FLAL wandeltocht tussen Beilen en Hijkerveld

De Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) organiseert normaliter een reeks wandeltochten in het winterseizoen. Als alternatief tijdens de pandemie is een groot aantal routes in GPX formaat online beschikbaar gesteld om op eigen gelegenheid een tocht te kunnen wandelen. Nee, niet duwen en trekken voor een routebeschrijving bij de start, geen opengestelde horeca of een stempel in je wandelboekje. Ja, wel de natuur en de vrijheid om te wandelen! Als volgende oefening in mijn herstel van COVID-19 en de gevolgschade heb ik een 24km route rond Beilen gevonden bij wandelbelevenissen.nl, niet flal.nl. De route is werd in december 2019 georganiseerd. Ooldrik Modderman schreef destijds een verslag van de 35km route,

Zicht op Oranjekanaal bij HooghalerbrugGrote delen zijn bekend van het Drenthepad (etappe Ruinen – Hooghalen), het Langste natuurpad van Nederland (etappe Anderen – Beilervaart), het Westerborkpad, een Trage Tocht en een eigen ronde langs de watergangen in Midden-Drenthe. Niettemin zitten er ook nieuwe stukken in, is de looprichting soms anders en daarmee de combinatie ‘nieuw’. Als ik zaterdagochtend om kwart over acht van huis wegrijdt, regent het. Het zal toch niet waar zijn? De regen wordt immers pas tegen drie uur vanmiddag verwacht! Gelukkig wordt het voorbij Hoogeveen droog. Ik parkeer de auto op de carpoolplaats direct bij de N381 afrit aan de Eursing tegenover de begraafplaats Eursingerhof en vertrek in noordelijke richting langs de lintbebouwing van Eursinge. De uitbater van de vishandel Eursing is de wagen aan het het klaarmaken. Qua temperatuur zou ik best een versgebakken visje lusten, maar het is ook nog wat vroeg, niet?

Klinkers op noordzijde OranjekanaalBij de Hooghalerbrug over het Oranjekanaal sla ik linksaf. Een bord waarschuwt dat dit geen doorgaande verharde weg is. Precies de ondergrond die ik zoek. De routebouwer heeft een stuk van het Hijker Ommetje (een 10km omgang bij dit esdorp) opgenomen en dat levert wat bomenlanen en een stukje bos als extraatje op voor de dorpskern van Hijken in te wandelen. Wat verderop een smalle bomensingel die bij Komoot ‘onbekend terrein’ is, goed gevonden. Struweel op het Hijkerveld - pauzeplekVanaf de Noordkamp draai ik het 981 hectare grote natuurgebied Hijkerveld op. De Schotse Hooglanders die mij en fietsers in behoorlijke groepen in september uitdaagden langs ze te manoeuvreren, zijn elders ondergebracht. En hoewel aan het begin van het natuurgebied een onderbord maant zich niet buiten de verharde paden te begeven, gaat de route toch echt een aantal kilometers over onverharde paden. Ik pauzeer op de stam van een struweel midden op het heideveld om nog een beetje beschut te zitten. De paden zijn zo platgetreden, dat ik weinig geloof van het verbod, zeker als verderop wandelbankjes aan de plas Diependal staan. Ik buig terug naar het zuiden, loop het gebied uit en kom bij het Oranjekanaal.


Annigje II bij OranjekanaalHier ligt nog altijd de houten Annigje II als illustratie bij een mysterieuze verdwijning, een plaatselijke legende. Aan de overkant van het kanaal ga ik via een paar fietspaden naar de Vorrelveenseweg, langs minicamping De Tuinfluiter, onder de N381 door en meteen links, de natuurgebieden Brunstingerplassen en Brunstingerveld in. In september was ik aan het eind van het natuurgebied op een kilometer van mijn Vrienden op de Fiets overnachtingsadres in een manege aan de Beilervaart. Nu ga ik linksaf over en door het buurtschap Brunsting. Met 20km op de teller rust ik op een picknickbank bij de start van het Jan Bloksmapad. Dit nieuwe fietspad gaat over de Brunstingerleek en komt uit bij de Sportlaan over de snelweg A28 heen. De zone tussen de woningen aan de Schapendrift, snelweg en sportvelden is als natuurgebied ingericht met een bijenhotel, insectenwand, vlonderpad, slingerende wandelpaden en happy stones die van ver op zwerfstenen te zien zijn.

Boom in natuurgebied BrunstingerplassenVoor de Capgemini Running Bingo moet ik nog in de vorm van een schoppenaas (de kern van het Capgemini logo) wandelen. Op de parkeerplaats van Sportpark Noordwest doe ik m’n best, al snijdt de GPS logger de resultaten wat hoekig af. Ik volg de Schapendrift en Hoefslag en de smalle groenstrook tussen de A28, N381 buiten de woonwijk en het bedrijventerrein om tot op de Eursing, waar de auto weer in zicht komt. Ik ben blij. De wandelingen op Goede Vrijdag in Zwolle (20km) en Eerste Paasdag in Hardenberg (21,1km) kostten meer moeite. Hoewel niet pijnvrij in rug en borstkas, heb ik vandaag weinig gehoest en kon ik het warm houden. En zo staat er 23,5km bij de finish op de loggers. Volgende week wordt 30km mijn doel.