Wandelen tussen Halfweg en Castricum

Voor deze zaterdag heb ik met afstandmeten.nl een route in elkaar gezet om het Waterliniepad te vervolgen tussen Velserbroek en Purmerend. Daar is een aanloop vanuit of Zaandam, Halfweg, Beverwijk of Driehuis voor nodig, allemaal in zo’n 44km totaal resulterend. Ik kies voor Halfweg tussen Amsterdam en Haarlem. Per trein reis ik van Ommen via Zwolle, Almere Centrum en Amsterdam Centraal naar Halfweg om vijf over negen ‘s morgens te kunnen starten.

Silo's Sugarcity HalfwegTussen de Amsterdamse Westpoort en de veengronden tussen Haarlemmerliede en Spaarndam ligt het natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude, hier het deel Houtrak. De eerste kilometers gaan over een slaperdijk langs de voormalige polder. Menig golfer is ook vroeg opgestaan en vermaakt zich op de courses van de Amsterdamse Golfclub. Tussen het Noordzeekanaal en Afrikahaven is een kunstmatige heuvel met trappen. Ik zie mensen over de helling wandelen. Het maakt me nieuwsgierig, maar weet ook niet of het publiek toegankelijk is. Ik bespaar me de moeite, ga aan wat jagers voorbij naar het jonge Noorderbos. Aan het eind van de opengestelde wandelpaden staat vlak voor een sloot langs de Zijkanaal C weg een imposant hekwerk. Slootje springen lukt een paar meter verderop ook. Ik ben zo te zien niet de eerste die dat aandurfde. Pont 7 naar Assendelft is defectDe Basculebrug onderdoor, bekend terrein uit de nachtelijke uren van de Kennedymars Vijfhuizen, het Pontplein voor de GVB veerpont 7 naar de overzijde van het Noordzeekanaal, Assendelft. Helaas is de pont defect. Een medewerker heeft de vervelende taak belangstellende fietsers en mij het slechte nieuws te brengen. Hmm, tot zover de mogelijkheid langs het Waterliniepad ten noorden van het Noordzeekanaal door te wandelen naar Purmerend. Ik kan kiezen tussen de Hempont (eerst terug en om de diverse Amsterdamse havens aan de zuidoever van het kanaal lopen) of de pont bij Velsen. Ik bekijk de kaart in Komoot en besluit voor een leuke route naar Velsen en dan verder te zien. Ik zou door de Kennemerduinen of de landgoederen meer in het binnenland naar Haarlem kunnen, maar ook aan de kant van Beverwijk naar bijvoorbeeld Zaandam, Krommenie, Assendelft of Castricum.

Over het paadje langs Zijkanaal C SpaarnwoudeIk ga de Basculebrug over en volg daarna het LAW 17 Waterliniepad (jawel) in zuidwestelijke richting over het jaagpad langs het Zijkanaal C. Op een wandelbankje neem ik een eerste pauze. Dan trek ik door Buitenhuizen, ook een deel van het recreatiegebied Spaarnwoude. De fiets- en wandelpaden kruisen hier de Golfbaan Spaarnwoude. Ik passeer het gemaal Velserbroek. Zicht op Uitzichtpunt VelsenVia de Peddelpoel volg ik de paden naar de uitkijkheuvel over het kanaal en geniet er van het panorama. De heuvel weer af en dan sta ik bij de Klimmuur Spaarnwoude (1986-1992), een ontwerp van de Leidse kunstenaar Frans de Wit, en Schijf in Grofpuinheuvel, een wal van stenen met twee betonnen schijven die een dwarsdoorsnede maken, ook van De Wit. De trap op door het Kunstobject VelsenTussen de beide betonnen schijven door leidt een trap naar boven. Ik kijk uit over de vallei (Velsen Valley), in betere zomers het toneel van het Dance Valley Festival.

Paadjes de heuvels af en via manege VarioHippique weer bij het Noordzeekanaal en het drukke verkeer op de N202. Ik passeer achtereenvolgens de Wijker- en Velsertunnel in respectievelijk de A9 en A22. Verwijzingen naar de Engelmunduskerk en Raadhuis van de kunst in Oud Velsen prikkelen om rechtsaf te slaan en de karakteristieke straatjes – een oase van rust in zo’n omgeving – te verkennen. Engelmunduskerk in VelsenDe eerste versie van de Engelmunduskerk zou al in de achtste eeuw gesticht zijn en daarmee tot de oudste kerkgebouwen in het land horen. Diverse verbouwingen vanaf de 12e eeuw hebben de kerk het huidige uiterlijk gegeven. De Protestantse gemeente Velsen-Ijmuiden heeft het godshuis in gebruik. Het Lievendaalsebeektunneltje, een prachtig Scrabble woord, scheelt de oversteek van de Amsterdamseweg. Aan de overzijde, in het zicht van een sculptuur in een tot meertje uitgegraven Velserbeek pauzeer ik een tweede maal.

