Viva Microsoft Viva?

      No Comments on Viva Microsoft Viva?

Microsoft kondigde half februari het nieuwe employee experience platform Viva aan. In de reis van het bedrijf van personal computing (jaren ’80), kenniswerker (jaren ’90), ondersteuning van werken in groepen en benutten van kennisnetwerken (jaren ’00 tot heden) met kenmerkende producten als Windows, Office, SharePoint, Skype for Business, Yammer, de overname van LinkedIn en Teams is dit weer een stap om met nieuwe ge├»ntegreerde dienstverlening werknemers en hun managers aan zich te binden.

Viva is een next increment op al genoemde producten Teams, LinkedIn (als kennis- en leerplatform) en SharePoint, de in Q4 2020 geïntroduceerde analytics meets wellbeing dienst Insights voor Outlook en Teams. Verder integreert het met Learning Management Systemen annex learning content platforms als LinkedIn Learning, Pluralsight en Coursera, maar ook met het HRM platform SAP SuccessFactors. Op een rijtje behelst de functionaliteit:

  • Viva Insights, de al genoemde wellbeing & productivity analytics plugin. Gepersonaliseerde adviezen – ik draai er nu een kleine maand mee proef – en geanonimiseerde inzichten voor de manager die benieuwd is naar werk- en rusttijden.
  • Viva Connections: de revival van het intranet, een mix van SharePoint, Yammer en curated news.
  • Viva Learning: een volwassen learning management system, een concurrent voor Degreed.com.
  • Viva Topics: een platform waarop werknemers intern kennis kunnen delen. Inderdaad, daar hadden we ook al SharePoint, Yammer en Teams voor. AI is hier het sleutelwoord om de belofte turn content into knowledge te helpen waarmaken.

Ik heb zo’n vermoeden dat Microsoft als partner van de organisatie dit nieuwe vlaggenschip gaat promoten tijdens het 5e VivaTechnology startup & tech event van 16-19 juni in Parijs. Account managers zullen hameren op de kracht van integratie, een one-stop-shop. De praktijk zal waarschijnlijk toch een mix blijven van al gecontracteerde partijen voor bijvoorbeeld ondersteuning van HRM en L&D processen naast de Office 365 suite en het blijven toevoegen van nieuwe Teams in de gelijknamige applicatie.

Net als eerder bij gemeenschappelijke netwerkschijven, Teamrooms en Sharepoint bibliotheken wordt ook het bos in Teams snel zo onoverzichtelijk dat je van goede huize moet komen om zulke AI algoritmes te schrijven dat de gezochte documenten, persoonsgegevens, etc. die afwisselend in Nederlands en Engels zijn gesteld, gestructureerd in databases en opgemaakte Excels, maar evengoed in ongestructureerde bestanden als films op Stream en chat conversaties zijn geregistreerd terug te vinden.