Evanescence – The Bitter Truth

De band Evanescence schreef bij de aankondiging van The Bitter Truth dat het hun eerste album was met origineel werk sinds het titelloze album uit 2011. In 2017 verscheen nog wel Synthesis, maar dit album bestond uit bewerkingen van eerdere nummers met een orkest. De pandemie heeft ook voor dit album + bijbehorende tour gevolgen gehad. Als troostprijzen heb ik zo in 2020 al de wals Wasted On You, het solide The Game Is Over, meezinger Use My Voice en het op electronica gebouwde stevige gitaarwerk in Yeah Right kunnen grijsdraaien. Amy Lee (39) en haar bandmaten geven aan dat The Bitter Truth een reflectie van het onverwachte verlies van haar broer, en het kind van bassist Tim McCord, in de bredere context van racisme. Tussen alle duistere momenten, is er de boodschap van licht en de oproep niet op te geven. Broken Pieces Shine.

In het voorjaar van 2020 hebben drummer Will Hunt, bassiste Jen Majura en gitarist Troy McLawhorn hebben met toetseniste en zangeres Amy Lee een congruente, vooral stevige bak muziek opgenomen met dank aan producer Nick Raskulinecz (Korn, Mastodon, Foo Fighters). Feeding the Dark is een treffende samenvatting. De laatst uitgebrachte single voor de volledige album release op 26 maart 2021 was Better Without You. Volgens de band kun je de teksten interpreteren als Amy’s worsteling met de muziekindustrie. Ook hier veel frasen die de vergankelijkheid van structuren en instituties aangeven. Zonder zou je – in retrospectief – beter af kunnen zijn.

Het voor het titelloze derde album bedoelde Take Cover bestaat al sinds 2016, maar is tekstueel en muzikaal aangescherpt. Lee was nog niet klaar met haar verleden. Voor haar gevoel Far from Heaven, wil ze toch geloven: “…What if I can’t see your light anymore? ‘Cause I’ve spent too long in the dark and I’m on my knees without shame begging to believe. But I feel so far from heaven. Is anyone out there? Did you give up on us? Break this silence, I’m crushed under love. I don’t wanna lockdown, but we’ve lost so much. Will you forgive me.” En dan nog twee fraaie tracks, Part of Me en afsluiter Blind Belief. Beluister hierna gewoon Sweet Sacrifice, de opener van The Open Door (2006) en zie hoezeer de band terugging naar het begin.

Ik heb zin in 23 maart 2022 om het eerst op 20 april 2020, naar 24 september 2020 naar 21 september 2021 begrijpelijk uitgestelde unieke Worlds Collide Tour concert van Evanescence met Within Temptation in Düsselfdorf te gaan meemaken.