Hofstede Velserbeek VelsenHet park Velserbeek hoort bij de gelijknamige havezate of hofstede. Het hagelwitte gebouw steekt fotogeniek af tegen de wolkenlucht. Helaas is de theeschenkerij dicht. Hetzelfde geldt voor visrestaurant PontPlein, waar de uitbaters op grote posters aangeven te zijn gaan vissen, een vette knipoog naar de carnavalskraker van Nico Haak.  De sluizenroute is afgesloten. Niet gek, dat er veel klandizie voor de veerpont tussen IJmuiden en Velsen-Noord is: veel fietsers, wat auto’s en een paar voetgangers. In afwachting van het pont laat ik Komoot de rest van de route plannen. Nog zo’n 15km kilometer via Wijk aan Zee naar Castricum lijkt me wel wat. Voormalig NS station VelsenAan de overkant loop ik de Pontweg af, sla linksaf en krijg de twee gebouwen wachtershuis 11 en het voormalige NS station Velsen-Hoogovens 11A in het oog. Leuk en goed bewaard!. Ik loop om het Gildenspoor heen. Ook dit is bekend terrein. Een paar jaar geleden heb ik tweemaal een aantal dagen training gegeven voor Tata Steel in het gebouw van de Tata Steel Academy aan de Rooswijkweg. Ik overnachtte toen in Wijk aan Zee en nam dan de bus tot de noordzijde van het Westerhoutpark om de resterende 1,5km te wandelen. Vanuit Tata Steel naar NS station Beverwijk is ook zo’n 1,5km.

Pad parallel aan Zeeweg van Beverwijk naar Wijk aan ZeeIk ben inmiddels op het LAW 5 Hollands Kustpad. Ook nu ga ik via Holland op zijn Smalst door het Vondelkwartier en het Westerhoutpark, maar nu verder over de heuveltjes in het bos tussen Westerhout en Zeestraat tot op de rotonde met de N197 en het Afvalbrengstation. Ik volg het onverharde pad langs de Zeestraat Wijk aan Zee in. Bij de SPAR Poliste sla ik af, de Meeuwenweg op. Waar de badplaats eindigt, word ik welkom geheten in Heemskerk en het Noordhollands Duinreservaat. Ven in Noordhollands DuinreservaatHoewel menig fietser me voorbij zoeft, koop ik voor €2 een dagkaart bij een betaalautomaat van PWN, de beheerder van het natuurgebied. Ergens halverwege pauzeer ik nog een keer. Voor de rest laat ik me door Komoot leiden over het uitgebreide stelsel aan (on)verharde paden hier. Er zijn veel wandelaars op de been, maar ieder lijkt z’n eigen route te hebben, dus zonder overlast voor elkaar.

Zicht op uitkijktoren CastricumIk kom aan bij een zeven meter hoog roestbruin stalen schip dat op een duintop (‘de Papenberg’) is geplant als uitzichtpunt over Castricum en omgeving. Een jongeman is onderaan de heuvel bezig zijn rugzak in te pakken en vraagt hoe laat het is. 15:22. Om 15:35 gaat de eerstvolgende Intercity naar Amsterdam. Moet lukken. Wat oudjes zijn nogal stellig over eenrichtingsverkeer van een gezin met jonge kinderen op het uitzichtpunt. Ik trek me er weinig van aan, kijk lekker in het rond en stap dan weer verder. De trappen af en dan is het station er ook al. Archeologisch centrum CastricumNog één blik achterom voor een foto van het archeologisch centrum van Noord-Holland, het Huis van Hilde. Bij de verhalen van een ING Bank collega uit Castricum met wie ik drie jaar samenwerkte over de voetbalvelden van RKSV Vitesse tegen de duinenrij aan en de goede bereikbaarheid van het dorp vanuit Amsterdam heb ik nu echt beeld. Het is een 36km geworden, behoorlijk anders dan verwacht. De batterijen, forten en andere versterkingen van de Stelling van Amsterdam komen een volgende keer wel aan bod. De route maar weer omwerken voor het stuk naar Purmerend 😉