Gezien: A Sun (2019)

      No Comments on Gezien: A Sun (2019)

Een Taiwanees gezin heeft twee zonen, een voorbeeldige A-Hao die graag medicijnen wil studeren, maar wordt uitgeloot, en A-Ho die aan het begin van de film A Sun (2019) zijn vriend Radish helpt bij het afhakken van een hand van een onbekende knul en daarvoor in de jeugdgevangenis belandt. De ruwe omgang in de gevangenis, bijkomende complexiteit met een zwanger vriendinnetje en zwijgzame ouders krijgt veel aandacht. A-Hao pleegt zelfmoord. A-Ho trouwt nog in de gevangenis met zijn vriendin, terwijl zijn zoon al geboren is. Na zijn vrijlating vindt A-Ho snel werk en lijkt het zelf met zijn vader goedgemaakt te hebben. Als Radish drie jaar later ook vrij is, ligt de verleiding opnieuw het criminele pad op te gaan, geregeld op de loer.

https://www.youtube.com/watch?v=LBogLcE2wNQ

Wanneer stop je, sla je alarm, kom je op voor jezelf en is het echt de laatste keer? Vader A-Wen is rijinstructeur bij Drakenhaven die als slogan bij de les accommodatie “Pluk de dag, bepaal je pad.” Zelf keuzes maken is belangrijk, zeker als voorbeelden wegvallen. Dat het beklemmende drama geen happy end heeft, valt te verwachten. Met ruim 2,5 uur speeltijd is het geen fast-pace montage, al zit het cinematografisch wel mooi in elkaar, zijn er behoorlijk wat langere shots met reflectie en bij elkaar leggen van puzzelstukken, waarbij de hoofdrol verrassend voor A-Wen is weggelegd.