Five Iron Frenzy – Until This Shakes Apart

Jaren was het stil rond de christelijke ska-punk band Five Iron Frenzy. De laatste muzikale wapenfeiten van Reese Roper en zijn maten stammen uit 2013 (Engine of a Million Plots) en 2015 (de EP Between Pavement and Stars), beide toen al volledig langs me heen gegaan. Geen wonder dat Spotify het nieuwe comeback album Until This Shakes Apart niet op mijn Release Radar zette. Het was dat Leon van Wijngaarden Bullfight for an Empty Ring had geselecteerd voor zijn Songs (on the radio) are okay afspeellijst. Al is de punk en de haast er wel van af, is de ska stevig verankerd in rock. De mannen klinken serieuzer en kijken kritisch naar het eigentijdse christendom in de Verenigde Staten en de giftige mix met nationalisme en politiek, bijvoorbeeld in Homelessly Devoted to You. De beperkingen aan immigratie worden genadeloos behandeld in de opener In Through the out Door, “They’re at the fences, They’re at the border, Your brand new gospel – Deny them any quarter You’ll want a blockade, You’ll draw your swords, God save your sovereignty, From syndicated crime-lords, Completely righteous, Save a little slandering, God blessed your district -, With lies and gerrymandering.”  Het al genoemde Bullfight for an Empty Ring en Renegades stellen het 2e Amendement, de vrijheid om wapens te dragen en school shootings, aan de kaak.

Amerikaanse christenen voeren overal oorlog over, vergeten te vaak waar het evangelie en de opdracht Jezus Christus te volgen echt over zou moeten gaan, niet over wel/niet mondkapjes dragen, kunnen bidden op school, accepteren van LGBTQ mensen, dragen van kleding die met kindslaven is gefabriceerd of kijken naar FOX (While Supplies Last).

Er gloort ook hoop, zoals in de in 2020 uitgebrachte lead single So We Sing, Like Something I Missed en afsluiter Huerfano, het enige punknummer. Dat mag ook om niet alleen als roepende in de woestijn of criticaster te boek te staan. Toch kudo’s voor een band die ervoor kiest op het christelijk erf te blijven – Kevin Max kondigde onlangs nog de scene te verlaten – en de ervaren afval te benoemen zonder op te roepen tot een opstand of christelijk conservatisme, zoals Seventh Day Slumber dat met een beroep op de federalistische Insurrection wet en behoud van Christianity+ (met een eind goed al goed en als het even kan welvaart in het hier en nu).