Bos- en strandwandeling rond Heemse

Voor de Capgemini running bingo moeten tot 16 april nog diverse uitdagingen ingevuld worden. Eén ervan is een halve marathon (normaal gesproken doe ik dat wandelend met twee vingers in de neus), een ander is een strandwandeling. Goede Vrijdag bleek hoe hard ik mijn best moet doen om een twintig kilometer vol te maken, zo hard heeft COVID-19 ingehakt op mijn conditie. Voor de middag op Eerste Paasdag heb ik als oefening en stretched ambition voor mijzelf een lus over het wandelnetwerk Vechtdal uitgezet vanuit Heemse, bij Hardenberg.

Hessenwegkerk HeemseIk ben duidelijk al een paar jaar niet meer op sportpark De Boshoek geweest. De onveilige oversteek van de N34 heeft plaatsgemaakt voor de Boshoektunnel voor auto’s. Een paar honderd meter verderop ligt een fietstunnel onder de autoweg door. Ik parkeer de auto op een nagenoeg leeg parkeerterrein en ga aan de wandel, eerst over de Hessenweg in oostelijke richting door Heemse. De Christelijk Gereformeerde Sjaloomkerk, de PKN Hessenwegkerk en in de oude kern van het dorp de Witte of Lambertuskerk, ook onderdeel van de plaatselijke PKN gemeenschap. Achter de begraafplaats langs wordt ik even voor de Rheezerweg ondervraagd door een vrijmoedige jongen: hoe ik heet, hoe oud ik ben en wat voor cijfer mijn huis heeft. Dat was genoeg om me door zijn fiets ‘blokkade’ te laten. De wandelpaden buiten de bebouwing parallel aan de Twenteweg ken ik. Wandelaars op het Pieterpad wordt gemaand een omleiding te volgen, al zijn de werkzaamheden om de fiets- en wandelpaden te vernieuwen klaar.

Langs een bomensingel naar RheezeRustig is het niet op de paden. Menigeen is in gezinsverband of als vriendenkring aan het wandelen. Langs de oude Vechtarmen wordt nieuwe natuur ingericht, herinneringen aan de halve marathon van Hardenberg die ik in 2019 hier gelopen heb, komen boven. Ik ga door het buurtschap Rheeze. Leuk die koffie to go bij rustpunten links en rechts, maar het is me te koud om er wandelend van te kunnen genieten. Ik volg nog een eind de uiterwaarden van de Vecht tot ik achter camping De Vechtvallei bij natuurkampeerterrein De Klashorst kom aan het begin van de boswachterij Hardenberg. Ik pauzeer hier op een picknickbank.


Henk-Jan bij strand Oldemeijer HardenbergHet natuurkampeerterrein is goed bezet, al zijn diverse mensen hun spullen aan het pakken. Het is grijs en kil, Tweede Paasdag met regen, hagel, windstoten en sneeuw is al helemaal geen kampeerweer. Een mooi eind over bospaden brengt me bij het strand van plas Oldemeijer Noord. Ook hier een volle parkeerplaats en veel spelende kinderen. Een selfie voor het ‘baywatch’ vakje op de bingokaart.

RheezerbeltenHagelnieuwe houten chalets staan op camping De Oldemeyer te wachten op gasten. Iemand is druk geweest een serie geplastificeerde kartonnen paaseieren in bomen op ooghoogte van kinderen  te hangen. Paaseieren zoeken anno 2021. Om de eigen recreatieplas van de camping draaiend mis ik een wandelnetwerkpaaltje. Komoot zeurt dat ik van de route ben afgeweken, maar alternatieve paden zijn er ook niet. Als ik op de Grote Beltenweg aankom, heeft een ander stel wandelaars hetzelfde probleem ervaren. Waar zij nog staan te twijfelen over het vervolg, sla ik linksaf langs de familiecamping De Belten links en de zandverstuiving Rheerzerbelten. Het klimmen en klauteren door het rulle zand laat ik aan de kinderen hier.

Halve marathon eruit geperst met extra rondjes op parkeerterrein De BoshoekDe Willemsdijk op naar het noordwesten. Ik ken de weg van een eerdere wandeling hier. Het is een manier om via een tunnel onder de N34 te komen. Ik ben weer terug op de geplande route, al wil die me ten noorden van de Ommerweg eerst een lus linksom door het bos laten maken. Zoveel kolen heb ik niet meer over en ga wat verderop rechtsaf door het bos en pauzeer op een slagboom bij de Larixweg. Nog een klein stuk bos tot op de Ommerweg. aan de overzijde liggen de sportvelden van de Boshoek. Via de fietstunnel kom ik op de parkeerplaats. De halve marathon vergt nog wat honderden meters. Ik maak de 21,1km vol op de i-Got-U logger door wat grote slingers over het parkeerterrein te maken. Verklaar me voor gek, maar ik ben blij deze uitdaging voltooid te hebben, al ben ik het zat voor vandaag. Het lukte me beter warm te blijven dan vrijdag, al droeg ik een laagje extra.