Rondje buitengebied Zwolle tussen Kranenburg en Sekdoorn

Ik mag dan volgens de GGD IJsselland niet meer besmettelijk voor anderen zijn, het wil niet zeggen dat de (gevolg)schade van corona volledig is hersteld. Na de dagelijkse ommetjes van enkele kilometers in Balkbrug, is het vandaag echt een uitdaging wat ik kan maken van de 34km route die ik in het buitengebied aan de oostzijde van Zwolle heb uitgezet met Routeyou gebruikmakend van het uitgebreide wandelnetwerk. De route kan ik desgewenst op diverse punten aanpassen of inkorten om niet alleen te luisteren naar m’n lichaam, maar er ook wat mee te doen. Bij KIA Van Mossel aan de Oude Meppelerweg wisselt men vanaf acht uur de winter- voor zomerbanden, terwijl ik de krant en een e-book lees. Iets voor negen zet ik de e-Niro op een nog lege parkeerplaats aan de Haersterveerweg bij sportcentrum De Pelikaan, neem mijn medicijnen die de beschadiging aan de borstkaswande moeten helpen herstellen en ga aan de wandel.

Oorlogsmonument aan Kranenburgweg ZwolleEerst bij het monument op de Haersterveerweg een eerbetoon aan de zeven oorlogslachtoffers die hier op de voormalige schietbaan Berkum zijn geëxecuteerd. Ik neem het paadje langs het talud van de snelweg A28 tot het volgende viaduct om de Kranenburgweg te komen over te steken, Berkum in. Deze verzameling voormalige buurtschappen zijn een bijzonder stukje Zwolle, lekker kleinschalig, groen en tussen de modernere bebouwing nog altijd oudere boerderijen of oorspronkelijke huizen. Kersenbloesemn in Kurkbomenlaan BerkumKersenbloesem te over aan de Abelenlaan en Erasmuslaan. De brug over de Nieuwe Vecht over en je bent ‘buiten’. Aan de Kuyerhuislaan staan imposante landhuizen. Tegenover de in 1722 geopende en in 1980 geruimde Joodse begraafplaats steek ik de Gooseveldweg. Het wandelpad gaat hier tussen de huizen en de Westerveldse Aa in terug naar de Kuyerhuislaan. Het geplande stuk langs het Marslandenpad is tot de zomer afgesloten vanwege Noorderspoort werkzaamheden hier rond De Herfte (verdubbeling sporen plus een onderdoorgang). Henk-Jan bij Zalnébrug ZwolleEr zit niks anders op het fietspad langs de Ceintuurbaan en Heinoseweg te volgen tot de in 2018 geopende Zalnébrug, dat een veilige oversteek tussen de Oldeneelallee, Heinoseweg, bedrijventerrein Oosterenk en het recreatiegebied Wijthmenerplas mogelijk maakt. Via het fietspad aan de overzijde en Kanaalweg kom ik bij de Nieuwe wetering ga de Sekdoornsedijk op.


Zicht op zonnepark op Sekdoornplas ZwolleOp de Sekdoornplas, een zandwinning locatie, ligt sinds zomer 2020 een drijvend zonnepark met 39.544 zonnepanelen dat voor 4.000 huishoudens stroom levert, mits de zonkracht wat sterker is dan vandaag. Ik volg het Aalvangerpad tot onder de spoorlijn naar Raalte door. Daar is eindelijk een wandelbankje. Met een dikke 10km op de teller mag ik wel even rusten. Het is me nog niet gelukt het warm te krijgen. Muts mag op en handschoenen aan op de volgende kilometers. Ik pas de route aan om via de eerstvolgende brug over de Soestwetering weer naar het noorden te gaan in plaats van via Laag Zuthem en Lenthe een langere, meer oostelijk gelegen terugweg te nemen. Het fietspad / erfontsluitingsweg Aalvangersweg gaat keurig onder de N337 Wijheseweg door. Bekend terrein van eerdere wandeling en dat is voor nu wel lekker. Landgoed en bos Zandhove, het beweegpad Marsbos, de wandelaars en hardlopers op de paden rond De Oude Mars.

Theater De Gnaffel in voormalige Ambachtschool Mimosastraat ZwolleHet Gerenpad doorkruist Ittersum, onder de Oldeneelallee heen tot op de Bloksteeg die dezelfde functie heeft in de volgende buurt en de passage van de Ittersumallee. Ik kom uit op de Oldermannenlaan, een fietspad onder de spoorlijnen naar Raalte en Dalfsen/Meppel heen. In plaats van uit de trein kan ik theater Gnaffel, galeriën en instellingen in De Oude Ambachtschool uit 1931-32  aan de Mimosastraat eens van dichtbij bekijken. Al krijg ik het eindelijk een beetje warm, is de conditie aan z’n eind. De Hortensiastraat met de niet weg te krijgen muziekwinkel De Graaf (al zeventig jaar een begrip!) op ‘t eind, park De Wezenlanden waar het druk is met ouders en jonge kinderen rond de kinderboerderij Wezenlanden en de speeltuinen tot aan de Hanekamp. Ik werp een blik op de in 2017/18 tot appartementencomplex omgebouwde watertoren uit 1892 aan de Turfmarkt. Dixi’s of wc’s bij tankstations zijn er niet, de druk op de blaas wordt hoger. Stompelsteine Vondelkade ZwolleAan de Vondelkade – hier gaat het Westerborkpad ook langs – stuit ik letterlijk op drie stompelsteine, in het huis erachter hebben tot in de Tweede Wereldoorlog drie Joden gewoond die zijn weggevoerd en niet zijn teruggekeerd, en passeer oliemolen De Passiebloem, een rijksmonument uit 1776.

Molen de Passiebloem ZwolleHet Vondelpad onder de Ceintuurbaan door – complimenten voor de provincie Overijssel en gemeente Zwolle die al die kilometers veilig wandelen en fietsen mogelijk maakten – sla ik op de Boerendanserdijk tegenover het Stadionplein af de Ossenkamp op. Hier is naast het Landstede Sportcentrum ook het eerder in het voormalige postsorteercentrum aan de Westerlaan gehuisveste games en computermuseum Bonami te vinden. Het is een wat off-the grid locatie en de pandemie helpt niet publiek te trekken. Via de Oude Meppelerweg ben ik na 20,5km weer bij de Haersterveerweg. Meer zit er niet in vandaag, al begrijp ik dat een ander dit al een enorme afstand vindt. Al met al wel een afwisselende route, behoorlijk autoluw en in rustig buitengebied.