden. Daar staat de trein naar Groningen al aan het perron. Voor de 20 minuten wachttijd in Europapark zoek ik een zonnig plekje op. Dochter Henriëtte vertrekt een half uur later uit Groningen naar Hoogeveen. Dan wacht ik wel een half uur in Hoogeveen lezend in de auto en rijden we samen naar huis.

Zie ook het fotoalbum van Herman Stuut en het wandelverslag van Hilko de Vries.