London Grammar – Californian Soil

Voor London Grammar, het trio Hannah Reid, Dan Rothman en Dot Major, was de release van Californian Soil een bevalling. Tijdens de pandemie werd het album opgeschort, terwijl de ene na de andere lead single (Californian Soil, Lose Your Head, How Does It Feel, Baby It’s You en een week 9 april 2021 nog America) op Spotify werd losgelaten. Juist America schreef Hannah als één van de eerste liedjes voor het nieuwe album. Gaandeweg werd fans ook duidelijk dat Californian Soil niet zomaar een voortzetting van Truth Is a Beautiful Thing (2017) of een poging hits als Wasting My Young Years, Strong of Help Me Lose My Mind zou worden. Het vrouwelijk perspectief van liefde, overspel, gemis en intimiteit wordt bezongen. “I worry that one day you’ll go missing. And who will notice when you[‘re gone. I better call you father from afar and break the news that you have vanished like a star.” (Missing).

Lord It’s A Feeling heeft de meest expliciete uitvoering. “I saw the way you made her feel. Like she should be somebody else. I know you think the stars align for you. And not for her as well. I undеrstand, I can admit. That I have felt those things mysеlf. I saw the way you laughed behind her back. When you fucked somebody else.”

Tegelijkertijd heeft Reid in alle interviews met muziekbladen de muziekindustrie en dan met name de verhulde agressie tegen vrouwen zat te zijn. Gek genoeg gelden dezelfde verwachtingen t.a.v. de twee mannelijke bandleden. Het basisidee achter Californian Soil en America is afscheid van het bekende en overnieuw willen beginnen. De jonge dertigers hebben hun ziel en zaligheid aan de productie gegeven, waarbij ze hulp kregen van Charlie Andrew (Alt J), George FitzGerald en Steve Mac (Westlife, Sigrid, Kelly Clarkson, etc.).

Ja, er is nog steeds intrigerende synth pop in Baby It’s You, How Does It Feel en Lose Your Head. Ambient meets Americana. De instrumentatie, hoe eenvoudig ook als je het in een videoclip of live optreden ziet, werkt. Al lijkt Reid haar contralto niet meer tot het uiterste te willen spannen, is haar zang nog steeds puik, zeker tegen de achtergrond van haar strijd met fibromyalgie. Sla in dat geval de singles over en beluister bijvoorbeeld All My Love (laaggestemd) of Call Your Friends (afwisselend, met hoge uithalen).  Eind 2021 hoopt de band ook weer live te touren door het Verenigd Koninkrijk. Oversteken naar Nederland mag natuurlijk altijd.