Piet van den Berg – Sibbe – Moffen, schepselen van de Heer?

In gesprekken met zijn grootvader komt de nog jonge scholier en boerenzoon Sibbe uit het fictieve Gellingsas stukje bij beetje achter een fascinerende oorlogsgeschiedenis in de directe omgeving van de enkele boerderijen, eendenkooikers en rietsnijders. Recht door zee gaan, geen blad voor de mond nemen en een gouden hart dragen, het zit blijkbaar in de familie van Piet van den Bergs deels gefingeerde reflectie. Vergevingsgezindheid boven haatdragendheid en omzien naar de naaste, ongeacht nationaliteit, ras of herkomst zijn belangrijke drijfveren. In Sibbe – Moffen, schepselen van de Heer? lijkt de ondertitel wat soft, maar dat valt bij het lezen enorm mee. Ja, het relaas speelt zich af in de provincie, er zijn veel momenten waar de hoofdrolspelers zich afzetten tegen randstedelingen die de ‘r’ niet kunnen uitspreken, zonder een streek- of boerderijroman te zijn. Het streng (Hersteld)-Hervormd kerkelijk milieu wordt treffend beschreven en doet regelmatig een appèl op je eigen omgang met racisme, migranten, religieuze vrijheid.

De viering van de 75e Bevrijdingsdag wordt letterlijk een apotheose, als grootvader tot heerlijkheid wordt bevorderd. In het begin van het boek twijfelde of de schrijfstijl mij zou kunnen blijven boeien, met de vele herhalingen. Waar Van den Berg de pandemie negeert, heeft hij juist de ontstane tijd tijdens de lock down gebruikt om het plot uit te werken tot een enerverend geheel en heb ik de eerste dagen van mijn COVID-19 thuisisolatie gebruikt het resultaat te lezen.

Wil je in de beschreven omgeving wandelen, bekijk dan mijn wandelverslag Stouwen, maten en trekgaten rond Staphorst (40,7km uit zomer 2020).

Over de auteur

Piet van den Berg (Zwartewatersklooster, 1962), een volle neef van mijn vrouw, groeit op in de overtuiging dat hij in de voetsporen zal treden van zijn voorouders. Ofwel boer, kooiker, rietteler zal worden. Maar na zijn landbouwopleiding treedt hij in dienst van uitgerekend het ministerie (LNV) dat hem zijn droombeeld ontneemt. De ironie van het landbouw- en natuurbeleid is dat het Van den Berg een nieuwe bestemming biedt door hem zijn oorspronkelijke af te pakken.
“Doe meer met je schrijftalent. Jouw ambtelijke stukken lezen als romans”, houdt een LNV-leidinggevende Van den Berg voor. Hij neemt het voor kennisgeving aan. Toch wordt het de opmaat tot het schrijven van redactionele artikelen, columns, opinies en verhalen.
Als begin 2020 de coronapandemie het leven lamlegt stelt Van den Berg – getrouwd, twee zoons en al decennia zelf leidinggevende – zich een vraag: ‘Laat ik Corona mij beperkingen opleggen of kansen bieden?’ Hij kiest ervoor eindelijk ook de roman te voltooien die al jaren in zijn hoofd zit. Die roman speelt in coronatijd. Toch negeert Van den Berg de pandemie. Wel ontleent hij de naam van zijn hoofdpersoon aan een familielid dat overleed in de vorige pandemie: Spaanse griep.